Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ορίζοντες :: Καλλιτεχνική είδηση

( οι επιχορηγήσεις για το θέατρο... :: 16-01-2003) 

ΔΙΚΤΥΟ

Οι επιχορηγήσεις για το θέατρο…

Γ.Δ.Κ.Σ.

Συζήτηση έγινε, κατά την ιδιαίτερα φέτος καθυστερημένη ανακοίνωση - 13 Ιανουαρίου είχε πάει και η θεατρική "σεζόν" αγγίζει το μέσον της… - των επιχορηγήσεων θεάτρου του υπουργείου Πολιτισμού για τον χρόνο που θα πρέπει να γίνεται η προκήρυξη των επιχορηγήσεων και να συγκαλείται για να αποφασίσει η Γνωμοδοτική Επιτροπή, ώστε οι θίασοι να ξέρουν πού πατούν και πού πηγαίνουν.

Ειδικά οι χωρίς καμιά οικονομική βάση θίασοι των νέων, στους οποίους πολύ σωστά η Επιτροπή ρίχνει το βάρος της. Κάθε χρόνο, χρόνια τώρα, το θέμα τίθεται και μετά ξεχνιέται. Ή, με διάφορες δικαιολογίες, μετατίθεται. Μόνο μια φορά, προ τετραετίας νομίζω, η αρμόδια Επιτροπή έχει αποφασίσει έγκαιρα, από τον Ιούνιο, για τη "σεζόν" που αρχίζει από Οκτώβριο. Είναι απορίας άξιον πώς το υπουργείο, έπειτα από πείρα τόσων χρόνων, δεν μπορεί να θεσμοθετήσει μια τακτή προκήρυξη των επιχορηγήσεων και μια τακτή σύγκληση της Επιτροπής. Το επιχείρημα είναι ότι στην Ελλάδα οι θίασοι δεν είναι συνηθισμένοι να οργανώνουν τα σχέδιά τους ένα χρόνο πριν, εκτός ίσως του "Θεάτρου του Νότου", ότι θα πιεστούν και ότι θα πάρουν πρόχειρες αποφάσεις που, μετά, θα τις αλλάζουν. Να μάθουν! Να προετοιμάζονται έγκαιρα! Εφόσον θέλουν επιχορήγηση.

Και εφόσον τώρα παραπονούνται ότι οι επιχορηγήσεις καθυστερούν. Και αν δώσουν αιτήσεις με προτάσεις εκ του προχείρου και κατόπιν τις αλλάξουν, να μην τους δοθεί η επιχορήγηση! Αυτή η ανατολίτικη νοοτροπία του γιαβάς-γιαβάς να τελειώνει επιτέλους!

…και η βούληση του υπουργείου

Όχι όμως και να αιφνιδιαστεί το θέατρο. Δεν εννοώ αυτό. Δηλαδή αν το υπουργείο βγει ΤΩΡΑ - αλλά ΤΩΡΑ - και ανακοινώσει ότι από δω και πέρα, ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ, η προκήρυξη των επιχορηγήσεων θα γίνεται τον Μάρτιο, ότι οι προθεσμίες θα λήγουν τον Απρίλιο, ότι η Επιτροπή θα έχει έγκαιρα συγκροτηθεί και θα συγκαλείται τον Μάιο ώστε, ως τον Ιούνιο, και πριν την πιάσει το καλοκαίρι, να έχει πάρει τις αποφάσεις της και ότι ο υπουργός δεν θα κάνει δυο μήνες να βάλει τη ρημάδα την υπογραφή του, τότε όλοι θα ξέρουν ότι, κάθε χρόνο πια, οι επιχορηγήσεις θα είναι γνωστές από τον Ιούνιο. Και ο θεσμός θα μπορεί, καταρχάς, να λειτουργήσει απρόσκοπτα. Και μετά ας συζητηθεί πώς μπορεί να αναμορφωθεί. Αυτό όμως, επαναλαμβάνω, πρέπει να ανακοινωθεί από τώρα. Και ΕΠΙΣΗΜΑ. Για να δούμε… Υπάρχει η βούληση εκ μέρους του υπουργείου; Όσο για τους ενδιαφερόμενους, αν δυσκολευτούν στην αρχή, άντε μια φορά, άντε δυο, θα συνηθίσουν.