Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ορίζοντες :: Καλλιτεχνική είδηση

( ηλεκτρικές... στάσεις τέχνης :: 18-03-2003) 

Ηλεκτρικές… στάσεις τέχνης

Ένα εισιτήριο του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου αρκεί όχι μόνον για τη διαδρομή Πειραιάς - Κηφισιά, αλλά και για μια βόλτα στα μονοπάτια της τέχνης

ΜΑΙΡΗ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

Πάνω: «Αέναες διασταυρώσεις» είναι ο τίτλος του έργου του Βούλγαρου καλλιτέχνη Β. Γιότοφ, που θα κοσμεί από αύριο την αποβάθρα του σταθμού του ΗΣΑΠ, στην Ομόνοια. Αριστερά: Κατακόρυφα στοιχεία με μπάλες, στη μακέτα για ένα από τα δύο γλυπτά (με ελεύθερο θέμα) του Αλέξανδρου Μουστάκα, που θα κοσμούν μέχρι το τέλος του 2003 τον σταθμό Αγίου Νικολάου του ΗΣΑΠ

Πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά και εγκαταστάσεις «ξεφεύγουν» από τις γκαλερί και τα μουσεία. Και συναντούν χιλιάδες ανθρώπους καθημερινά, τους επιβάτες του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, στους 16 σταθμούς, όπου έχουν ήδη βρει ή θα βρουν στέγη μέχρι το 2004.

Αύριο οι «Αέναες διασταυρώσεις», όπως είναι ο τίτλος του τρισδιάστατου έργου του Βούλγαρου καλλιτέχνη Βέντσεσλαβ Γιότοφ (Iotoff), θα ανάψει τα κίτρινα φώτα του, για να υποδέχεται τους επιβάτες του ανακαινισμένου σταθμού της Ομόνοιας. Πίσω από το ειδικό κρυστάλλινο κουτί του (3Χ3 μ.), σημαίες, γράμματα από τα αλφάβητα όλου του κόσμου, μια επεξεργασμένη αεροφωτογραφία του κέντρου της Αθήνας, αλλά και μια πρωτότυπη σιδηροκατασκευή, που παραπέμπει στον σιδηρόδρομο (τυπωμένα όλα πάνω σε επάλληλες κρυστάλλινες επιφάνειες) θα θυμίζουν ότι ο σταθμός είναι «σταυροδρόμι πολιτισμών».

«Η ιδέα ξεκίνησε κυρίως από τους μετανάστες», εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο καλλιτέχνης, μετανάστης και ο ίδιος, που ζει εδώ και 13 χρόνια στην Ελλάδα. Στο έργο του δε, που χρειάστηκε έξι μήνες για να το ολοκληρώσει, αξιοποιούνται και τέσσερις κολόνες που υπάρχουν στον χώρο και οι οποίες, σε διαφορετικά χρώματα, συμβολίζουν τις ισάριθμες φυλές.

Το συγκεκριμένο είναι το μοναδικό έργο μέχρι στιγμής που έχει γίνει με ανάθεση, καθώς ο διαγωνισμός απέβη άγονος, αλλά η επιλογή του έγινε από το διοικητικό συμβούλιο του ΗΣΑΠ «με το σκεπτικό ότι το έργο ενός ξένου καλλιτέχνη θα συμβάλει στον τονισμό της πολυπολιτισμικότητας του χώρου», λέει η κ. Κίρκη Κεφαλέα, μέλος της επιτροπής εικαστικών παρεμβάσεων στους σταθμούς του ΗΣΑΠ.

Δύο ακόμη σταθμοί έχουν ήδη δεχτεί εικαστικές πινελιές. Εκείνος του Πειραιά, που φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις ζωγραφικής (η τωρινή έχει θέμα το λιμάνι και περιλαμβάνει έργα των Βολανάκη, Μαλέα, Παρθένη, Προσαλέντη κ.ά.) και του Αγίου Ελευθερίου, ο φράκτης του οποίου κοσμείται με τους 17 μεταλλικούς γλυπτούς πίνακες (2Χ3 μ.), που φιλοτέχνησε ο Αριστείδης Πατσόγλου με θέμα τον τροχό.

Μέσα στον Απρίλιο οι αποβάθρες στον σταθμό της Νέας Ιωνίας θα κοσμούνται με το επιτοίχιο ζωγραφικό έργο του Αλέξανδρου Βάλβη, που θα διηγείται την ιστορία των προσφύγων της περιοχής από τη Μικρά Ασία στην Ελλάδα, ενώ τα μεταλλικά πουλιά (που θα στέκονται σε μεταλλικές βέργες 3,5 μ.) του Φώτη Ραφτόπουλου θα «παράγουν και ήχο» από τη γεφυροπλατεία του σταθμού.

Τον Ιούλιο υπολογίζεται να έχει τοποθετεθεί στα Πετράλωνα η μεταλλική φρίζα με στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη διαδρομή Κηφισιά - Πειραιά (από θάλασσα έως λουλούδια), του Αλέξανδρου Μουστάκα, ενώ ώς το τέλος του 2003 δύο γλυπτά του ίδιου καλλιτέχνη θα έχουν βρει τη θέση τουςστην αποβάθρα του Αγ. Νικολάου.

Εικαστικές πινελιές θα δεχθούν και οι σταθμοί Καλλιθέας, Αμαρουσίου, Φαλήρου, Κ. και Α. Πατησίων, Κηφισιάς, Μοσχάτου, Ειρήνης, Ηρακλείου, Πευκακίων, ενώ το κόστος των εικαστικών παρεμβάσεων θα ανέλθει σε 3 εκατ. ευρώ (1 δισ. δρχ).

INFO

To έργο «Αέναες διασταυρώσεις» του Β. Γιότοφ εγκαινιάζεται αύριο στις 12 μ. στην Ομόνοια.