Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ορίζοντες :: Καλλιτεχνική είδηση

( "θα σας δώσουμε εικονικά μάρμαρα"! :: 24-02-2003) 

"Θα σας δώσουμε εικονικά Μάρμαρα"!

Στα όρια της κοροϊδίας κινούνται οι υπεύθυνοι του Βρετανικού Μουσείου όσον αφορά την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα

Μ.Α.

"Δεν βλέπω καμία διαφορά ανάμεσα στα έργα τέχνης του ελληνικού πολιτισμού και σε εκείνα της Ιταλίας ή της Ολλανδίας, που επίσης είναι διάσπαρτα σε όλο τον κόσμο", λέει τώρα ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου (που φιλοξενεί τα Γλυπτά του Παρθενώνα), για να στηρίξει το νέο "Όχι" για την επιστροφή τους

Την ώρα που οι φωνές υπέρ του ελληνικού αιτήματος όλο και πληθαίνουν -πρόσφατα ετάχθησαν υπέρ και οι Βρετανοί Ολυμπιονίκες- ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Νιλ ΜακΓκρέγκορ κωφεύει και εξακολουθεί να διατηρεί την άκαμπτη στάση του. Και μέσα από συνέντευξη που έδωσε στη βρετανική εφημερίδα "Sunday Telegraph" προσφέρει στην Ελλάδα μόνον εικονική (virtual) επανένωση των Γλυπτών με τον Παρθενώνα!

Δηλώνει, μάλιστα, με προκλητική κυνικότητα ότι δεν πιστεύει πως υπάρχει περίπτωση να επιστραφούν ποτέ τα γλυπτά του Παρθενώνα στη χώρα μας.

Στην ερώτηση "Πιστεύετε ότι τα Γλυπτά δεν θα επιστραφούν τελικώς ποτέ στην Ελλάδα;" ο νέος διευθυντής, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του μόλις πριν από έξι μήνες, απαντά: "Ναι. Το Βρετανικό Μουσείο είναι ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά επιτεύγματα της ανθρωπότητας: είναι πολύ σημαντικό ότι υπάρχει ένας χώρος όπου όλος ο κόσμος μπορεί να αποθησαυρίσει όλα τα επιτεύγματά του", αποκλείοντας ταυτόχρονα και την πιθανότητα να επιστραφούν ακόμη και ως δάνειο, όπως είχε προταθεί από την ελληνική πολιτεία, διότι είναι ιδιαιτέρως σημαντικά για τις συλλογές του Βρετανικού Μουσείου. "Δεν πιστεύω πως υπάρχει περίπτωση να επιστραφούν τα Μάρμαρα", συνεχίζει. "Είναι μια ευτυχής ιστορική συγκυρία το γεγονός ότι τα μισά από τα διασωθέντα θραύσματα τούτων των Γλυπτών βρίσκονται στο Λονδίνο. Έχουν έναν σκοπό εδώ, διότι μπορούν να κάνουν περισσότερο καλό. Το Βρετανικό Μουσείο μπορεί να τοποθετήσει τα επιτεύγματα τούτων των ελληνικών γλυπτών σ' ένα ευρύτερα παγκόσμιο πλαίσιο", συνέχισε ο διευθυντής, ο οποίος ακολουθεί την ίδια σκληρή πολιτική επί του θέματος με τον προκάτοχό του.

"Πολλοί είναι εκείνοι που θα συμφωνούσαν πως ο Παρθενώνας δεν πρέπει να έχει διαφορετική αντιμετώπιση", θεωρεί ο κ. ΜακΓκρέγκορ. "Προσωπικά δεν βλέπω καμία διαφορά ανάμεσα στα έργα τέχνης του ελληνικού πολιτισμού και σε εκείνα της Ιταλίας ή της Ολλανδίας, που επίσης είναι διάσπαρτα σε ολόκληρο τον κόσμο".

Και καθώς ο Νιλ ΜακΓκρέγκορ δεν προτίθεται να μετακινήσει τα Γλυπτά από τις αίθουσες του Βρετανικού Μουσείου, προτείνει να προσφέρει στο Νέο Μουσείο Ακροπόλεως, που χτίζεται για να φιλοξενήσει τα ξενιτεμένα μαρμάρινα έργα τέχνης, μία επανένωσή τους μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή. "Καθώς ο Παρθενώνας δεν πρόκειται ποτέ να ανακατασκευαστεί, ας προσπαθήσουμε να επανενώσουμε ό,τι έμεινε απ' αυτόν μόνον εικονικά".

Την οργή της Βρετανικής Επιτροπής υπέρ της Επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα προκάλεσε η στάση του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου. Ο πρόεδρός της μάλιστα, καθηγητής Άντονι Σνόντγκρας, δήλωνε στο BBC: "Θα ήμασταν χαρούμενοι με τη λύση της εικονικής πραγματικότητας μόνο στην περίπτωση που τοποθετούνταν στο Βρετανικό Μουσείο, προς αντικατάσταση των πρωτοτύπων".