Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ορίζοντες :: Καλλιτεχνική είδηση

( μεγαλύτεροι χώροι, περισσότερα εκθέματα στο μουσείο ιωαννίνων :: 06-03-2003) 

ΑΝΑΝΕΩΣΗ

Μεγαλύτεροι χώροι, περισσότερα εκθέματα στο Μουσείο Ιωαννίνων

Με νέο πρόσωπο, επιπλέον εκθεσιακούς χώρους και περισσότερα εκθέματα θα υποδεχθεί το κοινό το Μουσείο Ιωαννίνων, το οποίο έκλεισε προ ημερών τις πόρτες του ώστε να ανακαινισθεί.

Αν και ο πανηπειρωτικός χαρακτήρας του μουσείου δεν θα αλλάξει, οι επισκέπτες θα αντικρύσουν μια διαφορετική πραγματικότητα στις προθήκες, καθώς η αυστηρή διαχρονική τοποθέτηση των εκθεμάτων θα ισχύσει μόνο για τα ευρήματα που χρονολογούνται στην προϊστορική εποχή, αν και εκεί δεν αποκλείεται να υπάρξει μία έκπληξη: η αναπαράσταση του σπηλαίου Καστρίτσας.

Το πέρασμα στα ιστορικά χρόνια θα σημάνει την παρουσίαση των εκθεμάτων όχι μόνο χρονολογικά αλλά και κατά ενότητες που δεν υπήρχαν μέχρι σήμερα και θα αφορούν το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων με τις δύο σημαντικές ακροπόλεις του (Καστρίτσα και Μεγάλο Γαρδίκι), τα ευρήματα από τις ανασκαφές για τη διάνοιξη της Εγνατίας Οδού, την εικόνα της Ηπείρου κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους, τη γραφή που έφθασε στην Ήπειρο μόλις τον 5ο αιώνα, τη μεταλλουργία, το Ιερό της Δωδώνης και τον οίκο των Αιακιδών, από όπου έλκουν την καταγωγή τους ο Πύρρος και η μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η έκθεση θα κλείνει με αντικείμενα από δωρεές που έχουν γίνει προς το μουσείο.

Το μουσείο θα διαθέτει πλέον 766 τ.μ. εκθεσιακό χώρο, καθώς απομακρύνθηκαν η Πινακοθήκη και η Συλλογή Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, από το κτίριο που χτίστηκε σε σχέδια του Άρη Κωνσταντινίδη.

* Εικόνα οργανωμένου αρχαιολογικού χώρου θα αποκτήσει εκείνος της παλαιοχριστιανικής βασιλικής του Αγ. Λεωνίδη (μία από τις μεγαλύτερες της Ελλάδας) και του αρχαίου λιμανιού του Λεχαίου στην Κόρινθο, ύστερα από γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Για την περίφραξη, τον καθαρισμό και την ανάδειξη του χώρου, που καταλαμβάνει έκταση 500 στρεμμάτων, θα διατεθούν περίπου 400 εκατ. δρχ. σε πρώτη φάση, καθώς κατά κοινή ομολογία η Κόρινθος είναι περιοχή παραμελημένη από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.