"Ta Nea" Newspaper
Ορίζοντες :: Καλλιτεχνική είδηση
( ντεϊβιντ μαλιν - "είδε" το φωτογενές σύμπαν :: 25-02-2003)
ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΜΑΛΙΝ "Είδε" το φωτογενές σύμπαν
Έγινε διάσημος επειδή με τον φακό του κατάφερε να ξετρυπώσει και να απαθανατίσει το "παιγνίδισμα" του ζωογόνου αστρικού αερίου στα βάθη του Σύμπαντος. Η έκθεση των εικόνων του Ντέιβιντ Μάλιν εγκαινιάζεται απόψε στην Αθήνα
Ο Ντέιβιντ Μάλιν (David Malin) διαφέρει από τους άλλους φωτογράφους. Στον σκοτεινό του θάλαμο δεν επεξεργάζεται την ομορφιά της στιγμής σε κάποια εξοχή, ούτε τον πολύχρωμο βυθό μιας τροπικής θάλασσας. Πολύ περισσότερο δεν αρκείται στην ανάδειξη ενός κορυφαίου συναισθήματος που πηγάζει μέσα απο τις ανθρώπινες σχέσεις. Τη φωτογραφική του μηχανή, τη στρέφει πολύ πιο πέρα από τη Γη. Μέσα στο Σύμπαν, γύρω και πέρα απο τους γαλαξίες, θέλοντας να καταγράψει κατά κάποιο τρόπο το ημερολόγιο της ζωής ολόκληρου του κόσμου. Με τεχνικές που ανέπτυξε στο πέρασμα των χρόνων, αποτυπώνει το αστρικό νέφος, ξεχωρίζει τα υλικά του που δημιούργησαν τους πλανήτες και εμάς τους ίδιους, αναδεικνύει τα εκθαμβωτικά του χρώματα, και μας παρουσιάζει μέσα απο ένα κλικ το παρελθόν και το μέλλον μας. Ο Ντέιβιντ Μάλιν είναι ένας επιστήμονας-φωτογράφος.
Ορισμένες από τις εικόνες του Βρετανού φωτογράφου παρουσιάζονται από σήμερα σε έκθεση που οργανώνουν το Βρετανικό Συμβούλιο και το Φωτογραφικό Κέντρο Αθηνών. "Είναι φωτογραφίες με τις οποίες συνδέουμε τη γνώριμή μας Γη, που περιστρέφεται χωρίς τέλος κάτω από τα αστέρια, με τα ίδια τα αστέρια και τους μακρινούς γαλαξίες", παρατηρεί ο Ντ. Μάλιν. "Αυτή η σχέση ανάμεσα στον πλανήτη μας και τα άστρα είναι μια ιδέα ρομαντική, πνευματική, προκλητική και αισιόδοξη. Είναι ωστόσο και αληθινή. Η γη κάτω απο τα πόδια μας, οι ωκεανοί που τη χωρίζουν, ο ίδιος ο αέρας που αναπνέουμε αποτελούνται από στοιχεία φτιαγμένα από τα άστρα. Είμαστε φτιαγμένοι απο το ίδιο αστρικό υλικό, δημιουργημένοι από αστέρια που έχουν εδώ και καιρό εξαφανιστεί έπειτα από θεαματικές εκρήξεις".
Ο Μάλιν πιστεύει ότι η εξέλιξη της τεχνολογίας μάς δίνει την ευκαιρία να αποκαλύψουμε και να καταγράψουμε όλο και περισσότερα στοιχεία από τον κόσμο που μας αποτελεί και μας περιβάλλει. Λέει μάλιστα ότι πολύ συχνά ξαφνιαζόμαστε μπροστά στην ανακάλυψη ότι η φύση μάς επιφυλάσσει νέες εικόνες και εμπειρίες. Κλεμμένες στιγμές από τόπους που κανένας δεν μπορεί να επισκεφθεί. Η φωτογραφία μάς κάνει προσιτές αυτές τις στιγμές, χωρίς να μειώνει τη σημαντικότητα του γεγονότος.
"Καθώς εξερευνούμε αυτές τις φωτογραφίες βλέπουμε τον απόηχο της δικής μας προέλευσης και προβλέπουμε την ίδια τη μοίρα μας. Αυτό είναι και το θέμα που συνδέει αυτές τις εικόνες".
Γαλαξίας πήρε το όνομά του
Ο Ντέιβιντ Μάλιν σπούδασε Χημεία και εργάστηκε σε μεγάλη εταιρεία παρασκευής χημικών στη Βόρειο Αγγλία. Το 1975 στελέχωσε ως επιστημονικός φωτογράφος το Αγγλοαυστραλιανό Παρατηρητήριο όπου είχε στη διάθεσή του ένα τηλεσκόπιο διαμέτρου 3,9 μέτρων. Ο Μάλιν ανακάλυψε νέους τρόπους για να αντλεί πληροφορίες μέσα από τις αστρονομικές φωτογραφίες και αυτό ήταν που του προσέδωσε διεθνή φήμη. Με τις ιδιαίτερες τεχνικές του, ο Άγγλος φωτογράφος κατάφερε να δώσει ώθηση στη μελέτη των ελλειπτικών γαλαξιών. Μέσα από τη λεπτομερή εξέταση των φωτογραφιών του, ανακάλυπτε διάφορα φυσικά φαινόμενα και αντικείμενα που συνδέονταν με τους γαλαξίες. Ο ίδιος μάλιστα εντόπισε το 1987 έναν εξαιρετικά αμυδρό γαλαξία που πήρε το όνομα Malin 1. Οι φωτογραφίες του Μάλιν έχουν γίνει εξώφυλλα σε περισσότερα από 200 βιβλία και περιοδικά, συμπεριλαμβανομένων των National Geographic και LIFE.
INFO
Η έκθεση αστρονομικής φωτογραφίας του David Malin φιλοξενείται στο Φωτογραφικό Κέντρο Αθηνών, Σίνα 52, τηλ. 210-3608.825. Διάρκεια μέχρι 14 Μαρτίου 2003. Απο Τρίτη έως Παρασκευή, ώρες 18.00-21.00