"Ta Nea" Newspaper

Search

Go
Show

Ορίζοντες :: Καλλιτεχνική είδηση

( ηρως ετών 50, τόμων εκατό :: 21-02-2003) 

ΗΡΩΣ ετών 50, τόμων εκατό

Ο "Μικρός Ήρως" μεγάλωσε. Γίνεται 50 ετών. Κι όμως ξανανιώνει, χάρη στο ενδιαφέρον του κόσμου που τον αγοράζει ακόμη και δημιούργησε Σύλλογο Φίλων του

ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΙΜΠΛΗΣ

Ακόμη και σήμερα, διατίθενται κάθε μήνα 2.000 - 3.000 αντίτυπα του "Μικρού Ήρωα". Εδώ, το εξώφυλλο του πρώτου τεύχους ("Ελεύθερος Σκλάβος") της 24ης Φεβρουαρίου 1953

Πενήντα χρόνια ακριβώς συμπληρώνονται τη Δευτέρα από την έκδοση του πρώτου τεύχους του "Μικρού Ήρωα" που έγραφε ο Στέλιος Ανεμοδουράς. Ο Γιώργος Θαλάσσης είναι πλέον μεσήλικας. Δεν έχει, βέβαια, τη φυσική κατάσταση που είχε μικρός, δεν μπορεί να κάνει τα κατορθώματα που έκανε τότε. Ωστόσο δεν έχει γεράσει.

"Το ενδιαφέρον του κόσμου για τον "Μικρό Ήρωα" παραμένει μεγάλο", λέει στα "ΝΕΑ" ο γιος του Στέλιου Ανεμοδουρά, Γιώργος. "Δεχόμαστε συνεχώς τηλέφωνα για παλιά τεύχη, τις περισσότερες φορές μάλιστα μας τα ζητούν στη μορφή των βασικών φυλλαδίων και όχι των συγκεντρωτικών τόμων".

Να λοιπόν που το παιδικό ανάγνωσμα, με το οποίο μεγάλωσαν οι γενιές των δεκαετιών του '50 και του '60, διαβάζεται ακόμη. Είναι χαρακτηριστικό ότι και σήμερα διατίθενται, κάθε μήνα, δύο έως τρεις χιλιάδες αντίτυπα. Το 1985 που έγινε η επανέκδοση του έργου σε 100 τόμους, διετίθεντο περί τα 15.000 αντίτυπα την εβδομάδα, παρά το γεγονός ότι είχαν περάσει ήδη 18 χρόνια από το κλείσιμο του περιοδικού από τη χούντα.

Συνολικά, ο Στέλιος Ανεμοδουράς κυκλοφόρησε, από τις 24 Φεβρουαρίου του 1953 μέχρι τα τέλη του 1967, 798 περιπέτειες. Ανά οκτώ τεύχη έβγαινε ένας συγκεντρωτικός τόμος. "Κι εμείς ακόμη δεν διαθέτουμε όλο το υλικό", λέει ο Γιώργος Ανεμοδουράς, συνεχιστής των παιδικών-εφηβικών εκδόσεων "Περιοδικός Τύπος" του πατέρα του. Ίσως τώρα που δημιουργήθηκε και Σύλλογος Φίλων του Μικρού Ήρωα, να βρεθούν και ορισμένα χαμένα τεύχη. Η ιδέα δημιουργίας του συλλόγου έπεσε όταν ανέβηκε η παράσταση του Δημήτρη Πιατά, "Ο Μικρός Ήρως", το 2001.

Παίχτηκε στο Γκάζι, στον Λυκαβηττό, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στον Πειραιά. Στο Γκάζι ανοίχτηκε ένα βιβλίο και μαζεύτηκαν εκατό υπογραφές σε μια μέρα για τη δημιουργία του συλλόγου - υπέγραψαν, μεταξύ άλλων, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο Γιάννης Δημαράς, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Θόδωρος Κασσίμης, ο Σπύρος Ορνεράκης, για να θυμηθούμε μόνο μερικά ονόματα, και βέβαια ο Δημήτρης Πιατάς και ο Λουκιανός Κηλαηδόνης.

"Τώρα ενεργοποιείται ο σύλλογος", λέει ο Γιώργος Ανεμοδουράς. "Αφορμή είναι η επέτειος των πενήντα χρόνων, αιτία όμως το ενδιαφέρον του κόσμου - είναι πολύ εκείνοι που ζητούν να γίνουν μέλη και βέβαια ο κατάλογος θα είναι ανοιχτός. Οι σκοποί του συλλόγου δεν είναι, φυσικά, κερδοσκοπικοί, εν πολλοίς θα χαραχτούν στην πορεία, θα αφορούν οπωσδήποτε σε εκδόσεις και εκδηλώσεις για τον "Μικρό Ήρωα" και, σε κάθε περίπτωση, θα λάβουν υπόψη τους τις ιδέες όλων των φίλων του Γιώργου Θαλάσση", εξηγεί.

Και παραγωγή DVD

Ανάμεσα στις πρώτες δραστηριότητες του συλλόγου, προγραμματίζονται εορταστικές εκδηλώσεις για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου. Θα πραγματοποιηθούν στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων στο Πάρκο Ελευθερίας και θα περιλαμβάνουν ομιλίες, έκθεση με αντικείμενα γύρω από τη συγγραφή και παραγωγή του, δημοσιεύματα, φωτογραφικό και έντυπο υλικό, προβολή σε video-wall μιας περιπέτειας του "Μικρού Ήρωα", παραγωγής του Γιάννη Δημαρά, αλλά και θεατρικά αποσπάσματα από την παραγωγή των Πιατά - Μανταφούνη. Στους στόχους του συλλόγου ακόμη η δημιουργία ιστοσελίδας αλλά και η παραγωγή ενός DVD με ενημερωτικό υλικό. Να λοιπόν που τρία χρόνια μετά τον θάνατο του Στέλιου Ανεμοδουρά, ο ήρωάς του αποκτά νέα ζωή.