"Ta Nea" Newspaper

Search

Go
Show

Ορίζοντες :: Καλλιτεχνική είδηση

( σταυρόλεξο... πρωταθλητών :: 28-02-2003) 

Σταυρόλεξο… πρωταθλητών

Το 10ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Σταυρολέξου πλησιάζει και οι φανατικοί του φίλοι ακονίζουν τα μολύβια τους

ΜΑΝΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗΣ

Τα Πρωταθλήματα Σταυρολέξου ανά τον κόσμο συγκεντρώνουν κάθε χρόνο χιλιάδες φίλους των γρίφων. Η προκριματική φάση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος έχει ήδη ξεκινήσει

Πνευματικό παιχνίδι, το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα του οποίου διοργανώνεται φέτος για δέκατη χρονιά (δέκα γράμματα). Σταυρόλεξο! Έπειτα από διακοπή τριών χρόνων το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Σταυρόλεξου επανέρχεται. Τόσο οι φανατικοί λύτες όσο και αυτοί που απλώς θέλουν να δοκιμάσουν την τύχη τους στο παιχνίδι των λέξεων με τα άσπρα και μαύρα τετράγωνα έχουν περιθώριο έως τις 24 Μαρτίου να λύσουν το σταυρόλεξο της προκριματικής φάσης, ώστε να συμμετάσχουν και στον τελικό της 18ης Μαΐου.

"Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι. Το 10ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Σταυρολέξου δεν κάνει διαχωρισμό ηλικιών και γνώσεων", λέει στα "ΝΕΑ" ο κ. Γιώργος Ανεμοδουράς, υπεύθυνος της οργανωτικής επιτροπής. "Όσοι πιστεύουν ότι μπορούν να τα καταφέρουν, μπορούν να δοκιμάσουν".

Άλλωστε, το σταυρόλεξο της προκριματικής φάσης δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Χαρακτηρίζεται "μέτριας δυσκολίας". Δυσκολότερο όμως αναμένεται να είναι αυτό του τελικού. Όπως λέει ο κ. Ανεμοδουράς υπήρχε μία χρονιά που δεν το έλυσε κανένας. "Οπωσδήποτε όμως αυτό που παίζει ρόλο δεν είναι η μόρφωση και τα πτυχία".

Όσοι θέλουν να διαγωνιστούν στο Πρωτάθλημα, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και έχει τη στήριξη του υπουργείου Εθνικής Παιδείας, του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών δεν έχουν παρά να αναζητήσουν το σταυρόλεξο του προκριματικού γύρου στα περιοδικά που διοργανώνουν τον διαγωνισμό (Γρίφος, Σάββατο, Γρίφος Σκανδιναβικά, Μίνι Γρίφος, Παζλ, Γρίφος Διακοπών, Σάββατο Διακοπών, Προβλήματα Λογικής, Γριφοσυλλογή, Γιγαντογρίφος, Υπέρ Σταυρόλεξο). Αφού το λύσουν θα πρέπει να το ταχυδρομήσουν στη διεύθυνση ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ Α.Ε. (Πρωτάθλημα Σταυρόλεξου) Λ. Συγγρού 224, 176 72.

Αν είναι σωστά λυμένο συγκεντρώνουν 100 βαθμούς, ενώ για κάθε λάθος λέξη αφαιρούνται 5 βαθμοί. Με βάση τη βαθμολογία θα επιλεγούν οι 100 πιο σωστοί λύτες που θα διαγωνιστούν στον τελικό. Σε περίπτωση ισοβαθμίας, δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλοι οι ισοβαθμούντες. Αρκεί βέβαια να… χωράνε στην αίθουσα διεξαγωγής του τελικού (ξενοδοχείο "Τιτάνια", Αθήνα). Οι διαγωνιζόμενοι θα έχουν στη διάθεσή τους 1 ώρα και 40 λεπτά για να συμπληρώσουν τις λέξεις στα κουτάκια.

Πρωταθλητής αναδεικνύεται όποιος κάνει τα λιγότερα λάθη. Και ακολουθούν, δευτεραθλητής και τριταθλητής. Δεν είναι όμως οι μόνοι που θα βραβευτούν. Θα τιμηθούν ο μικρότερος και ο μεγαλύτερος λύτης, πρωταθλητές περιοχών και μαθητές. Μάλιστα οι μαθητές θα διαγωνιστούν απ' ευθείας στον τελικό, ενώ του χρόνου σχεδιάζεται γι' αυτούς ξεχωριστός διαγωνισμός.

Το πρώτο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Σταυρόλεξου, πρωτεργάτης του οποίου ήταν ο εκδότης και "πατέρας" του "Μικρού Ήρωα", Στέλιος Ανεμοδουράς, πραγματοποιήθηκε το 1990. Τότε είχαν συμμετάσχει περίπου 500 άτομα, στον τελικό είχαν προκριθεί 165 και είχαν διαγωνιστεί 85. Εννέα χρόνια μετά οι σταυρο-λύτες πολλαπλασιάστηκαν. Προκρίθηκαν 3.500 άτομα στον τελικό, ενώ 625 έλυσαν το σταυρόλεξο της τελικής φάσης. Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός είχε διακοπεί για τρία χρόνια εξαιτίας του θανάτου του Στέλιου Ανεμοδουρά και φέτος συνεχίζεται με στόχο να προσφέρει γνώση και να καλλιεργήσει την ελληνική γλώσσα.

90 χρόνια γρίφων

Το πρώτο σταυρόλεξο στον κόσμο έκανε την εμφάνισή του στις 21 Δεκεμβρίου 1913 στην κυριακάτικη εφημερίδα "New York World". Ήταν αρκετά διαφορετικό απ' αυτά που βλέπουμε και λύνουμε σήμερα, καθώς δεν είχε μαύρα τετράγωνα, ενώ είχε σχήμα διαμαντιού. Δημιουργός του δημοφιλούς παιχνιδιού ήταν ο δημοσιογράφος Arthur Wynne από το Λίβερπουλ. Είχε την ευθύνη της σελίδας "Fun" με τα παζλ και τα παιχνίδια. Και βέβαια δεν φανταζόταν ότι το… παιχνίδι που είχε σκαρφιστεί για τη χριστουγεννιάτικη έκδοση της εφημερίδας θα γινόταν το πιο δημοφιλές παιχνίδι λέξεων στον κόσμο. Αρχικά ονομαζόταν word - cross puzzle για να πάρει αργότερα την ονομασία που διεθνώς χρησιμοποιείται - crossword, δηλαδή σταυρόλεξο. Τα πρώτα χρόνια μόνον η εφημερίδα "World" δημοσίευε σταυρόλεξα σε εβδομαδιαία βάση. Έντεκα χρόνια από την πρώτη εμφάνιση του σταυρολέξου, μία εταιρεία εξέδωσε την πρώτη συλλογή σταυρολέξων της εφημερίδας σε βιβλία. Η τρέλα είχε ξεκινήσει! Τα σταυρόλεξα εξαπλώθηκαν σχεδόν σε όλες τις εφημερίδες και έγιναν ακόμα πιο δημοφιλή όταν άρχισαν να γίνονται και θεματικά.

INFO

Ο τελικός του 10ου Πανελληνίου Πρωταθλήματος Σταυρολέξου θα διεξαχθεί στις 18 Μαΐου.