Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ορίζοντες :: Καλλιτεχνική είδηση

( ο φακός εστιάζει στα... καθημερινά :: 12-02-2003) 

Ο φακός εστιάζει στα… καθημερινά

Εκατοντάδες φωτογραφίες από όλο τον κόσμο, που εστιάζουν στα καθημερινά μας αντικείμενα, εκτίθενται στη φετινή 15η διεθνή «Ρhotosynkyria» που διοργανώνει από το Σάββατο το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

ΒΙΚΥ ΧΑΡΙΣΟΠΟΥΛΟΥ

Ενδεικτική φωτογραφία από την έκθεση της φωτογράφου Νικολέττας Ζήση, υπό τον εύγλωττο τίτλο «Η ζωή μου ως Barbie» (εγκαινιάζεται την Τετάρτη, 19/2, στον πολυχώρο «Απόγειο», στο πλαίσιο της διεθνούς «Photosynkyria» της Θεσσαλονίκης)

Φωτογραφίες που καταγράφουν αντικείμενα (χρηστικά, καθημερινά, τέχνης, αρχαιολογίας), που ερμηνεύουν υποκειμενικά έννοιες που «φέρουν» τα αντικείμενα και ταξινομούν το παρελθόν, εκτίθενται στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της φετινής 15ης διεθνούς συνάντησης «Φωτογραφική Συγκυρία».

Η περσινή διοργάνωση, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Ερίκ Οζού, πραγματεύτηκε τη σύγχρονη εξέλιξη της ανθρωπιστικής φωτογραφίας. Η φετινή κινείται σχεδόν στον αντίποδα, ερευνώντας την έννοια του αντικειμένου αλλά και αυτή του χώρου, κάτω από τον γενικό τίτλο «Ίχνη: Αντικείμενο και Παρελθόν». Συνολικά διοργανώνονται 28 ατομικές (καλλιτεχνών από την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Κύπρο) και τρεις ομαδικές [έκθεση από το Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη στη Δημοτική Πινακοθήκη (20/2 - 20/3), η έκθεση με τίτλο «Αντικείμενα» από τη μόνιμη συλλογή του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης στους χώρους του και η μεγάλη έκθεση 16 καλλιτεχνών από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Ισπανία και τη Βρετανία με τίτλο «Αρχαιολογίες» στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού].

Οι ατομικές εκθέσεις (του Μισέλ Φάις με τις «Σημειώσεις ενός λυσσαλέου περιπατητή», του Βίκτορ Κοέν, των Βάσκο Ασκολίνι, Γκαμπριέλε Μπασίλικο, Νικολέτας Ζήση, Άντζελας Μορ, Τσέμα Μαντόθ κ.ά.) εστιάζουν στην έννοια του αντικειμένου, της «νεκρής φύσης», θέμα που απασχόλησε τους φωτογράφους με ατέρμονη ποικιλία τρόπων από την εμφάνιση της φωτογραφίας.

Αρχαιολογία. Τη διεθνή ομαδική έκθεση με τίτλο «Αρχαιολογίες» που παρουσιάζεται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης (21/2 - 25/3) επιμελείται ο Γιάννης Σταθάτος. Η έκθεση αντιμετωπίζει τη φωτογραφία και την αρχαιολογία ως δύο συστήματα επανάκτησης του παρελθόντος αλλά και ταξινόμησης ορισμένων πτυχών του κόσμου, που βασίζονται στην ανάγνωση και ερμηνεία λειψάνων, παραμένοντας στο έλεος της υποκειμενικής ερμηνείας. Όπως σημειώνει ο επιμελητής, κάθε γενιά αναζητάει - και μοιραία βρίσκει - επιβεβαίωση όσων εκείνη θεωρεί σημαντικών στο παρελθόν.

Στο ίδιο πλαίσιο, της ευρύτερης σχέσης αρχαιολογίας και φωτογραφίας παρουσιάζονται επίσης και οι εκθέσεις δυο σημαντικών Ιταλών φωτογράφων: του Gabriele Basilico στο Πολιτιστικό Κέντρο της Εθνικής Τράπεζας (20/2 - 30/3) και του Vasco Ascolini στο Γενί Τζαμί (20/2 - 16/3).

Στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης παρουσιάζεται αντίστοιχα μια ομαδική έκθεση που προσεγγίζει επίσης την έννοια του αντικειμένου μέσα από έργα της μόνιμης συλλογής του Μουσείου (22/2 - 30/3).

INFO

«Φωτογραφική Συγκυρία», 15 Φεβρουαρίου - 30 Μαρτίου. 29 εκθέσεις σε 22 χώρους της Θεσσαλονίκης με επίκεντρο το Μουσείο Φωτογραφίας στην Αποθήκη Α του Λιμανιού (τηλ. 2310-566.716, http://www.photosynkyria.gr και http: //www.thmphoto.gr).