Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ορίζοντες :: Καλλιτεχνική είδηση

( βλαντιμιρ μαλαχοφ - κλασικές ρίζες, μοντέρνα βήματα :: 21-01-2003) 

ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΜΑΛΑΧΟΦ Κλασικές ρίζες, μοντέρνα βήματα

Μπορεί ένας κλασικός χορευτής να ερμηνεύσει σύγχρονες χορογραφίες; Βεβαίως, "απαντούν" οι παραστάσεις του μεγάλου Ουκρανού χορευτή Βλαντίμιρ Μάλαχοφ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

ΕΦΗ ΦΑΛΙΔΑ

"Είμαι γεννημένος χορευτής. Δεν έφυγα από την πατρίδα μου από οικονομική ένδεια ή έλλειψη ελευθερίας. Έφυγα γιατί είχα ανάγκη από νέες εμπειρίες και συγκινήσεις", λέει ο μεγάλος Ουκρανός χορευτής Βλαντίμιρ Μάλαχοφ

Όλοι τους είναι αστέρια του χορού, νέοι, ευλύγιστοι, θαυμάσιοι ερμηνευτές. Η δουλειά των επτά σολίστ που πλαισιώνουν τον χορευτή Βλαντίμιρ Μάλαχοφ είναι μία θεαματική απάντηση (τεσσάρων παραστάσεων) που δίνει η σειρά "Χορός στο Μέγαρο Μουσικής" στο ερώτημα πώς ένας κλασικός χορευτής ερμηνεύει σύγχρονες χορογραφίες.

Μέχρι και την Πέμπτη ο μεγάλος Ουκρανός χορευτής Βλαντίμιρ Μάλαχοφ - που χόρεψε τον Άλμπρεχτ στις χριστουγεννιάτικες παραστάσεις της "Ζιζέλ" - μαζί με τους Τζούλι Κεντ, Τζίλιαν Μέρφι, Μαρσέλο Γκόμες, Φρίντμαν Φόγκελ, Αλίθια Αμτριάιν, Πολίνα Σεμιόνοβα, Αρτέμ Σπιλέφσκι παρουσιάζει χορογραφίες του 20ού αιώνα, από τον Ζορζ Μπαλανσίν στον Ουίλιαμ Φόρσαϊθ, με την ευγενική χορηγία της Johnnie Walker Black Label. Η ομάδα των οκτώ χορευτών φέρνει σε αυτό το γκαλά την αψεγάδιαστη τεχνική τους, τη δεξιοτεχνία των ερμηνευτών του κλασικού ρεπερτορίου και ταυτόχρονα μία δυναμική σκηνική παρουσία, καθώς εμφανίζονται ως σολίστ σε μεγάλα διεθνή χορευτικά σχήματα όπως το Αμέρικαν Μπαλέ Θίατερ, το Μπαλέτο της Στουτγάρδης, η Κρατική Όπερα του Βερολίνου.

Δεν είναι τυχαίο που ο Βλαντίμιρ Μάλαχοφ, σημειώνει η Κλημεντίνη Βουνελάκη στο πρόγραμμα της εκδήλωσης, το 2002, σε μία χρονική στιγμή που η καριέρα του βρίσκεται στο απόγειό της και που θριαμβεύει σε αμφότερα κλασικό και σύγχρονο στυλ σε όλο τον κόσμο, αναλαμβάνει καθήκοντα καλλιτεχνικού διευθυντή και πρώτου χορευτή στην Κρατική Όπερα του Βερολίνου. Έχουν κλείσει δέκα χρόνια από τότε που ο Ουκρανός καλλιτέχνης προσχώρησε στο δυτικό μπαλέτο. Όπως λέει χαρακτηριστικά: "Είμαι γεννημένος χορευτής. Δεν έφυγα από την πατρίδα μου ούτε από οικονομική ένδεια ούτε από έλλειψη ελευθερίας. Έφυγα γιατί ήθελα να χορέψω Μπαλανσίν, Κράνκο, Μακμίλαν. Ήθελα να δουλέψω με τον Ρόμπινς, τον Φόρσαϊθ, τον Νόιμαγερ και άλλους. Είχα ανάγκη από νέες εμπειρίες, νέα συναισθήματα, νέες συγκινήσεις".

Με εργαλείο ένα δυνατό κι εύκαμπτο κορμί, βαθιά πλιέ, καθαρές γραμμές στην κίνησή του, εντυπωσιακά ψηλά, κρατημένα άλματα και με σημείο στήριξης τη φημισμένη εκπαίδευση χορού στη Ρωσία, ο Μάλαχοφ επιβάλλεται στη διεθνή χορευτική σκηνή. Οι μοντέρνες χορογραφίες των Σπακ, Ρολάντο Ντ' Αλέσιο, Ρόμπερτ Χιλ, Ρενάτο Ζανέλα, Γουίλιαμ Φόρσαϊθ, Κένεθ Μακμίλαν, Ζορζ Μπαλανσίν, Στάντον Γουέλς, Ντέιβιντ Πάρσονς που παρουσιάζουν ο Μάλαχοφ και οι σολίστ που τον πλαισιώνουν είναι η έμπρακτη απόδειξη του πάθους του για τον χορό ανεξάρτητα από τον χρόνο. Επιχορηγήσεις 619.000 ευρώ Είκοσι τρεις ομάδες κλασικού και σύγχρονου χορού θα μοιραστούν συνολικό ποσό 619.222 ευρώ, σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής Χορού για τις ετήσιες επιχορηγήσεις του υπουργείου Πολιτισμού, που εξέτασε και αξιολόγησε 52 αιτήματα. Έτσι θα επιχορηγηθούν τα ακόλουθα σχήματα: Χοροθέατρο Οκτάνα (73.368 ευρώ), Λάθος Κίνηση (58.694), Εταιρεία Ορχηστικής Τέχνης "Οι χορευτές" (44.021), Σύλλογος Μοντέρνου Χορού (35.216), Ομάδα Sine Qua Non (35.216), Ομάδα AD-LIB (29.347), Ελληνικός Σύλλογος Βασιλικής Ακαδημίας Χορού Λονδίνου (26. 412), τα σχήματα Ομάδα χορού Χ-ART, Ροές, Αίρεσις, Αέναο Χοροθέατρο, Χοροθέατρο μετ' Εμποδίων από 23.478 ευρώ, οι ομάδες Πρόσχημα και Griffon από 20.543 ευρώ, τα σχήματα Μικρό Χορευτικό Θέατρο, Πρόσκαιρη Σύνθεση, Μύια, Ελατήριο, Αμάλγαμα, Yelp Dance Co, ΑΚΙΝ, Έλδωρ, Vis Motrix από 17.608 ευρώ.

INFO

"Βραδιές Σύγχρονου Χορού", με τον Βλαντίμιρ Μάλαχοφ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, τηλ. 210-7282.333) απόψε, αύριο και την Πέμπτη, στις 8.30 μ.μ. Εισιτήρια: 11, 18, 35, 50 και 70 ευρώ.