Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ορίζοντες :: Καλλιτεχνική είδηση

( η πάτρα "πολεμά" για το 2006 :: 16-01-2003) 

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

Η Πάτρα "πολεμά" για το 2006

Η Πάτρα φαίνεται ότι κερδίζει την οριστική έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα του 2006

ΠΑΝΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Στο Δημοτικό Θέατρο της Πάτρας θα φιλοξενηθούν πολλές από τις εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας του 2006

Παρά τις αρνητικές επισημάνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η αχαϊκή πρωτεύουσα δεν κινδυνεύει να χάσει το χρίσμα της πολιτιστικής έδρας της Ευρώπης το 2006, αφού δεν έχει ανταγωνιστές.

Η νέα δημοτική αρχή θα παρουσιάσει την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες στην αρμόδια επιτροπή πλήρη φάκελο προσαρμοσμένο στις υποδείξεις που έχουν γίνει αλλά και σύμφωνα με τις δικές της επιλογές και παρεμβάσεις με στόχο τη δημιουργία υποδομών και την άρτια διοργάνωση του θεσμού το 2006. Για παράδειγμα, το παλιό εργοστάσιο του Λαδόπουλου, με έκταση 57 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας του δήμου, σύμφωνα με πρόταση του νέου δημάρχου Ανδρέα Καράβολα, αντί για ξενοδοχείο, προορίζεται για την ανέγερση Μεγάρου Μουσικής. Την ίδια ημέρα ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θα βρίσκεται στην αχαϊκή πρωτεύουσα.

Και ενώ η Πάτρα ετοιμάζεται για τις Βρυξέλλες, σε πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι "αν η Πάτρα οριστεί Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2006, η Ευρώπη της κουλτούρας θα αυτοϋποτιμηθεί". Επίσης, τα μέλη της Επιτροπής εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους για τις υποδομές που υπάρχουν στην πόλη.

Ωστόσο, ο απερχόμενος υπεύθυνος του δήμου για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Κώστας Χριστόπουλος δήλωσε ότι "η Πάτρα, παρά τις αρνητικές επισημάνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν κινδυνεύει να χάσει τον θεσμό το 2006". Μάλιστα, προς επίρρωσιν της άποψής του αναφέρει ότι πρόσφατα η Ευρωπαία επίτροπος Β. Ρέντινγκ εξέφρασε τη βεβαιότητά της ότι "η Πάτρα θα είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2006".

Σήμερα, σε σύσκεψη στο υπουργείο Πολιτισμού θα εξεταστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες πριν από την επίσημη παρουσίαση στις Βρυξέλλες από την ελληνική αποστολή, επικεφαλής της οποίας είναι ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η Πάτρα ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης θα κοστίσει περίπου τα μισά απ' όσα δαπανήθηκαν στη Θεσσαλονίκη το 1997. Ο συνολικός προϋπολογισμός της, που συντάχθηκε επί υπουργίας Θεόδωρου Πάγκαλου και εντάχθηκε στο Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, ανέρχεται σε 140 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου 48 δισ. δρχ., ενώ για τη Θεσσαλονίκη δαπανήθηκαν περισσότερα από 100 δισ. δρχ. Ο βουλευτής Γιώργος Θωμάς, πρώην συνεργάτης της Μελίνας Μερκούρη, επισήμανε ότι "τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες θα γίνει η αποκατάσταση της ιστορίας της πόλης με την παρουσίαση της πραγματικότητας". Ο κ. Θωμάς εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι δεν υφίσταται κανένα θέμα και "η Πάτρα θα αναλάβει τον θεσμό".

Ωστόσο, στην Πάτρα εξαιτίας του κλίματος από τις καταφρονητικές εκφράσεις της Επιτροπής ενδεχομένως να υπάρξει και σύγκρουση συμφερόντων με στόχο τον έλεγχο των υποθέσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

Βέβαια, η πόλη σήμερα ευνοείται και από το γεγονός ότι μέχρι την επιλογή της η κάθε χώρα είχε τότε δυνατότητα να προτείνει μία πόλη. Έτσι, το 1998, ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι η διοργανώτρια πόλη είναι η Πάτρα. Συνεπώς δεν υπήρξε συνυποψήφια πόλη για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένα χρόνο αργότερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο άλλαξε τη διαδικασία επιλογής.

Μάχη σε δύο μέτωπα

Σε δύο μέτωπα ο Δήμος Πατρέων πρόκειται να δώσει τη μάχη για την άρτια διοργάνωση του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας το 2006. Τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες, με επικεφαλής τον υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο, και στην Πάτρα όπου ο δήμαρχος Ανδρέας Καράβολας θα ζητήσει από τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη χρηματοδότηση για την υλοποίηση των υποδομών της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

Στις Βρυξέλλες θα συμμετέχουν στην αντιπροσωπεία η συγγραφέας Ρέα Γαλανάκη, ο αντιδήμαρχος Περιφερειακής Ανάπτυξης Δημήτρης Πεφάνης, ο απερχόμενος αντιδήμαρχος Κώστας Χριστόπουλος, που εκπροσώπησε πριν από λίγες ημέρες τον Δήμο της Πάτρας στις εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας στο Γκρατς.