Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ορίζοντες :: Καλλιτεχνική είδηση

( ζωγραφίζουν αριστοφάνη, καίνε τα παιχνίδια! :: 17-02-2003) 

ΒΟΛΟΣ

Ζωγραφίζουν Αριστοφάνη, καίνε τα παιχνίδια!

Μαθητές εξήντα σχολείων της Μαγνησίας ζωγραφίζουν την ειρήνη και καίνε τα πολεμικά παιχνίδια τους, με αφορμή την "Ειρήνη" του Αριστοφάνη, που παρουσιάζει το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ

Σκηνή από την "Ειρήνη" του Αριστοφάνη, που παρουσιάζει το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου και έγινε αφορμή για ζωγραφικές ασκήσεις επί… ειρήνης και για την καύση των πολεμικών παιχνιδιών

Η αφορμή είναι η παράσταση του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου (ΔΗΠΕΘΕ) Βόλου με την κωμωδία "Ειρήνη" του Αριστοφάνη στην Παιδική Σκηνή. Οι μικροί θεατές-μαθητές των Δημοτικών σχολείων της Μαγνησίας, που έχουν ήδη δει την παράσταση, καλούνται να αποτυπώσουν με χρώματα τις σκέψεις τους για την ειρήνη, με επίκεντρο την παράσταση. Ετοιμάζονται όμως, πανηγυρικά, να ρίξουν στην πυρά τα πολεμικά τους παιχνίδια, που αντάλλαξαν με βιβλία στην είσοδο του θεάτρου.

Η ιδέα ήταν απλή: κάθε παιδί έφερνε μαζί του ένα πολεμικό παιχνίδι και στη θέση του έπαιρνε από το θέατρο ένα βιβλίο. Περίπου 60 Δημοτικά σχολεία του Νομού Μαγνησίας επισκέφθηκαν τις τελευταίες δέκα ημέρες το Δημοτικό Θέατρο Βόλου, για να παρακολουθήσουν την κωμωδία του Αριστοφάνη "Ειρήνη". Οι άνθρωποι του θεάτρου σκέφτηκαν πως η παράσταση είναι μια πολύ καλή αφορμή για την ευαισθητοποίηση των παιδιών στο ιδανικό της ειρήνης και τη συνειδητοποίηση των δεινών από έναν πόλεμο. Παράλληλα, κάλεσαν τα παιδιά να φτιάξουν ουσιαστικά το σκηνικό της παράστασης, ζωγραφίζοντας για την ειρήνη και δημιουργώντας τελικά ένα μεγάλο κολλάζ.

Εκατοντάδες είναι τα πολεμικά παιχνίδια που αφήνουν οι μαθητές στα δύο καλάθια στο ισόγειο του Δημοτικού Θεάτρου, για να τα ανταλλάξουν με ένα βιβλίο. Παιχνίδια ολοκαίνουργια που, όμως, οι μαθητές δεν λυπούνται να τα πετάξουν, αρκεί να δείξουν την αντίθεσή τους στον πόλεμο και τη βία.

Η Φωτεινή Καραμπάση, μαθήτρια της ΣΤ' τάξης, τονίζει πως "οι νέοι πρέπει να κατοχυρώσουν την ειρήνη στις κοινωνίες τους, για να μην επιτρέψουν έτσι να επικρατήσουν οι πολεμοχαρείς απόψεις". Ο Φίλιππος Αζαριάδης της Ε' τάξης έχει πληροφορηθεί για τον επικείμενο πόλεμο στο Ιράκ. "Δεν ήθελα να γίνει πόλεμος, καθώς οι καταστροφές που φέρνει είναι τεράστιες με κυριότερη τον θάνατο πολλών συνανθρώπων μας", τονίζει.

Από την πλευρά της, η Κέλλυ Χαρδοπούλου της ΣΤ' τάξης τονίζει πως "σήμερα στον πλανήτη διεξάγονται πολλοί πόλεμοι, όμως θα έπρεπε οι λαοί να καταφεύγουν σε ειρηνικές λύσεις". Η Μαργαρίτα Δημετίκα της Ε' τάξης συμπληρώνει πως "επιθυμεί τη συνέχιση της ελληνοτουρκικής φιλίας", ενώ ο συμμαθητής της Κώστας Βιντινής υπογραμμίζει πως "είναι ανάγκη να συνεχίζονται οι προσπάθειες για την αποτροπή πολέμων".

Όπως επισημαίνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου Σπύρος Μαβίδης, την παράσταση έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να παρακολουθήσουν σχολεία από όλα τα Δημοτικά της Θεσσαλίας. "Προτρέπουμε τους μαθητές να ζωγραφίσουν για την ειρήνη. Οι ζωγραφιές θα γίνουν ένα μεγάλο κολλάζ, ενώ τα πολεμικά παιχνίδια θα καούν… πανηγυρικά".

INFO

Η "Ειρήνη" θα παίζεται στο ΔΗΠΕΘΕ Βόλου έως το τέλος του Φεβρουαρίου.