"Ta Nea" Newspaper

Search

Go
Show

Ορίζοντες :: Καλλιτεχνική είδηση

( τονωτική "ένεση" στην περιφέρεια :: 14-01-2003) 

ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ

Τονωτική "ένεση" στην περιφέρεια

Τριάντα εννέα θίασοι - οι έντεκα της περιφέρειας - μοιράζονται τις εννιακόσιες πενήντα χιλιάδες ευρώ των φετινών επιχορηγήσεων, η επιτροπή όμως κρούει τον κώδωνα του κινδύνου

ΓΙΩΡΓΟΣ Δ. Κ. ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΗΣ

Ο Θεατρικός Οργανισμός "Νέες Μορφές" της Θεσσαλονίκης, που παρουσιάζει φέτος, μεταξύ άλλων, το έργο της Τζουλιάνα Φράνσις "Go Go Go" (σκηνή στη φωτογραφία) πήρε - και δικαίως - από το ΥΠΠΟ τη μεγαλύτερη από τις φετινές επιχορηγήσεις

Εννιακόσιες πενήντα χιλιάδες οκτακόσια εξήντα ευρώ, ήτοι, με το παλιό νόμισμα, τριακόσια είκοσι τέσσερα εκατομμύρια δραχμές, μοίρασε φέτος, για άλλη μια φορά πολύ καθυστερημένα - η ανακοίνωση γίνεται μεσούσης της "σεζόν" - το υπουργείο Πολιτισμού σε τριάντα εννέα θιάσους μονοετούς προγραμματισμού, από τους εκατόν τρεις που υπέβαλαν αίτηση, χωρίς να τολμήσει και πάλι να εφαρμόσει το "πολλά σε λίγους".

Το ποσό, ελάχιστο σε σχέση με τις δαπάνες της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, είναι μεγαλύτερο κατά περίπου 9% από τα περσινά 297 εκατομμύρια των ετήσιων επιχορηγήσεων αλλά με την αύξηση των θιάσων κατά έναν - πέρσι ήταν 38 - το ποσοστό αύξησης κατεβαίνει στο 7,4% ανά θίασο κατά μέσο όρο.

Η ανακοίνωση έγινε χθες στο ΥΠΠΟ, με απόντα τον υπουργό, αλλά παρουσία της κ. Μαίρης Μιχαηλίδου, γενικής διευθύντριας Πολιτιστικής Ανάπτυξης μεταξύ των δημοσιογράφων και του διευθυντή Καλών Τεχνών του υπουργείου κ. Πολυχρόνη Πολυχρονόπουλου και της προϊσταμένης του Τμήματος Θεάτρου και Χορού κ. Σοφίας Γεωργοπούλου στο "πάνελ", από τον συγγραφέα και μεταφραστή κ. Πέτρο Μάρκαρη, πρόεδρο της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Θεάτρου για τις επιχορηγήσεις, περιστοιχισμένο από τα μέλη της κ.κ. Δηώ Καγγελάρη, Άννυ Κολτσιδοπούλου, Σωτηρία Ματζίρη και Χριστίνα Μπάμπου-Παγκουρέλη - απών ο κ. Πέτρος Μαρτινίδης που ζει στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Μάρκαρης, αναλύοντας το σκεπτικό της Επιτροπής, που πολύ σωστά τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται δημοσίως, με χαρά τόνισε ότι οι επιχορηγήσεις θεάτρου τα τελευταία χρόνια έχουν αποκτήσει με ταχείς ρυθμούς "πεδίο" και εκτός Αθήνας, "απεγκλωβίζοντας" τον θεσμό από το αθηναϊκό μονοπώλιο. Και επεσήμανε ένα, όντως αξιέπαινο, φετινό "ρεκόρ" στο σύστημα επιχορηγήσεων: ότι οι εκτός Αττικής επιχορηγούμενες Σκηνές έχουν φτάσει τις δώδεκα - έντεκα μονοετούς και μία διετούς προγραμματισμού - εκ των οποίων οι έξι στην Θεσσαλονίκη, οι δύο στην Κρήτη και από μία στην Πάτρα, στην Λάρισα, στην Καβάλα και στην Σύρο και ότι από αυτές οι πέντε επιχορηγούνται για πρώτη φορά.

"Η δημιουργία θεατρικών σχημάτων εκτός Αθηνών, που είχαμε παλιότερα πει ότι θα ενισχύσουμε με κάθε μέσο, βρίσκεται σε καλό δρόμο. Και αυτό είναι ένα πάρα πολύ ευφρόσυνο μήνυμα, για το οποίο είμαστε περήφανοι", τόνισε.

