Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ορίζοντες :: Καλλιτεχνική είδηση

( τα παιχνίδια... παίζει :: 21-02-2003) 

ΕΚΘΕΣΗ

Τα παιχνίδια… παίζει

Η εξέλιξη του παιχνιδιού από το 17ο αιώνα "ενώνει" σε ένα κοινό παιχνίδι (μια έκθεση) το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Θεσσαλονίκης με το Μουσείο Μπενάκη

ΒΙΚΥ ΧΑΡΙΣΟΠΟΥΛΟΥ

Κούκλες, κούκλες, κούκλες… σε παράταξη. Παιχνίδια - αντικείμενα τέχνης (και παιδιάς) από την έκθεση στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Θεσσαλονίκης

Παιχνίδια για παιδιά αλλά και μεγάλους. Παιχνίδια-αντικείμενα τέχνης και παιχνίδια-χρηστικά, παιχνίδια που απηχούν τις κοινωνικές, ιστορικές πραγματικότητες του τόπου, του χρόνου και του χώρου κατασκευής, αλλά και του ίδιου του κατασκευαστή τους…

Η εξέλιξη της κοινωνικής δραστηριότητας του "παίζειν" από τον 17ο ώς τον 20ό αιώνα ξεδιπλώνεται μέσα από εκατοντάδες παιχνίδια που εκτίθενται για πρώτη φορά στο κοινό, στη μεγάλη διττή έκθεση με τίτλο "Ευρωπαϊκό παιχνίδι - Ελληνικό Θέατρο Σκιών" που διοργανώνει το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη.

Η έκθεση διαρθρώνεται σε δύο ενότητες. Στο "Ευρωπαϊκό παιχνίδι", το σύνολο των εκθεμάτων, που ξεπερνά σε αριθμό τα χίλια, περιλαμβάνει κούκλες, κουκλόσπιτα, στρατιωτάκια, κουκλοθέατρο, μαριονέτες, χάρτινο θέατρο, οπτικά παιχνίδια, επιτραπέζια παιχνίδια, χάρτινες κατασκευές και μηχανικά παιχνίδια όπως αυτόματα, μηχανικές φιγούρες, τσίγκινα κουρδιστά οχήματα και τρένα από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Αγγλία, Ιταλία). Η συλλογή προέρχεται από το Μουσείο Μπενάκη και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό.

Τα συλλεκτικά παιχνίδια εμφανίζονται αρχικά κατά τον 15ο αιώνα στη Νυρεμβέργη, ως αντικείμενα των οποίων η ιδιαίτερη αισθητική αξία γίνεται άμεσα αντιληπτή και ευρέως αποδεκτή.

"Είναι πασίγνωστες, όχι μονάχα στη Γερμανία αλλά σ' ολόκληρο τον κόσμο - η γερμανική βιομηχανία παιχνιδιών είναι η πιο διεθνοποιημένη - οι μικροσκοπικές κούκλες, το βασίλειο των ζώων, οι χωριάτικες καμαρούλες στο σπιρτόκουτο, οι κιβωτοί του Νώε και τα αρνάκια όπως φτιάχνονται στα Θουριγγικά χωριά των βουνών με τα ορυκτά και στην περιοχή της Νυρεμβέργης" (Walter Benjamin: Ρωσικά Παιχνίδια, 1930).

Στη δεύτερη ενότητα με τίτλο "Ελληνικό Θέατρο Σκιών" επιχειρείται μια μορφή ανάπλασης του περιβάλλοντος και της ατμόσφαιρας του ελληνικού Θεάτρου Σκιών. Οι φιγούρες που εκτίθενται προέρχονται από τις συλλογές του Δημήτρη Μόλλα, του Γιώργου Χαρίδημου και του ίδιου του συλλέκτη Μιχάλη Χατζάκη.

Σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους του Τελλογλείου Ιδρύματος, τοποθετημένες σε κατάλληλες κατασκευές που αναδεικνύουν τον χαρακτήρα και τις ιδιαιτερότητες του συγκεκριμένου αυτού θεατρικού είδους, οι φιγούρες του Καραγκιόζη και της παρέας του παρουσιάζονται στο κοινό με τον παραδοσιακό σκηνογραφικό τρόπο. Πίσω από το φωτισμένο πανί ή τα γνωστά σε όλους "μπερντεδάκια", οι χαρακτήρες του Θεάτρου Σκιών αποκαλύπτουν τις πραγματικά αστείρευτες δυνατότητες που διαθέτει η λαϊκή δημιουργικότητα.

ΕΙΠΕ

Σαρλ Μποντλέρ: "Το παιχνίδι είναι η πρώτη μύηση του παιδιού στην τέχνη, ή μάλλον το πρώτο απτό δείγμα τέχνης".

INFO

Οι δύο εκθέσεις θα εγκαινιαστούν την Κυριακή στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Θεσσαλονίκης (Αγίου Δημητρίου 159Α, τηλ. 2310-991.610). Έως 18 Μαΐου. Δευτέρα - Παρασκευή 10.00-20.00, Σάββατο 17.00-20.00, Κυριακή 11.00-20.00.