Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ορίζοντες :: Καλλιτεχνική είδηση

( κάντε μόδα, όχι πόλεμο :: 14-03-2003) 

Κάντε μόδα, όχι πόλεμο

Με λόγια, έργα, Τ-shirt και οικονομικές κινήσεις η μόδα της Ευρώπης, από Παρίσι, Μιλάνο και Λονδίνο, λέει «όχι» στον πόλεμο

ΕΦΗ ΦΑΛΙΔΑ

Η Ναόμι Κάμπελ κάνει παρέλαση ειρήνης, με το σύνθημα «Pace» στη μπλούζα της, για το σόου D&G των Ντόλτσε και Γκαμπάνα

Οι τελευταίες εβδομάδες των διαπραγματεύσεων, των έκτακτων υπουργικών συσκέψεων, των πρωθυπουργικών δηλώσεων και των μαζικών αντιπολεμικών συλλαλητηρίων έδωσαν στους Ευρωπαίους σχεδιαστές τροφή για να κατέβουν στις πασαρέλες, αν όχι με μία συγκεκριμένη τάση, τουλάχιστον με ένα επίκαιρο μήνυμα. Το ευρωπαϊκό πρόσωπο της μόδας έκανε τη δική του αντιπολεμική εκστρατεία στη διάρκεια των επιδείξεων για τον επόμενο χειμώνα στο Λονδίνο, το Μιλάνο και το Παρίσι.

Κανένας σχεδιαστής με ευρωπαϊκό διαβατήριο, λοιπόν, δεν σιώπησε απέναντι σε αυτήν την απειλή τού πολέμου στο Ιράκ, που φοβίζει την Ευρώπη. Η στάση αναμονής προτού ανάψει το σήμα κινδύνου φάνηκε στα σόου που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα και την περασμένη εβδομάδα, τόσο στις χαμηλού κόστους παραγωγές τους όσο και στην εικόνα των ρούχων. Οι φαντασμαγορίες, η θεατρικότητα, η υπερβολή τού σέξι ύφους δήλωσαν απουσία από τα ντεφιλέ του φθινοπώρου του 2003. Εκείνο που είχε σημασία ήταν η έκφραση μιας κατάστασης σε ετοιμότητα, η δήλωση ότι υπάρχει απόγνωση, αβεβαιότητα, έλλειψη επιθυμίας.

«Σταματήστε τον πόλεμο - έξω ο Μπλερ», «Ειρήνη», «Όχι στη διπλωματία» ήταν τα συνθήματα που η Αγγλίδα Κάθριν Χάμνετ, οι Ιταλοί Ντόλτσε και Γκαμπάνα, ο Γάλλος Ζαν Σαρλ ντε Καστελμπαζάκ έγραψαν, έραψαν, ζωγράφισαν πάνω στα ρούχα τους. Και τα φόρεσαν πάνω στα πιο όμορφα μοντέλα της βιομηχανίας της μόδας για να τονίσουν την άποψη του «Ηλίθιου» του Ντοστογιέφσκι, ότι «η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο». Έξι μήνες μετά τα κραυγαλέα χρώματα του ουράνιου τόξου πάνω στις ζέρσεϊ μπλούζες της δεύτερης σειράς τών Ντόλτσε - Γκαμπάνα D&G, και στο στήθος τής Ναόμι Κάμπελ η λέξη «PACE» με λευκά γράμματα να ζητάει ειρήνη. Για ειρήνη και όχι πόλεμο μίλησε η ηθοποιός Βανέσα Ρεντγκρέιβ ανοίγοντας το σόου του σχεδιαστή Γκατινόνι στη Ρώμη.

Το χρώμα και το γκράφιτι (με συνθήματα όπως «Όχι στην υποταγή» - No Submission) χρησιμοποίησε ο Ζαν Σαρλ Καστελμπαζάκ για να προβάλει τις αντιστάσεις του στον επικείμενο πόλεμο

Στο Λονδίνο, η Κάθριν Χάμνετ, ζωηρό θρέμμα του πανκ κινήματος, θυμήθηκε τον παλιό της εαυτό και επιτέθηκε στη φιλοαμερικανική και φιλοπόλεμη στάση του Μπλερ, ζητώντας του με τα άσπρα και μαύρα Τ-shirt της να μείνει εκτός. Και σε ανάμνηση της πανκ αντίδρασής της κατά της θατσερικής πολιτικής, τότε που στα Τ-shirt των 80'ς στόλιζε τη μύτη τής σιδηράς πρωθυπουργού με παραμάνες, η Κάθριν Χάμνετ πιάστηκε από την πρόκληση του σέξι ύφους των καιρών και άφησε τα οπίσθια των μοντέλων της ακάλυπτα.

Όσο για τους σχεδιαστές που έδειξαν στο Παρίσι, ο Αυστριακός Χέλμουτ Λανγκ και η Γαλλίδα Σόνια Ρικιέλ επεξεργάστηκαν τα σημεία των καιρών καθένας με τον δικό του τρόπο. Για τον Λανγκ, ο οποίος δήλωσε ότι οι καιροί είναι κρίσιμοι, οι μελέτες του στα παντελόνια των αλεξιπτωτιστών τού έδωσαν τη λύση στον γρίφο ενός δυναμικά σύγχρονου ντυσίματος. Για τη Ρίκιελ, τη φεμινίστρια σχεδιάστρια του Μάη του '68, το μαύρο χρώμα και τα κολάν ήταν η απάντηση στο ερώτημα που τη βασάνιζε και εξομολογήθηκε στους δημοσιογράφους οι οποίοι την περίμεναν στα παρασκήνια: «Βλέπω γύρω μου απελπισμένους ανθρώπους. Τι μου μένει να κάνω σε αυτές τις δύσκολες στιγμές πέρα από το να προσφέρω κάποιες στιγμές συμπυκνωμένης ομορφιάς;».