Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ορίζοντες :: Καλλιτεχνική είδηση

( οι κλόουν δεν είναι πάντα αστείοι... :: 06-03-2003) 

…ΣΤΟΥΣ ΤΙGΕR LΙLLΙΕS

Οι κλόουν δεν είναι πάντα αστείοι…

Πρόσωπα λευκά, φράκο, φέσι. Τρεις κλόουν διαφορετικοί. Οι Τiger Lillies ανάμεσά μας (στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο)

ΓΙΩΡΓΟΣ Δ. Κ. ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΗΣ

Ο δημιουργός της ιδιότυπης μπάντας των Tiger Lillies, Μάρτιν Τζακς, κοιτά τον παράξενο κόσμο μας πάνω από το ακορντεόν του

Τρεις μουσικοί πάνω στη σκηνή: ο ένας στο κοντραμπάσο, ο άλλος στα ιδιότυπα κρουστά του και ο τρίτος, ο Μάρτιν Τζακς, ο δημιουργός της μπάντας, με το ακορντεόν του. Τα πρόσωπα βαμμένα λευκά, ο ένας με κόκκινο φράκο και ημίψηλο, ο δεύτερος με κοστούμι και ένα φέσι στο κεφάλι, ο Μάρτιν Τζακς με γιλέκο και καπέλο μελόν. Τρεις "κλόουν" καθόλου αστείοι: οι Tiger Lillies.

Έφτασαν από το Λονδίνο στην Αθήνα κουβαλώντας τη φήμη μιας διαφορετικότητας. Και στο κατάμεστο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο αποδεικνύουν ότι όπου υπάρχει καπνός, συνήθως υπάρχει και φωτιά.

Το "Βαριετέ" τους - έτσι λένε την παράστασή τους - είναι όντως ένα βαριετέ. Αλλά όπου όλα έρχονται τα πάνω - κάτω. Ένα σκοτεινό, "άγριο" θέαμα - ακρόαμα με έντονη τη θεατρικότητα και με τον Μάρτιν Τζακς, με τη σαρκαστική μάσκα του, με την επιθετική εκφορά των στίχων, με την υψωμένη με μεγάλη δεξιότητα στα όρια του κόντρα τενόρου και του φαλτσέτο φωνή του, με το γερμένο κεφάλι του, με το "ύπουλο" βλέμμα του - μια αίσθηση Πέτερ Λόρε και γερμανικού εξπρεσιονισμού να κυριαρχεί στη σκοτεινή ατμόσφαιρα που παραπέμπει στο γερμανικό καμπαρέ του Μεσοπολέμου.

Πόρνες και νταβατζήδες, ξυλοκοπήματα και μελανιές, μαχαίρια και σφαίρες, καβγάδες και σημάδια, αρρώστιες κολλητικές και σκουπίδια, πληγές και τάφοι, πορτοφολάδες και κρακ, κρασί και ενεχυροδανειστές, αλμπίνοι νάνοι και φονιάδες, ενοχές και πάθη ανομολόγητα… Δεν είναι "όμορφος" ο κόσμος των Tiger Lillies. Είναι σκληρός και αδυσώπητος και άσχημος. Είναι ο κόσμος του Μπρεχτ και του Κουρτ Βάιλ σήμερα. Είναι ο κόσμος μας. Μέσα από την αναρχική, πανκ, σουρεαλιστική ματιά τους. Και οι βλάσφημες μπαλάντες τους, που θα μπορούσε κανείς να συσχετίσει με τις μπαλάντες του Τομ Γουέιτς, τον χλευάζουν τον κόσμο αυτό. Και τον φτύνουν. Φτύνουν την πολιτική ορθότητα. Και σε γδέρνουν. Αλλά επειδή είναι καλλιτέχνες ψαγμένοι και όχι τυχάρπαστοι το "Βαριετέ" τους έχει τη μαγεία της υψηλής τέχνης.

Γιατί δεν είναι μόνοι τους μπροστά στα "ειδυλλιακά" ζωγραφισμένα πανό των σκηνικών τους. Έχουν μαζί τους και αυθεντικούς καλλιτέχνες του βαριετέ και του τσίρκου. Η γυναίκα-λάστιχο Σβετλάνα Μπέλοβα, η ακροβάτισσα Ορέλια, η χορεύτρια Μισέλ, το ζευγάρι των χορευτών-ακροβατών "Η Λίζα και ο σύντροφός της", ο αστειότατος χοντρούλης ζονγκλέρ Μπούμπα τρυπώνουν στον κόσμο των Tiger Lillies, αλλά αντί να δείχνουν ξένα σώματα ενσωματώνονται και τον πλουτίζουν.

Το "νούμερο" με τη σιφονιέρα με τα πολλά συρτάρια απ' όπου ξεπροβάλλουν τα μέλη μιας γυναίκας, τέλεια κουρδισμένο είναι απολαυστικό. Όσο για το χειροκρότημα, στο τέλος θερμότατο. Και το κοινό εντυπωσιασμένο.

Μετά τη λήξη της παράστασης μπορείτε να αγοράσετε CD της μπάντας - έχουν κυκλοφορήσει πολλά, αλλά ως δικές τους παραγωγές και όχι σε συνεργασία με δισκογραφικές εταιρείες - που τα απλώνουν πάνω σε έναν πάγκο, στην έξοδο του Γυάλινου Μουσικού Θεάτρου. Διαφορετικά μόνο μέσα από την ιστοσελίδα τους μπορείτε να τα βρείτε. Στα δισκοπωλεία, έτσι κι αλλιώς, δεν διατίθενται. Οι Tiger Lillies κρατούν στη ζωή και στη δουλειά τους μια στάση που συμβαδίζει με τους στίχους τους…

INFO

Στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο (Συγγρού 143, τηλ. 210-9316.101-4, 210-9213.360) έως τις 29 Μαρτίου.