Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ορίζοντες :: Καλλιτεχνική είδηση

( μαϊκλ μουρ - βρετανικό βραβείο κατά της "χούντας του μπους" :: 26-02-2003) 

ΜΑΪΚΛ ΜΟΥΡ Βρετανικό βραβείο κατά της "χούντας του Μπους"

ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΙΜΠΛΗΣ

Ο Μάικλ Μουρ, δημιουργός της ταινίας "Ακήρυχτος πόλεμος" (με θέμα τα οπλισμένα παιδιά στα σχολεία), τάραξε και πάλι τα ύδατα, αυτή τη φορά μέσω της γραφής

Ό,τι και να πει ο Μπλερ, δεν μπορεί να πείσει για τον πόλεμο κανέναν. Ούτε τους Βρετανούς. Μία ακόμη απόδειξη τα βραβεία βιβλίου British Book Awards, πιο γνωστά ως Nibbies. Φέτος, για πρώτη φορά, το βραβείο δόθηκε με ψηφοφορία κοινού. Αποτέλεσμα; Πέρα από κάθε πρόβλεψη, το κοινό βράβευσε ως "βιβλίο της χρονιάς" το "Ηλίθιοι Λευκοί Άνθρωποι" (Stupid White Men) του Αμερικανού συγγραφέα και σκηνοθέτη Μάικλ Μουρ, βιβλίο γραμμένο για τον Τζορτζ Μπους! Πρόκειται για σφοδρή σατιρική επίθεση εναντίον του προέδρου Μπους αλλά και της αμερικανικής πολιτικής μηχανής στο σύνολό της. "Η βράβευση δείχνει να είναι μία πολύ ισχυρή αντιπολεμική ψήφος τόσο από την πλευρά της βιομηχανίας του βιβλίου όσο και από την πλευρά του κοινού", είπε ο οργανωτής της τελετής βράβευσης, Μέρικ Ντέιβιντσον.

Στο βιβλίο του, ο Μάικλ Μουρ χαρακτηρίζει τον Τζορτζ Μπους "αρχικλέφταρο", κάτι που κυρίως πηγαίνει στην υποκλοπή της προεδρίας από τον Γκορ με τις γνωστές διαδικασίες στις τελευταίες προεδρικές εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών. Μεταφράζουμε ένα κομμάτι της αρχής του βιβλίου: "Δεν είμαστε εντέλει καλύτεροι από μία περιφερειακή μπανανία. Αναρωτιόμαστε γιατί σηκωνόμαστε κάθε πρωί και παράγουμε αγαθά και υπηρεσίες που χρησιμεύουν μόνο για να κάνουν αυτή τη χούντα και τους συνοδοιπόρους της Επιχειρηματικής Αμερικής (μιας χωριστής, αυτόνομης χώρας μέσα στις Ηνωμένες Πολιτείες στην οποία επετράπη να πορευθεί ανεξέλεγκτα για ένα διάστημα) ακόμη πλουσιότερη. Γιατί θα πρέπει να πληρώνουμε φόρους για να χρηματοδοτήσουμε αυτό το πραξικόπημα; Μπορούμε να στείλουμε ποτέ ξανά τα παιδιά μας στη μάχη, να δώσουν τις ζωές τους για να υπερασπιστούν τον "δικό μας τρόπο ζωής" - όταν το μόνο που σημαίνει αυτό είναι το λάιφσταϊλ γκριζαρισμένων ανδρών που κρατάνε πάση θυσία τις καρέκλες τους;".