Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ορίζοντες :: Καλλιτεχνική είδηση

( διακτινίζονται... χίλιοι την ώρα! :: 19-02-2003) 

…ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ "SΤΑR ΤRΕΚ"

Διακτινίζονται… χίλιοι την ώρα!

Κάναμε το κρας τεστ. Και διακτινιστήκαμε. Και ανεβήκαμε και στο διαστημόπλοιο "Εντερπράιζ"

ΜΑΡΙΑ ΜΑΡΚΟΥΛΗ

Στη γέφυρα του Έντερπράιζ έτσι όπως έχει εξελιχθεί μετά πέντε τηλεοπτικές σειρές και δέκα ταινίες. Πάνω: Το πλήρωμα που πρώτο οδήγησε το διαστημόπλοιο στους γαλαξίες. Από αριστερά: ο Σκοτ, ο μίστερ Σποκ, ο Κάπτεν Κέρκ, ο Μακόϊ, η Ουχούρα και ο Τσέκοφ

Έχετε τελευταίως την εντύπωση ότι ζούμε επεισόδια επιστημονικής φαντασίας; Και ότι η πραγματικότητα απειλεί περισσότερο από τους εξωγήινους; Αν η διασημότερη σειρά επιστημονικής φαντασίας, το "Star Trek", δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την παράνοια των ημερών, τότε κάτι σοβαρό τρέχει στον πίνακα των δεδομένων.

Data: Στο Χάιντ Παρκ του Λονδίνου και κάτω από ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά με το ρυθμιζόμενο κλίμα που επικρατεί στον χώρο, απλώνονται τα 7.000 τ.μ. της έκθεσης με τα πάντα γύρω από το "Star Trek", τις πέντε τηλεοπτικές σειρές του και τις δέκα ταινίες του, εκεί μακριά στους γαλαξίες. Η συνεχής ροή επισκεπτών (έχουν φθάσει τις δυνατές μέρες και 1.000 άτομα την ώρα) οδήγησε τους διοργανωτές στην παράταση της λειτουργίας της μέχρι το τέλος του Μαρτίου. Τη νύχτα στο Χάιντ Παρκ το "Εντερπράιζ" φωτίζεται σαν ένα λαχταριστό UFO έτοιμο για κατανάλωση. Η βρετανική κυβέρνηση έστελνε στρατό στο Χίθροου για την τρομοκρατική απειλή. Πόσο "Σταρ Τρεκ" μπορεί να είναι αυτό;

Το "Εντερπράιζ": Μια ειδική, άψογη κατασκευή πάνω από το κεφάλι μου. Στους ουρανούς, εξερευνώντας παράξενους καινούργιους κόσμους, αναζητώντας νέες μορφές ζωής και νέους πολιτισμούς, να φθάσει εκεί που κανένας άνθρωπος δεν έχει πάει. Ο κάπτεν Κερκ δεν θα βάλει ποτέ σε κίνδυνο την ασφάλεια του πληρώματος όσο κακός κι αν είναι ο εχθρός. Ο μαθηματικός νους τού μίστερ Σποκ θα συμφωνήσει. Υπάρχουν λύσεις εκτός από τον πόλεμο.

Ρίγη συγκίνησης (οι "τρέκις" - οι φανατικοί του "Σταρ Τρεκ" μπορούν πραγματικά να καταλάβουν) καθώς κάθε βήμα μου ακολουθούν ήχοι "Εντερπράιζ". Οι πόρτες που κλείνουν, οι οθόνες που παίζουν, η Paramount έχει στήσει ένα υπερθέαμα, έτσι όπως το Χόλιγουντ ξέρει να πουλάει τη φήμη του. Μαζικά (και ακριβά).

Τα αυτιά τού μίστερ Σποκ και πώς κολλάνε στους κροτάφους του εξαιρετικού Λέοναρντ Νιμόι. Το υπεράνω πάσης καλλωπιστικής επέμβασης πρόσωπο των Μποργκ, τα φέιζερ και η εξέλιξή τους, καθώς και ο πολεμικός εξοπλισμός των Ρόμιουλανς, το μακιγιάζ του Deep Space Nine μαζί με 400 (τόσα) ακόμη εκθέματα των κολεξιόν του "Σταρ Τρεκ", που έγραψαν ιστορία και στο ντιζάιν, μπροστά στα μάτια του επισκέπτη. Υλικό που θα ζήλευαν τα πιο προχωρημένα λάουντζ μπαρ ώς το πιο στιβαρό ιντάστριαλ σκηνικό. Ένα πορφυρό ποτήρι σουβενίρ από τον πλανήτη της καλοπέρασης θα ήταν ωραίο για το σπίτι. Προσοχή μη σπάσει.

