Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Βιβλιοδρόμιο :: Καλλιτεχνική είδηση

( όταν τα "φιλαράκια" γίνονται... μονομάχοι :: 08-03-2003) 

Όταν τα "Φιλαράκια" γίνονται… μονομάχοι

Τα "Φιλαράκια" βγαίνουν από το διαμέρισμά τους και μπαίνουν απόψε στο internet, στην αρένα ενός ηλεκτρονικού παιχνιδιού!

Οι έξι πρωταγωνιστές της σειράς θα κληθούν να μονομαχήσουν με παίκτες του ηλεκτρονικού παιχνιδιού στο Ίντερνετ

Τούτο το Σαββατόβραδο το επεισόδιο της επιτυχημένης τηλεοπτικής σειράς "Φιλαράκια" (που παίζονται και στην Ελλάδα) θα είναι διαφορετικό. Πρώτον, δεν θα μεταδοθεί από την αμερικανική τηλεόραση, αλλά μέσα από το Ίντερνετ. Δεύτερον, δεν θα είναι γυρισμένο στο χολιγουντιανό στούντιο με το σκηνικό του τυπικού νεοϋορκέζικου καφέ, αλλά με φόντο το περιβάλλον του ηλεκτρονικού παιχνιδιού "Quake ΙΙΙ Arena". Τρίτον, δεν θα είναι… ανώδυνο, αλλά εξαιρετικά βίαιο. Και οι πρωταγωνιστές, που ανανέωσαν για δέκατη σεζόν το συμβόλαιό τους με το κανάλι ABC, θα εμφανιστούν ως "μονομάχοι", έτοιμοι να βγουν στην αρένα για να αντιμετωπίσουν τους παίκτες-θεατές.

Η ιδέα αυτού του γάμου, μιας επιτυχημένης τηλεοπτικής σειράς με ένα εξίσου διάσημο παιχνίδι, ανήκει στον καλλιτέχνη και καθηγητή του Πανεπιστημίου της Νεβάδα Τζόζεφ ΝτεΛάπε, ο οποίος θα εγκαταστήσει στην αίθουσα τέχνης του Πανεπιστήμιου έξι μεγάλες οθόνες - όσοι δηλαδή και οι πρωταγωνιστές της σειράς - από όπου θα λένε τις ατάκες τους από το επεισόδιο-πιλότο του 1994. Και ο ΝτεΛάπε, μαζί με πέντε καλούς παίκτες ηλεκτρονικών παιχνιδιών, θα αντιμετωπίσει τα "Φιλαράκια/Μονομάχους". Που σημαίνει ότι κάθε μονομάχος-πρωταγωνιστής θα "επιτίθεται" με την ατάκα του, ενώ ο παίκτης θα τον… καθαρίζει με βιοχημικά όπλα. Ωστόσο, στον κυβερνοχώρο του "Quake/Friends" μπορεί οι μονομάχοι να διαλύονται στα εξ ων συνετέθησαν, όμως ανασταίνονται και συνεχίζουν το λογύδριό τους.

Ο ΝτεΛάπε λέει ότι θέλησε να πραγματοποιήσει αυτόν τον συνδυασμό επειδή σειρά και παιχνίδι είναι προϊόντα μιας ποπ κουλτούρας "που προβάλλουν μια φαντασίωση, μια απλουστευμένη άποψη του κόσμου", εξηγώντας ότι η ευτυχισμένη ζωή, στη Νέα Υόρκη, των χαρακτήρων της σειράς απηχεί αυτήν την τέλεια ύπαρξη, που είναι εντελώς ψεύτικη. "Αλλά και η βία του "Quake" μου είναι εξίσου πλαστή. Σκοτώνεσαι, αλλά την επόμενη στιγμή είσαι ΟΚ, χωρίς να υπάρχουν συνέπειες".

Οι ομοιότητες μεταξύ των δύο προϊόντων έχουν συνέχεια. "Τα Φιλαράκια" και το "Quake" τοποθετούνται σε πολύ στενά καθορισμένα περιβάλλοντα. Η δράση στα "Φιλαράκια" σπάνια εκτυλίσσεται εκτός του διαμερίσματος και εκτός του καφέ, που βρίσκεται στο Σέντραλ Παρκ. Και οι επιθέσεις του "Quake" γίνονται μέσα στο περιβάλλον που περιλαμβάνει το πρόγραμμα του παιχνιδιού. Επίσης, υπάρχει μια ανάλογη αντιστοιχία στους ρόλους. Όπως είναι γνωστό ότι ένας ήρωας του παιχνιδιού σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο θα χρειαστεί να πάρει ενέργεια, κατά τον ίδιο τρόπο, είναι βέβαιο ότι ο Τζόι δεν θα καταλάβει το αστείο.

Βέβαια ο καλλιτέχνης-καθηγητής ΝτεΛάπε ελάχιστα ενδιαφέρεται να κάνει πολιτισμική κριτική. Το κίνητρό του είναι να καθιερώσει το Ίντερνετ ως ένα νέο θεατρικό είδος. Μέχρι σήμερα η διαδραστικότητα των υπολογιστών δεν θεωρείται ένα είδος περφόρμανς, όμως μπορεί και να είναι. Μέσα στο Ίντερνετ υιοθετούμε ρόλους, επικοινωνούμε σε πραγματικό χρόνο, μιλάμε δημόσια. Ακούγεται κλισέ η φράση "όλος ο Παγκόσμιος Διαδικτυακός Ιστός (World Wide Web) είναι μία σκηνή". Ίσως, όμως, να περιέχει κάποια αλήθεια.

info

Μία διαδικτυακή κάμερα θα δίνει εικόνα και ήχο οn line στη διεύθυνση http: //www.delappe.ws. To σόου θα αρχίσει στις 22:00, ώρα Ανατολικής Ακτής (5:00, πρωί Κυριακής, ώρα Ελλάδας) και θα διαρκέσει έως τρεις ώρες.