Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ορίζοντες :: Καλλιτεχνική είδηση

( μαύρος οιδίπους στο ηρώδειο :: 25-02-2003) 

Μαύρος Οιδίπους στο Ηρώδειο

Τρεις τραγωδίες του Σοφοκλή - "Οιδίπους τύραννος", "Οιδίπους επί Κολωνώ" και "Αντιγόνη" - περιλαμβάνει η παραγωγή του Shakespeare's Τheater της Ουάσιγκτον, σε δύο παραστάσεις, στο Ηρώδειο

Ε.Δ.Χ.

Ο (κινηματογραφικός) ρολίστας Έιβερι Μπρουκς θα είναι ο Οιδίπους στην παραγωγή του φημισμένου Shakespeare's Theater της Ουάσιγκτον, με τις έντονες αφρικανικές επιρροές, στη διπλή παράσταση "Ο κύκλος του Οιδίποδα"

Με γενικό τίτλο "Ο κύκλος του Οιδίποδα", η διπλή παράσταση του πολυβραβευμένου σκηνοθέτη Μάικλ Καν και του Shakespeare's Theater της Ουάσιγκτον αναβιώνει το ελληνικό πνεύμα μέσα από έντονες αφρικανικές επιρροές. Τους ρόλους ερμηνεύουν Αφρο-αμερικανοί ηθοποιοί, με επικεφαλής τον θεατρικό και κινηματογραφικό ρολίστα και σκηνοθέτη Έιβερι Μπρουκς ("Star Trek", "15 λεπτά", "Αμερικανική ιστορία" και στις τηλεοπτικές "Ρίζες") στον ρόλο του Οιδίποδα.

Το θεατρικό συγκρότημα Shakespeare Theater της Ουάσιγκτον θα παρουσιάσει δουλειά του για πρώτη φορά στη χώρα μας. Θεωρείται κορυφαίο κλασικό θέατρο, με διεθνή αναγνώριση. Ο καλλιτεχνικός του στόχος είναι η αναβίωση κλασικών έργων και η διάδοσή τους στο ευρύ κοινό. Ο θίασος έχει αποθεωθεί στο εξωτερικό για τις διασκευές σαιξπηρικών έργων και κειμένων του Ευριπίδη, του Μπεν Τζόνσον, καθώς και μοντέρνων έργων του Μπέρναρντ Σο, του Όσκαρ Ουάιλντ, του Ευγένιου Ο'Νιλ και του Τενεσι Ουίλιαμς. Καλλιτεχνικός διευθυντής, τα τελευταία 16 χρόνια, είναι ο σκηνοθέτης Μάικλ Καν, ο οποίος είναι επίσης διευθυντής της Δραματικής Σχολής του φημισμένου Juilliard School.

Η φεστιβαλική συμμετοχή της θηβαϊκής τριλογίας θα παρουσιασθεί στο Ηρώδειο, σε μετάφραση του Νίκολας Ράνταλ, και οι Έλληνες θεατές θα την παρακολουθήσουν μέσα από υπέρτιτλους. Για τη συμμετοχή του "Κύκλου του Οιδίποδα" στο Ελληνικό Φεστιβάλ συνέπραξαν οι Σχολές Αμερικανικής Παροικίας Αθηνών και το σωματείο Αμερικανο-Ελληνικό Κέντρο Τεχνών Χαλανδρίου, με επίτιμο πρόεδρο τον πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών κ. Τόμας Μίλερ.

INFO

Στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.