Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ορίζοντες :: Καλλιτεχνική είδηση

( το άγαλμα του ναπολέοντος διχάζει τη βενετία :: 10-01-2003) 

Το άγαλμα του Ναπολέοντος διχάζει τη Βενετία

Διακόσια χρόνια μετά την κατάκτηση της Βενετίας ο Ναπολέων Βοναπάρτης… δικάζεται, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για κλοπές έργων τέχνης ανεκτίμητης αξίας. Η κίνηση αυτή συμπίπτει χρονικά με την επανατοποθέτηση ενός αγάλματος του Γάλλου αυτοκράτορα στην καρδιά της Βενετίας, στην πλατεία του Αγίου Μάρκου.

"Σύμφωνοι, ο Ναπολέων έπαιξε καταλυτικό ρόλο σε ένα μέρος της ιστορίας της πόλης. Όπως άλλωστε και ο Μουσολίνι. Πρέπει δηλαδή να στήσουμε άγαλμα και σε εκείνον μ' αυτό το σκεπτικό", δήλωνε ο δικηγόρος Μάριο Ντέλια που οργάνωσε τη δίκη.

Το άγαλμα, φιλοτεχνημένο από τον Ντομένικο Μπάντι, έγινε κατά παραγγελία Βενετών εμπόρων ως ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης στον Γάλλο αυτοκράτορα επειδή μετέτρεψε το λιμάνι της πόλης σε αφορολόγητη ζώνη. Το άγαλμα είχε τοποθετηθεί στην πλατεία του Αγίου Μάρκου το 1811 και παρέμεινε ως το 1814, όταν η Βενετία περιέπεσε στα χέρια των Αυστριακών. Τότε ο ανδριάντας είχε μεταφερθεί στο κοντινό νησί Σαν Τζόρτζιο Ματζόρε. Έκτοτε, οι ιστορικοί έχασαν τα ίχνη του ως τη στιγμή που παρουσιάστηκε σε δημοπρασία του Οίκου Σόθμπις πριν από ένα χρόνο στη Νέα Υόρκη. "Η επιστροφή του αγάλματος στη Βενετία αποφασίστηκε επειδή κρίθηκε ως βενετσιάνικο έργο τέχνης και επειδή ο Ναπολέων θεωρείται κομμάτι της ιστορίας της", είπε ο Γάλλος ιστορικός Ζερόμ Ζισενίς. "Είναι σαν να βάζεις άγαλμα του ένδοξου Βρετανού ναυάρχου Νέλσον στο Μουσείο του Λούβρου, στο Παρίσι!", αντέταξε ο Μάριο Ντέλια.