Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ορίζοντες :: Καλλιτεχνική είδηση

( άριες για νερό και ελπίδα :: 18-03-2003) 

Άριες για νερό και ελπίδα

Η Έλενα Κελεσίδου και ο Μάριος Φραγκούλης τραγουδούν σε φιλανθρωπική συναυλία, στην Εθνική Λυρική Σκηνή, για τα παιδιά του αναπτυσσόμενου κόσμου

ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΙΜΠΛΗΣ

Ο Μάριος Φραγκούλης, που θα τραγουδήσει στις 24 Μαρτίου στη Λυρική Σκηνή μαζί με την Έλενα Κελεσίδου, είναι μέλος της ActionAid, ένας από τους 19.000 αναδόχους παιδιών αναπτυσσόμενων χωρών

«Πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν με λιγότερο από 1 ευρώ τον μήνα, 30.000 θάνατοι ημερησίως οφείλονται στην κατανάλωση μη πόσιμου νερού. Πολλοί περισσότεροι, για παράδειγμα, από τους θανάτους της τραγικής 11ης Σεπτεμβρίου. Φαίνεται όμως πως η ανθρώπινη ζωή δεν έχει παντού την ίδια αξία», λέει η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη-Gourdain, επίσημη εκπρόσωπος του ελληνικού τμήματος της μη κυβερνητικής οργάνωσης ActionAid.

Η συναυλία του Μάριου Φραγκούλη και της Έλενας Κελεσίδου στην Εθνική Λυρική Σκηνή, τη Δευτέρα 24 Μαρτίου, γίνεται ακριβώς για τους σκοπούς αυτής της οργάνωσης, η οποία δραστηριοποιείται σε αναπτυσσόμενες χώρες, συγκεντρώνοντας χρήματα για τη δημιουργία υποδομών. Ο κάθε ανάδοχος αναλαμβάνει ένα παιδί του αναπτυσσόμενου κόσμου, δίνοντας 22 ευρώ τον μήνα. Ωστόσο, η προσφορά έχει την έννοια της συγκέντρωσης χρημάτων για τη δημιουργία έργων κοινής ωφελείας (π.χ. σχολείων), καθώς, κατά την έκφραση της κ. Μητσοτάκη, «από το να στείλεις μερικά κιβώτια νερό είναι καλύτερα να φτιάξεις ένα πηγάδι». Το ελληνικό τμήμα της ActionAid διατηρεί τρία τέτοια προγράμματα στην Αιθιοπία, τρία στην Γκάνα, πέντε στην Ινδία και από ένα στο Νεπάλ και το Μπανγκλαντές.

Στους σκοπούς της ActionAid Ελλάς (η οποία υπάρχει εδώ και τεσσεράμισι χρόνια ενώ η μητρική μη κυβερνητική οργάνωση δημιουργήθηκε πριν από 30 χρόνια) έχουν συστρατευθεί ήδη 19.000 Έλληνες ανάδοχοι. Ανάμεσά τους και ο Μάριος Φραγκούλης: «Πάνω απ' όλα πρέπει να 'σαι άνθρωπος. Και για τέτοιους σκοπούς θα βρίσκω πάντα χρόνο», λέει. Η κ. Μητσοτάκη-Gourdain επισημαίνει ότι «όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι η απόλυτη φτώχεια μπορεί να καταπολεμηθεί» και ότι «δεν πρέπει να υπάρχουν παιδιά που ζουν χωρίς τα απαραίτητα ανθρώπινα αγαθά: νερό, υγεία, εκπαίδευση, ελπίδα».

Είναι ενδιαφέρον ότι ο Μάριος Φραγκούλης θα τραγουδήσει για πρώτη φορά στη Λυρική. Μόνο μια φορά, πριν από πολλά χρόνια, τραγούδησε σε διαγωνισμό πρόσληψης καλλιτεχνών αλλά… απερρίφθη. Και τότε όμως, κατά διαβολική σύμπτωση, είχε τραγουδήσει ντουέτο με την Έλενα Κελεσίδου. Το ίδιο ντουέτο από την «Τραβιάτα» που είχαν πει τότε θα το ξαναπούν μαζί στις 24 Μαρτίου, κάτω από πολύ διαφορετικές συνθήκες.

Η Έλενα Κελεσίδου, διάσημη πλέον υψίφωνος, Ελληνίδα που γεννήθηκε στο Καζαχστάν, γύρισε μόλις από τη Νέα Υόρκη, έπειτα από μία ιδιαίτερα επιτυχημένη εμφάνιση στη Μετροπόλιταν Όπερα, όπου ερμήνευσε τον ρόλο της Μιμής στη «Λα Μποέμ» του Πουτσίνι. Το πρόγραμμα των δύο καλλιτεχνών θα είναι ευρείας γκάμας, περιλαμβάνοντας δημοφιλείς άριες, ιταλικές canzonette και τραγούδια (και ντουέτα) από μιούζικαλ. Μαζί τους θα εμφανιστεί ο βιολονίστας Γιάννης Γεωργιάδης, ο οποίος θα ερμηνεύσει τσιγγάνικες μελωδίες, ισπανικούς χορούς και τανγκό, αλλά και θα διευθύνει τη μοναδική στην Ελλάδα ορχήστρα γυναικών Feminarte. Θα ακουστούν κομμάτια από έργα των Μπιζέ, Βέρντι, Πουτσίνι, Πιατσόλα, Θεοδωράκη, Ροντρίγκο, Ντονιτσέτι, Μπερνστάιν, το «Memory» από το μιούζικαλ «Cats» του Άντριου Λόιντ Βέμπερ κ.ά.

INFO

Έλενα Κελεσίδου, Μάριος Φραγκούλης στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στις 24 Μαρτίου, 8.30 μ.μ. Συναυλία για τα παιδιά της ActionAid και το πρόγραμμά της «Παράθυρο στον Κόσμο». Προπώληση εισιτηρίων: Εθνική Λυρική Σκηνή (Ακαδημίας 57, τηλ. 210-3643.725).