"Ta Nea" Newspaper

Search

Go
Show

Ορίζοντες :: Καλλιτεχνική είδηση

( μανία... μεγαλέξανδρου :: 02-01-2003) 

ΕΞΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ

Μανία… Μεγαλέξανδρου

Αίφνης ο Μέγας Αλέξανδρος έγινε πολύ της μόδας στο Χόλιγουντ. Έξι σκηνοθέτες κάνουν αγώνα δρόμου για την κινηματογραφική… ζωή του Μακεδόνα στρατηλάτη

ΧΡΗΣΤΟΣ ΙΕΡΕΙΔΗΣ

Ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο θα είναι ο, κατά Μπαζ Λούρμαν, Μέγας Αλέξανδρος, ενώ ο Ιρλανδός Κόλιν Φάρελ (κάτω) θα ενσαρκώσει τον Μακεδόνα στρατηλάτη στην εκδοχή του Όλιβερ Στόουν. Αμφότερες οι ταινίες θα γυριστούν στο Μαρόκο

Έξι για έναν κι ένας για έξι! Μην πάει ο νους σας στους Σωματοφύλακες που κάποιος αποφάσισε να τους αυγατίσει. Απλούστατα έξι σκηνοθέτες, ανάμεσά τους ηχηρά ονόματα του Χόλιγουντ, έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για το ποιος θα κάνει ταινία με θέμα τον Μέγα Αλέξανδρο.

Ο Όλιβερ Στόουν, ο Μάρτιν Σκορσέζε, ο Ρίντλεϊ Σκοτ, ο Μπαζ Λούρμαν, αλλά και ο Μελ Γκίμπσον (ως παραγωγός) και ο Μεξικανός Αλφόνσο Αράου ζουν και ανασαίνουν με τη σκέψη να γυρίσουν καθένας ξεχωριστά ταινία για τον Μακεδόνα στρατηλάτη, που είχε κατακτήσει τα τρία τέταρτα του τότε γνωστού κόσμου.

Φαίνεται πως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, όπως γράφει στην εφημερίδα "Guardian" η Fiachra Gibbons, για τον πρώτο αμφοτεροφυλόφιλο ήρωα δράσης που συνήθιζε να… μεταπηδά με ευκολία από το κρεβάτι του φίλου και εραστή του Ηφαιστίωνα σε εκείνο της βασίλισσας των Αμαζόνων και στα δωμάτια των ευνούχων.

Ο Ρίντλεϊ Σκοτ με τη μεγάλη οσκαρική εισπρακτική επιτυχία "Ο μονομάχος" απέδειξε στα μεγάλα στούντιο πως η συνταγή "ξίφος - σανδάλι ", η οποία ως μόδα στα τέλη της δεκαετίας του '60 ήταν "ντε πασέ", μπορεί ακόμα να πουλήσει.

Ωστόσο, το απαγορευτικά υψηλό κόστος παραγωγής και το ενδεχόμενο της ήττας από τον σκληρό (και εξίσου "επώνυμο") ανταγωνισμό μεταθέτουν την έναρξη γυρισμάτων για αργότερα.

Ο Μπαζ Λούρμαν, αφού συμφώνησε με τον Σκορσέζε και είδε τον Σκοτ να ματαιώνει την παραγωγή της ταινίας του για τον Μέγα Αλέξανδρο, θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ο πρώτος της… παρέας που θα δει τη δική του ταινία στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Το φιλμ του Λούρμαν βασίζεται στην τριλογία του Ιταλού ιστορικού Βαλέριο Μανφρέντι. Αρχικά είχε ανακοινώσει πως τα γυρίσματα της ταινίας (που θα κοστίσει περίπου 150 εκατ. ευρώ) θα άρχιζαν νωρίς την άνοιξη, στο Μαρόκο, αφού προηγουμένως είχε πείσει τον βασιλιά Μωάμεθ ΣΤ' να του διαθέσει πέντε χιλιάδες στρατιώτες και χίλια άλογα για να αναπαραστήσει τις μάχες του Μακεδόνα στρατηλάτη. Όμως ανέβαλε τα γυρίσματα για το φθινόπωρο.

Από την άλλη, ο βετεράνος Ρίντλεϊ Σκοτ, δεδηλωμένος θαυμαστής του Μεγάλου Αλεξάνδρου από την εποχή που υπηρετούσε τη θητεία του, με έναν τολμηρό ελιγμό μπήκε στο "παιχνίδι". Μόλις πριν από ένα μήνα το σχέδιό του για την ταινία είχε βουλιάξει. Επανήλθε όμως με τον Ιρλανδό Κόλιν Φάρελ (που τον είδαμε στο "Tigerland" και εσχάτως στο "Minority Report", δίπλα στον Τομ Κρουζ, έναν παλαιότερο "υποψήφιο" Μέγα Αλέξανδρο) στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο Στόουν ευελπιστεί να ξεκινήσει τα γυρίσματα της υπερπαραγωγής του τον Ιούνιο - στο Μαρόκο επίσης και όχι στην Ινδία, όπως αρχικά είχε ανακοινώσει.

Η ιστορία του Σκοτ, όπως αφήνεται να εννοηθεί, θα είναι αιρετική και θα εστιάσει κυρίως στις θεωρίες συνωμοσίας που περιβάλλουν τη ζωή και τον θάνατο του μεγάλου κατακτητή.

Στον στίβο… Μέγας Αλέξανδρος κατεβαίνει, ως παραγωγός, και ο Μελ Γκίμπσον, ο οποίος είναι έτοιμος να γυρίσει για το αμερικανικό δίκτυο HBO μια μίνι σειρά δέκα επεισοδίων για τη ζωή του Μακεδόνα στρατηλάτη, κόστους περίπου 120 εκατ. ευρώ.

Ο έκτος της παρέας είναι ο σκηνοθέτης της ταινίας "Σοκολάτα σε καυτό νερό". Ο Αλφόνσο Αράου επέλεξε να γυρίσει τη χαμηλού κόστους ταινία του για τον Αλέξανδρο στο Μεξικό και αναμένει να ανάψει το… πράσινο φως για να ξεκινήσει.