"Ta Nea" Newspaper

Search

Go
Show

Ορίζοντες :: Καλλιτεχνική είδηση

( πολυεθνικό πανηγύρι τέχνης :: 06-03-2003) 

Πολυεθνικό πανηγύρι τέχνης

Η 10η συνάντηση σύγχρονης τέχνης "Αrt Αthina" έχει χρώμα πολυεθνικό: 30 ξένες και 33 ελληνικές γκαλερί φιλοξενούν περισσότερους από διακόσιους ξένους και 95 Έλληνες καλλιτέχνες, στο Εκθεσιακό Κέντρο Ηelexpo

Π.Κ.

"Ο νέος πρωταθλητής τής τέχνης" του Τάσου Παυλόπουλου που κατεβαίνει στη φουάρ, στο περίπτερο της Γκαλερί Καλφαγιάν

Ένα τετραήμερο πανηγύρι της τέχνης αρχίζει στις 28 Μαρτίου που σκοπεύει να δείξει με κάθε μέσον τις αντιπροσωπευτικές τάσεις της τέχνης από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Καρδίτσα και το Ναύπλιο ώς τη Νέα Υόρκη, την Κύπρο, την Αυστρία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία και την τιμώμενη χώρα, που είναι φέτος το Βέλγιο.

Είναι σπάνια η συγκέντρωση τόσων πολλών και διαφορετικών καλλιτεχνών σε απόσταση αναπνοής ο ένας από τον άλλον, ανεξάντλητη η εναλλαγή των ατομικών και ομαδικών εκθέσεων, η διαδοχή των ιστορικών ονομάτων, όπως ο Αρμάν, ο Μαν Ρέι, ο Μέιπλθορπ, ο Παναμαρένκο, η Μαρίνα Αμπράμοβιτς, και των σύγχρονων διεθνών αστέρων, όπως οι Κρίστοφερ Γουλ, Κίκι Σμιθ, Μπερντ Λόχαους, Πίτερ Τσίμερμαν κ.ά.

Από ελληνικής πλευράς, οι επιλογές των γκαλερί ποικίλλουν. Από τους κλασικούς της μοντέρνας τέχνης, όπως μπορούν να θεωρηθούν ο Γιώργος Ζογγολόπουλος, ο Νίκος Κεσσανλής, η Ναυσικά Πάστρα, ο Παναγιώτης Τέτσης, ο Δημήτρης Χατζής, ο Παύλος, ο Αλέκος Φασιανός, ο Γιώργος Μαυροΐδης, ο Κώστας Τσόκλης, ο Θόδωρος Στάμος, ο Μιχάλης Κατζουράκης και τη νεώτερη γενιά: Ρένα Παπασπύρου, Λήδα Παπακωνσταντίνου, Βούλα Μασούρα, Νίκος Τρανός, Πάνος Χαραλάμπους, Κυριάκος Κατζουράκης, Τάκης Κατσουλίδης κ.ά.

"Ντε Σαντ", έργο του Έντι ντε Βος από το αφιέρωμα στη σύγχρονη βελγική τέχνη που επιμελείται ο επίτιμος διευθυντής του Μουσείου Muhka, ο Φλόρεντ Μπεξ

Κυριαρχούν όμως οι νεώτερες γενιές: Αλέξανδρος Ψυχούλης, Μαρία Παπαδημητρίου, Δημήτρης Κόζαρης, Δέσποινα Μεϊμερόγλου, Μίλτος Μανέτας, Μανώλης Ζαχαριουδάκης, Άγγελος Σκούρτης, Νίκος Αλεξίου, Γιώργος Γυπαράκης, Γιάννης Λασηθιωτάκης, Μαρία Λοϊζίδου, Κωνσταντίνος Κακανιάς, Τάσος Παυλόπουλος και προβάλλονται οι ακόμα νεώτεροι - από τη Σία Κυριακάκου (φετινή μας εκπρόσωπο στην Μπιενάλε Βενετίας) - Βαγγέλης Πλοταρίδης, Ντιάνα Μαγκανιά κ.ά.

Ορισμένες γκαλερί τολμούν ατομικές εκθέσεις: η "Αργώ" με Κώστα Τσίκλη, το "Αγκάθι" με Γιάννη Λασηθιωτάκη, ο "Άνεμος" με Βασίλη Παπασαϊκα, η "Άστρα" με Μανώλη Ζαχαριουδάκη, η "Γκαλερί F" με Τάκη Κατσουλίδη, η "Γκαλερί Χάρητος" με Ναυσικά Πάστρα, η Χριστίνα Λέντζου με Κυριάκο Κατζουράκη.

Από τις γνωστές ξένες γκαλερί η "Ντενίζ Ρενέ" παρουσιάζει τους Γιούρι Γιέλτοφ, Μιχάλη Κατζουράκη, Χαρουχίκο Σουναγκάβα και η γκαλερί "Περσάνο" τον Περ Μπέρκλεϊ, ενώ τα περίπτερα μοιράζονται εξίσου μεταξύ των γκαλερί στου Ψυρή και του Κολωνακίου. Με δυο λόγια, η 10η Αρτ Αθήνα έχει λίγο απ' όλα - και αρκετή ζωγραφική και πολλές κατασκευές - εγκαταστάσεις και γλυπτική και φωτογραφία - και μοιάζει να θέλει περισσότερο να εκφράσει τις διάφορες τάσεις παρά να δώσει το προβάδισμα σε μια ορισμένη κατεύθυνση.

Τη διοργάνωση της έκθεσης ανέλαβε, όπως έχει καθιερωθεί, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης, με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού. Άλλωστε, ο υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος θα κηρύξει τα επίσημα εγκαίνια στις 27 Μαρτίου, ενώ αναμένεται να επισκεφθούν τη φετινή "Art Athina" περί τους 25.000 επισκέπτες. Χορηγός της διοργάνωσης είναι η Alpha Bank, ενώ τη διεύθυνση της φουάρ έχει αναλάβει η Μαρία Παναγίδου.

INFO

Στο Εκθεσιακό Κέντρο Helexpo (Κηφισίας 39, Μαρούσι). Εγκαίνια: 27 Μαΐου. Έως 31 Μαΐου. Ωράριο: 12 μ.- 9 μ.μ. Πληροφ. τηλ. 210-6912.331.