Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ορίζοντες :: Καλλιτεχνική είδηση

( και η υποψηφιότητα πάει στο... :: 11-02-2003) 

Και η υποψηφιότητα πάει στο…

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΝΙΚΑΣ

Τρελός για… Όσκαρ. Φαβορί ο Τζακ Νίκολσον

Μιούζικαλ εναντίον δράματος, δύο (γυναίκες) εναντίον τριών, Μπομπ Φόσι εναντίον Βιρτζίνια Γουλφ και Miramax εναντίον Miramax. Κάτι λιγότερο από 24 ώρες πριν από την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων για τα Όσκαρ και όλοι στην Μπερλινάλε, όπου παρέλασαν τα 2/3 από τους πιθανούς μεγάλους νικητές, γράφουν, κουτσομπολεύουν και στοιχηματίζουν εκ του ασφαλούς. Δηλαδή: Οι ταινίες που θα διεκδικήσουν τη μερίδα του λέοντος και που προέρχονται από την ίδια εταιρεία παραγωγής (Miramax) είναι συνδυασμός χορού, τραγουδιού, μιούζικαλ και πεισιθάνατων σχέσεων. Το πιο ετερόκλητο ντουέτο των τελευταίων χρόνων, «Σικάγο» από τη μια και «Ώρες» από την άλλη.

Αυτονόητο πως στη λίστα των γυναικείων ερμηνειών θα λάμψουν μερικά από τα ονόματα που πρωταγωνιστούν στα δύο αυτά φαβορί. Και η πιθανότερη εξέλιξη πως η τελική αναμέτρηση θα συντελεστεί ανάμεσα στη Νικόλ Κίντμαν («Ώρες») και την Τζούλιαν Μουρ («Μακριά από τον παράδεισο» - «Ώρες»). Επίσης πιθανή είναι η αναγραφή και του ονόματος της (πλήρους) μεταμορφωμένης Κάθριν Ζέτα Τζόουνς («Σικάγο»). Το σενάριο προβλέπει την επικράτηση της Νικόλ Κίντμαν. Καιρός της είναι!

Ανάμεσα στις υπόλοιπες τρεις ταινίες που θα κοσμήσουν τη λίστα για το Όσκαρ «καλύτερης ταινίας» είναι: «Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών - δύο πύργοι», «Συμμορίες της Νέας Υόρκης», «Ο πιανίστας». Με αουτσάιντερ την αλλόκοτη κομεντί «Adaptation» και την επίσης - αλλά μελαγχολική - κομεντί «Σχετικά με τον Σμιντ».

Από άνδρες; Ο Τζακ Νίκολσον φαίνεται να πάει για ακόμα ένα τρόπαιο («Σχετικά με τον Σμιντ»). Πιθανοί αντίπαλοι: Ντάνιελ Ντέι Λιούις («Συμμορίες») - Νίκολας Κέιτζ («Adaptation») - Όντριεν Μπρόντι («Πιανίστας»). Όσο για το Όσκαρ Β' ανδρικής ερμηνείας ουδείς αμφιβάλλει: Εντ Χάρις («Ώρες»)!