Γιατί βρέχει πέτρες. Μετεωρίτες και διαστημικά απόβλητα και το μόνο που μπορώ να κάνω από τη θέση μου στην κάψουλα - εξομοιωτή είναι να κρατιέμαι καλά και να δηλώσω τη συμπαράστασή μου στον κάπτεν Πικάρ, που ούτε το βρετανικό του φλέγμα θα μπορούσε να τον βοηθήσει σε έναν τέτοιο άγριο χορό λίθων. Φθάσαμε. Αν και νιώθω το έδαφος να κινείται ακόμη κάτω από τα πόδια μου. Το σινεμά, λένε, είναι εμπειρία. Και στυλ.

Αν το μισό είναι επιστημονική φαντασία, το άλλο μισό είναι στυλ. Από τις στολές του πληρώματος ώς τα αξεσουάρ των εξωγήινων, από τη δεκαετία του '60 ώς το πρόσφατο "Εντερπράιζ" και την ταινία "Νέμεσις", το "Σταρ Τρεκ" προτείνει μόδα. Για μερικούς δεν τίθεται θέμα. Φοριέται πρωί και βράδυ. Σας κάνει πιο… γήινη η κολεξιόν του Γκαλιάνο;

Στο Μηχανοστάσιο χτυπάει η καρδιά του διαστημόπλοιου. Πίσω κλείνει η πόρτα σαν να κόβει τον αέρα στη μέση και αν ερμηνεύω σωστά τις αστραπές, τους καπνούς και τις αναταράξεις, δεχόμαστε επίθεση. Red Alert μάς ειδοποιούν. Τι κάνεις τότε; Τρέχεις. Η απειλή (της Paramount) κάνει το διαστημόπλοιο να τρέμει. Ακολουθώ το γκρουπ, που με φωτογραφικές μηχανές σημαδεύει τα ταμπλό που αναβοσβήνουν, τους διαδρόμους που αλλάζουν χρώματα, τη γέφυρα που μας υποδέχεται σε ζηλευτό ντιζάιν, δερμάτινους καναπέδες και παλ χρώματα.

Μήπως, όμως, να διακτινιστώ; Πολύ μπροστά από την εποχή μας, το "Σταρ Τρεκ" είχε λύσει το κυκλοφοριακό χωρίς μετρό και τραμ, παρά μόνο με την αδιάψευστη τεχνική της διακτίνισης. Τη μια στιγμή είσαι εδώ, την άλλη σε άλλον πλανήτη. Έως ότου η επιστήμη λύσει το ζήτημα μιας τέτοιας μεταφοράς ύλης, το φωτογραφικό μοντάζ κάνει θαύματα. Έτσι, λοιπόν, διακτινίστηκα από το "Εντερπράιζ" και κράτησα και το ενθύμιο.

"Φώτα, κάμερα, πάμε…": Ναι, το έλεγαν σ' εμένα (δεν αφήνει η Paramount να πάνε χαμένα τα ταλέντα). Το μόνο που είχα να κάνω ήταν να διαλέξω επεισόδιο και συμπρωταγωνιστές. Εύκολο. Ένα από τα πρώτα ταξίδια του "Εντερπράιζ"… Ο Κερκ και ο Σποκ μού απευθύνουν τον λόγο… Ψυχραιμία.

Στην έξοδο, διαλέγεις τι άλλο θα αγοράσεις, από καρτ ποστάλ και μπλουζάκια με το σήμα του αστροστόλου, από κάρτες και καπέλα, μπρελόκ του "Εντερπράιζ" και συμπαθητικά εξωγήινα πλασματάκια… μέχρι πλαστικό χρήμα "Σταρ Τρεκ" με την πιστωτική κάρτα που αποκτάς αν είσαι κάτοικος Μεγάλης Βρετανίας. Ναι, εκεί που άνθρωπος δεν έχει φθάσει…

INFO

Η έκθεση Star Trek The Adventure στο Χαιντ Παρκ του Λονδίνου διαρκεί έως 30 Μαρτίου. Ίντερνετ: http: //www.startrektheadventure.co.uk.