"Ta Nea" Newspaper

Search

Go
Show

Ορίζοντες :: Καλλιτεχνική είδηση

( με τον καπετάν ανδρέα ζέππο στα πέλαγα :: 26-02-2003) 

Με τον καπετάν Ανδρέα Ζέππο στα πέλαγα

Ταξίδι 1.500 μιλίων στο Αιγαίο με το παλιό καΐκι του θρυλικού καπετάν Ανδρέα Ζέππου, με πλήρωμα ανθρώπους της θάλασσας, καταγράφει ντοκιμαντέρ 13 επεισοδίων της ΝΕΤ

ΠΑΝΟΣ ΓΕΡΑΜΑΝΗΣ

Τρία χρόνια, 1.500 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο, με το καΐκι του καπετάν Ανδρέα Ζέππου για το ντοκιμαντέρ των Γιώργου Κολόζη και Κώστα Γουζέλη

Το θρυλικό προπολεμικό καΐκι "Άγιος Ευστράτιος" του θαλασσόλυκου καπετάν Ανδρέα Ζέππου (ήρωα του ομώνυμου τραγουδιού του Γιάννη Παπαϊωάννου), φορτωμένο με ιστορικές μνήμες και αληθινές ιστορίες ζωής, πραγματοποίησε ένα μεγάλο ταξίδι στο Αιγαίο, που κράτησε τρία χρόνια!

Από το 1999 έως το 2002. Τόσος χρόνος χρειάστηκε για τα γυρίσματα της νέας σειράς 13 ντοκιμαντέρ, "Αιγαίο νυν και αεί", που θα προβάλλονται από τη ΝΕΤ από τούτη την Κυριακή.

"Προσπαθούμε να ξυπνήσουμε την αληθινή μνήμη, να βρούμε την ουσία της ζωής, να χτυπήσουμε το πλαστικό, να ζήσουμε το αυθεντικό", λέει στα "ΝΕΑ" ο σκηνοθέτης Γιώργος Κολόζης. "Η σειρά είναι αυθεντικές ιστορίες ζωής με πρωταγωνιστές ανθρώπους της θάλασσας: ψαράδες, μουσικούς, καραβομαραγκούς, σφουγγαράδες, αγγειοπλάστες, καλλιτέχνες, ζωγράφους, επιστήμονες και γενικά ανθρώπους με στάση ζωής, με πολιτισμό".

Ο αρχιτέκτων Κώστας Γουζέλης, που είναι ο ιδιοκτήτης του θρυλικού καϊκιού, έχει την ευθύνη για τις ιστορίες, τα κείμενα και την παρουσίαση της σειράς των ντοκιμαντέρ. "Στον ταρσανά της Σύρου, το καΐκι του Ζέππου, ο "Άγιος Ευστράτιος" αρχίζει μια νέα ζωή, μια καινούργια θαλασσινή πορεία", λέει. "Ο Δημήτρης Μαυρίκος, τελευταίος απόγονος μιας μεγάλης οικογένειας καραβομαραγκών, επιστρατεύει όλη του την τέχνη και την πείρα για να δρομολογηθεί το καΐκι στο νέο του ταξίδι στο Αιγαίο για το γύρισμα των ντοκιμαντέρ.

Μετά την οικογένεια του καπετάν Ζέππου, το καΐκι πέρασε στην οικογένεια ψαράδων Παγίδα. Τα τέσσερα αδέλφια δούλεψαν αρκετά χρόνια, το εκμεταλλεύτηκαν στη θάλασσα και κέρδισαν πολλά χρήματα! Ο καθένας απ' αυτούς χάρη στο καΐκι έχτισε από ένα σπίτι. Μετά το πούλησαν στον ψαρά Θανάση Νταντάνη, στη Νάουσα της Πάρου. Εκεί το βρήκαν οι δημιουργοί τού ντοκιμαντέρ και ένας από αυτούς, ο Κώστας Γουζέλης, το πήρε από τον ψαρά".

Αφορμή για την αγορά του θρυλικού σκάφους και τη γνωριμία Γουζέλη και Κολόζη υπήρξε ένας λαϊκός καλλιτέχνης που έφτιαχνε μοντέλα από καΐκια (δεν ζει πια), ο Κώστας Κιρμιζάνης, στον οποίο και είναι αφιερωμένη η σειρά.

Το πλήρωμα του καϊκιού, το τσούρμο - όπως λέει και το τραγούδι του Παπαϊωάννου -, που ταξίδεψε με το "Άγιος Ευστράτιος" είναι γνήσιοι άνθρωποι της θάλασσας. Ανάμεσά τους: Ο Γιάννης Σταματογιαννης, βιολιτζής, από την Απείρανθο Νάξου, παλιός συμμαθητής του Μανόλη Γλέζου. Ο Αντώνης Αναματερός που παίζει τσαμπούνα, παλιός σολίστ στην ομάδα Δώρας Στράτου. Ο Νικόλας Σισόης ή καπετάν μοναχός. Ο Μανώλης Σαρούνος, σφουγγαράς που ζωγραφίζει τα γεγονότα της ζωής του. Ο Νικήτας Νομικός, από τη Σχοινούσα, γνωστός χταποδάς που παίζει βιολί για πάρτι του. Ο ζωγράφος Σπύρος Παπαγιαννόπουλος, που ζωγραφίζει αυτά που ζει στο ταξίδι.

Το ταξίδι με το καΐκι του Ζέππου, γεμάτο εκπλήξεις, τους φέρνει σε Σύρο, Σίφνο, Πάρο, Νάξο, Πατερονήσια, Νησίδες, Χταπόδια, Ηρακλειά, Σχοινούσα, Κουφονήσια, Δονούσα, Μακάρες, Μύκονο, Αμοργό, Λέβηθα, Κάλυμνο, Σύμη, Τήλο, Νίσυρο και Αστυπάλαια.

Τη μουσική της σειράς, που θα κυκλοφορήσει σε CD έγραψαν, και παίζουν ο Βασίλης Δρόγκαρης (ακορντεόν) και ο Μανώλης Πάπος (μπουζούκι). Συμμετέχει ο πιανίστας Σταύρος Σοφιανόπουλος. Φωτογραφία: Βαγγέλης Κουλίνος.

Ο ανυπότακτος θαλασσόλυκος

Ο καπετάν Ανδρέας Ζέππος, που δεν ήταν πρόσωπο φανταστικό, όπως πολλοί πίστευαν, έγινε πασίγνωστος από το τραγούδι που έγραψε ο φίλος του Γιάννης Παπαϊωάννου. Γέννημα-θρέμμα της Αιολίας έμεινε ορφανός από τα 7 και στα 19 απέκτησε δικό του καΐκι. Ολόκληρη ζωή την πέρασε στις θάλασσες. Ήταν ο ανυπότακτος, ο θαρραλέος που ξεπερνούσε τις καταιγίδες, γνώριζε τα "χούγια" των κυμάτων, τα μυστικά μονοπάτια και τα ρεύματα, τα βράχια, τις ξέρες, τα ερημονήσια, τα περάσματα των ψαριών. Το τελευταίο καΐκι του χιλιοτραγουδισμένου καπετάνιου ήταν ο "Άγιος Ευστράτιος", που είχε τ' όνομα του πατέρα του.

INFO

"Αιγαίο νυν και αεί" από την Κυριακή 2 Μαρτίου και για 13 Κυριακές, στις 8 μ.μ., από τη ΝΕΤ.