Ο κ. Μάρκαρης όμως έκρουσε και τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση στο αθηναϊκό θεατρικό τοπίο. "Οι επαναλαμβανόμενες διαπιστώσεις μας τελευταία είναι ότι εξακολουθεί να παραμένει στάσιμη με μια ομάδα επιχορηγούμενων θιάσων που τείνει να παγιωθεί και ότι ελάχιστοι νέοι θίασοι με προτάσεις άξιες να επιχορηγηθούν εμφανίζονται". Ο κ. Μάρκαρης μίλησε για τα φαινόμενα "κορεσμού" και "κατακερματισμού των δυνάμεων" που θα έχουν "μακροπρόθεσμα, αρνητικά αποτελέσματα", εξέφρασε τη βούληση της Επιτροπής να αντιμετωπίσει την κατάσταση "με αυστηρότερη εφαρμογή των κανόνων και των κριτηρίων, όταν μάλιστα εξακολουθούν να παρατηρούνται φαινόμενα μη τήρησης ή μετάθεσης των υποχρεώσεων από τους θιάσους".

Οι επιχορηγούμενοι θίασοι, μεταξύ των οποίων δυστυχώς συγκαταλέγονται, αδρά μάλιστα επαμειβόμενοι, και ορισμένοι οι οποίοι είτε έχουν χρόνια να δείξουν αποτελέσματα που να ξεπερνούν το μέτριο είτε είναι νέοι που δεν έδωσαν στίγμα άξιο λόγου, είναι:

Ποιοι μοιράζονται τα 950.000 ευρώ

Στην Αττική: Διπλούς Έρως (Μ. Μαρμαρινός), Θέαμα ( Γ. Κακλέας), Θέατρο της Άνοιξης: από 44.021ευρώ (15 εκατ. δρχ.). Δραματικό Θέατρο (Ρ. Πατεράκη), Άττις (Θ. Τερζόπουλος), Θεατρική Σκηνή (Α. Αντωνίου): 29.348 ευρώ (10 εκατ. δρχ). Θέατρο του Μαρτίου (Θ. Εσπίριτου), Νάμα (Ελ. Σκότη): 23.478 (8). Δόλιχος (Δ. Τάρλοου), Σημείο (Ν. Διαμαντής), Πολιτεία (Σ. Χατζάκης), Στιγμή (Γ. Αναστασάκης), Όψεις (Ά. Τομπούλη), Μηχανή ( Π. Μιχαηλίδης), Παίζω - Δρόμος (Ζ. Ζ. Τεσόν), Θέατρο Δρόμου (Ν. Χατζηπαπάς), Νοητή Γραμμή (Ό. Ποζέλη): 20. 543 (7). Φιλιατρό (Β. Ναχμίας), Συν Αθηνά (Α. Παππά), Πλεύσις (Α. Κουτρουμπής), Ανέμη (Μ. Λ. Παπαδοπούλου), Ηθώ (Λ. Φιλίποβα): 17.609 (6).

Εκτός Αττικής: Νέες Μορφές (Θεσσαλονίκη - Γ. Παρασκευόπουλος): 52.825 (18). Μνήμη (Χανιά - Μ. Βιρβιδάκης): 35.216 (12). Λύκη Βυθού (Θεσσαλονίκη - Π. Δανελάτος): 29.348 (10). Πολιτιστικός Νότος (Χανιά -Δ. Δημητρουλάκης): 26.412 (9). Ακτίς Αελίου (Θεσσαλονίκη - Θ. Βελισσάρης): 23.478 (8). Νέμεση (Θεσσαλονίκη - Τ. Στεφανοπούλου), Βιομηχανική (Πάτρα - Φ. Δίπλας): 17.609 (6). Σκηνή Τεχνών (Λάρισα - Γ. Μπακόλας), Πόλις (Σύρος - Αιμ. Βάλβη), Ανάβασις (Καβάλα - Κ. Καραβία): 14.674 (5).

Για παιδιά: Θέατρο Νέων (Δ. Σεϊτάνης), Εταιρεία Τέχνης Θεάτρου (Κ. Καπελώνης): 29.348 (10). Κνωσός (Λ. Τσάγκας), Νέο Θέατρο (Τζ. Χαλκιά - Θεσσαλονίκη): 23.478 (8). Θίασος '81 (Χρ. Κελαντώνης), Σύγχρονη Αυλαία (Γ. Καλατζόπουλος): 20.543 (7). Σπείρα - Σπείρα: 17.609 (6).