Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ορίζοντες :: Καλλιτεχνική είδηση

( η επέλαση του «αλχημιστή» :: 03-03-2003) 

ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΟΘΟΝΗ

Η επέλαση του «Αλχημιστή»

Ο Λόρενς Φίσμπερν ανέλαβε να μεταφέρει τον δημοφιλέστατο «Αλχημιστή» του Πάολο Κοέλο στη μεγάλη οθόνη

ΕΥΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ

Το σενάριο, τη σκηνοθεσία και τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη μεταφορά του πολυδιαβασμένου «Αλχημιστή» του Πάολο Κοέλο (αριστερά) στη μεγάλη οθόνη ανέλαβε ο «σκληρός» Λόρενς Φίσμπερν (δεξιά)

Ήταν θέμα χρόνου. Ένα από τα πιο αγαπημένα βιβλία παγκοσμίως, «Ο Αλχημιστής», του Πάολο Κοέλο, μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη από τη Warner Brothers. Ο Λόρενς Φίσμπερν, ο καθοδηγητής του Νίο (Κιάνου Ριβς) στο «Matrix» δεν θα παίξει απλά πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά θα γράψει το σενάριο και θα σκηνοθετήσει την ταινία. Ο Φίσμπερν πρόσφατα ολοκλήρωσε την παρουσία του στον ρόλο του Μορφέα στις δύο συνέχειες του «Μάτριξ», «Matrix Reloaded» και «The Matrix Revolution», που αναμένονται αμφότερες εντός των επόμενων εβδομάδων και στις ελληνικές αίθουσες.

«Ο Αλχημιστής» έχει πουλήσει μέχρι σήμερα 19.000.000 αντίτυπα σε 139 χώρες και 55 γλώσσες, επηρεάζοντας σε πολλές περιπτώσεις καθοριστικά τη ζωή του αναγνώστη. Ο Βραζιλιάνος συγγραφέας διηγείται τις περιπλανήσεις του Ισπανού Σαντιάγκο, ενός νεαρού βοσκού από την Ανδαλουσία, που μια ημέρα παρατά το κοπάδι του και φεύγει στην έρημο για να κυνηγήσει τα όνειρά του. Στην πορεία, τα καταφέρνει περίφημα, μαθαίνοντας από πρώτο χέρι τη διάσημη πλέον φράση, που επαναλαμβάνεται ως καραμέλα στις συνεντεύξεις ανωνύμων και επωνύμων ανά τον πλανήτη: «Όταν θέλεις κάτι πολύ, ολόκληρο το Σύμπαν συνωμοτεί για να το πετύχεις».

Δεν είναι, πάντως, η πρώτη φορά που ο 42χρονος Φίσμπερν δοκιμάζει την τύχη του σε τρία ταμπλό ταυτόχρονα: πριν από τρία χρόνια είχε σκηνοθετήσει, γράψει και παίξει στην ταινία «Once in the life». Η μακρά του καριέρα ξεκίνησε το 1968 στην τηλεόραση. Έντεκα χρόνια αργότερα, στη δεύτερη παρουσία του στο σινεμά, συμμετείχε στην «Αποκάλυψη τώρα» του Φράνσις Φορντ Κόπολα.

Τη μοναδική του υποψηφιότητα για Όσκαρ την κέρδισε το 1993 για τον ρόλο του Άικ Τέρνερ, συζύγου της Τίνα Τέρνερ στο «What's love got to do with it». Έχει παίξει ακόμα σε 35 ταινίες, ανάμεσά τους «Τα παιδιά της γειτονιάς» του '91, «Οθέλος» του '95, «Πορφυρό Χρώμα» του '85 και «Κότον Κλαμπ» του '84. Τον περασμένο Σεπτέμβριο παντρεύτηκε για δεύτερη φορά την Τζίνα Τόρες, ηθοποιό σε τηλεοπτικές σειρές («Alias», «Firefly»), ενώ έχει δύο παιδιά από τον πρώτο του γάμο.

Φέτος, πάντως, θα είναι η χρονιά του, αφού εκτός από τα δύο «Μάτριξ», πρωταγωνιστεί στο μοντέρνο γουέστερν με μοτοσυκλέτες «Biker Boyz», όπου εμφανίζονται ακόμα οι Ορλάντο Τζόουνς και Λίσα Μπονέ, και στο «Mystic River» μαζί με τους Σον Πεν, Κέβιν Μπέικον, Λόρα Λίνεϊ, Μάρσα Γκέι Χέιρντεν.