Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ορίζοντες :: Καλλιτεχνική είδηση

( η ελλάδα των πολέμων :: 25-02-2003) 

…ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Η Ελλάδα των πολέμων

Ματιές στην Ελλάδα των Βαλκανικών Πολέμων ρίχνει η έκθεση της Βουλής των Ελλήνων με 485 σπάνια ντοκουμέντα και αντικείμενα

ΜΑΙΡΗ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

Από διπλωματικά έγγραφα και τις συνθήκες, που όρισαν το τέλος των δύο Βαλκανικών Πολέμων έως και δημοσιογραφικές διαπιστεύσεις, ώστε να καλύπτουν οι πολεμικοί ανταποκριτές τα γεγονότα μπορεί να δει κανείς στις προθήκες της έκθεσης "Η Ελλάδα των Βλακανικών Πολέμων"

Ποια ήταν η ταυτότητα της Ελλάδας που συμμετείχε στους Βαλκανικούς Πολέμους; Και ποια των "Νέων Χωρών", της Μακεδονίας, της Ηπείρου και των νησιών του Βορείου Αιγαίου, των περιοχών δηλαδή που απελευθερώθηκαν; Με ένα ταξίδι στην Ιστορία και τον χρόνο επιχειρεί να δώσει απαντήσεις η νέα έκθεση που διοργανώνει το ελληνικό Κοινοβούλιο με την ευκαιρία συμπλήρωσης 90 χρόνων από τους δύο Βαλκανικούς Πολέμους, που άλλαξαν το πρόσωπο της χώρας τόσο στο εσωτερικό - καθώς απέκτησε νέα εδάφη και περισσότερο πληθυσμό - όσο και την διεθνή της θέση.

Τι θα δούμε; Την Ελλάδα πριν και μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους (1912-13) μέσα από αντικείμενα που προσελκύουν όλα τα ενδιαφέροντα. Από σπάνια ντοκουμέντα, έγγραφα, όπλα, λάφυρα και φωτογραφίες έως ρούχα εποχής, προσωπικά αντικείμενα προσωπικοτήτων που σφράγισαν με την παρουσία τους την εποχή, ακόμη και έργα τέχνης τα οποία απεικονίζουν στιγμές και πρόσωπα των αρχών του 20ού αιώνα και δύο βίντεο. Το ένα με θέμα το παιδί στους Βαλκανικούς Πολέμους και το δεύτερο πρόσωπα και γεγονότα από την Ελλάδα της εποχής.

Ξεχωρίζουν αντικείμενα που παρουσιάζονται στο κοινό για πρώτη φορά, όπως η πρώτη ελληνική σημαία που υψώθηκε στο Διοικητήριο της Χίου, ο θυρεός του ελληνικού προξενείου στη Σάμο, ένα τούρκικο μπαϊράκι, το μοναδικό χιώτικο γραμματόσημο πριν από την ένωση με την Ελλάδα.

Απαραίτητες στάσεις: Στη φωτογραφία του αεροπόρου Δ. Καμπέρου, καθώς στους Βαλκανικούς Πολέμους χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά αεροπλάνα. Στα παιχνίδια που απεικονίζουν το θρυλικό θωρηκτό "Αβέρωφ". Στα ασημένια τάματα των στρατιωτών. Στο μενού του γεύματος των Φιλευλευθέρων στον Ελευθέριο Βενιζέλο, που επηρεασμένο από τα γεγονότα περιλαμβάνει ζωμό Νέστου, σαλάτα Λαχανά και παγωτό "βόμβα Αβέρωφ"!

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το τμήμα της έκθεσης που "ξεδιπλώνεται" στον διάδρομο και περιλαμβάνει βιβλία, λιθογραφίες, λογοτεχνικά κείμενα, υλικό θεατρικών παραστάσεων, αλλά και την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, όσον αφορά τον κινηματογράφο και την τέχνη της φωτογραφίας.

Και μια απουσία: Εκείνη της Κρήτης, που δικαιολογείται όμως, διότι θα ακολουθήσει ειδική έκθεση αφιερωμένη στη Μεγάλονησο από την αρχαιότητα μέχρι τις ημέρες μας.

Προφίλ επισκεπτών: Καλοδεχούμενοι όλοι, αλλά η προτεραιότητα πέφτει στους μαθητές που είναι δεκτοί καθημερινά, ενώ οι υπόλοιποι επισκέπτες μπορούν να δουν την έκθεση Σαββατοκύριακα 10 π.μ.-6 μ.μ. Η είσοδος και οι ξεναγήσεις (κάθε μία ώρα τα Σαββατοκύριακα) είναι δωρεάν για όλους. Ίντερνετ: http: //www.parliament.gr/politismos

Κατάλογος: Αναλυτικός, προσφέρεται δωρεάν στους επισκέπτες μαζί με αναμνηστικές καρτ-ποστάλ από την έκθεση και αναμνηστικό μετάλλιο. Οι νεαροί επισκέπτες, αντί του καταλόγου, προμηθεύονται το ειδικό εκπαιδευτικό φυλλάδιο.

Και διαγωνισμός: Με την ευκαιρία της έκθεσης η Βουλή των Ελλήνων διοργανώνει διαγωνισμό ζωγραφικής για τους μαθητές Δημοτικού που προέρχονται από τις "Νέες Χώρες". Οι 220 νικητές, που θα αναδείξει ειδική επιτροπή με πρόεδρο τον ακαδημαϊκό Παναγιώτη Τέτση, θα έχουν τη χαρά να δουν τα έργα τους εκτεθειμένα στο Περιστύλιο της Βουλής.

INFO

Η έκθεση "Η Ελλάδα των Βαλκανικών Πολέμων 1912-13" εγκαινιάζεται απόψε στις 6.30 στο Μέγαρο του Κοινοβουλίου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Διάρκεια: Έως τον Σεπτέμβριο.