Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ορίζοντες :: Καλλιτεχνική είδηση

( των όσκαρ τα περίεργα :: 20-02-2003) 

Των Όσκαρ τα περίεργα

Ε.Ε.

"Η χρονιά που πέθανε το Χόλιγουντ" θα μπορούσε να είναι ο τίτλος των υποψηφιοτήτων για τα Όσκαρ 2002. Όποιοι κι αν είναι οι νικητές, η είδηση είναι ο θρίαμβος της Νέας Υόρκης και της Μίραμαξ. Για πρώτη φορά και οι πέντε φιναλίστ για το Όσκαρ καλύτερης ταινίας είναι παραγωγές των στούντιο που εδρεύουν στη Νέα Υόρκη και όχι στο Λος Άντζελες. Οι παραδοσιακές δυνάμεις εγκατέλειψαν τη θέση τους στους μικρότερους και ανεξάρτητους διανομείς.

Αλλά η μεγάλη κερδισμένη είναι για μία ακόμα φορά η Μίραμαξ, η εταιρεία που ξεκίνησε μικρή και ανεξάρτητη και έχει πλέον επισκιάσει τους μεγάλους της αντιπάλους. Φέτος σπάει όλα τα ρεκόρ: πέντε ταινίες της συγκεντρώνουν 40 υποψηφιότητες, αφήνοντας πολύ πίσω τη δεύτερη καλύτερη χρονιά της, το 1998. Τότε, με μεγάλο της ατού την ταινία "Ερωτευμένος Σαίξπηρ" είχε κερδίσει συνολικά 28 υποψηφιότητες. Αναλυτικότερα, τα φιλμ "Σικάγο", "Οι συμμορίες της Νέας Υόρκης", "Οι ώρες" (συμπαραγωγή με την Paramount), "Ο ήσυχος Αμερικανός" και "Φρίντα" είναι "προϊόντα" του δυσκολότερου ανθρώπου στον χώρο, Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν. Έξι ακόμα υποψηφιότητες να είχε, θα περνούσε στην πρώτη θέση όλων των εποχών, καταρρίπτοντας το ρεκόρ τής United Artists, που κρατά από το 1940.

Δεν ήταν, όμως, το μόνο ρεκόρ της προχθεσινής ημέρας. Η Γουόλτ Ντίσνεϊ κατάφερε να κερδίσει τρεις από τις πέντε υποψηφιότητες για καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων με τα φιλμ "Λίλο και Στιτς", "Spirited Away" και "Ο πλανήτης των θησαυρών".

Την τιμητική τους είχαν και οι ισπανόφωνες χώρες. Για πρώτη φορά, ηθοποιός από ισπανόφωνη χώρα θα είναι υποψήφια για Όσκαρ: η Σάλμα Χάγιεκ για τον ρόλο της στη "Φρίντα". Παράλληλα, ο Πέδρο Αλμοδοβάρ είναι υποψήφιος για σενάριο και σκηνοθεσία στο "Μίλα της", αλλά και οι Κάρλος και Αλφόνσο Κουαρόν για το πρωτότυπο σενάριο του "Θέλω και τη μαμά σου". Και η ταινία του Μεξικανού Κάρλος Καρέρα "Crimen del Padre Amaro" είναι υποψήφια για το καλύτερο ξενόγλωσσο φιλμ.

Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε το ρεκόρ της Μέριλ Στριπ, που συμπλήρωσε 13 υποψηφιότητες, και του Τζακ Νίκολσον με άλλες 12. Τέλος, η Νία Βαρντάλος, πιστή στην υπόσχεση που είχε δώσει σε ανύποπτο χρόνο, αντέδρασε στην υποψηφιότητά της για πρωτότυπο σενάριο πηγαίνοντας να ψωνίσει το φόρεμα που θα φορέσει το απόγευμα της 23ης Μαρτίου στο Χόλιγουντ.