Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ορίζοντες :: Καλλιτεχνική είδηση

( νύχτες μουσικές και... δραματικές :: 07-02-2003) 

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ

Νύχτες μουσικές και… δραματικές

Οκτώ παραγωγές στο αρχαίο θέατρο Επιδαύρου και τέσσερις συναυλίες στο μικρό θεατράκι, κόστους 882.000 ευρώ, περιλαμβάνουν τα Επιδαύρια 2003

ΕΛΕΝΑ Δ. ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ

Μετρημένο, χωρίς προαναγγελθείσες εκπλήξεις, δίχως συμμετοχή ξένου θιάσου και με τα καθιερωμένα από χρόνια θέατρα (Εθνικό, ΚΘΒΕ, ΘΟΚ, Θέατρο Τέχνης, Αμφι-Θέατρο) συν τη μόνιμη, την τελευταία πενταετία, «Διαδρομή» και το νεοεισερχόμενο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, είναι το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Επιδαύρου. Το παρουσίασε χθες ο Περικλής Κούκκος, μαζί με τον γενικό διευθυντή τού Φεστιβάλ Γιάννη Καραχισαρίδη, τον νέο δήμαρχο της Παλαιάς Επιδαύρου και τον αντινομάρχη Αργολίδος. Είναι η τρίτη διοργάνωση με την οποία ολοκληρώνει τη θητεία του ως πρόεδρος του Ελληνικού Φεστιβάλ.

Πέντε τραγωδίες (τέσσερις του Ευριπίδη και μία του Σοφοκλή) και τρεις κωμωδίες (δύο του Αριστοφάνη και μία του Μενάνδρου) περιλαμβάνει το πρόγραμμα, που θα ανοίξει, δικαιωματικά, η ατυχήσασα και ματαιωθείσα, λόγω βροχής, περσινή παράσταση του Θεάτρου Τέχνης «Οιδίπους επί Κολωνώ».

Δεκάξι βραδιές στην Επίδαυρο, κάθε Παρασκευή και Σάββατο, με οκτώ παραγωγές που επιχορηγούνται από 118.000 - 176.000 ευρώ η καθεμία, εκτός των κρατικών θεάτρων, επαναφέρουν το Φεστιβάλ στη χρονική διάρκεια των δύο μηνών (4 Ιουλίου έως 23 Αυγούστου).

Καθιερωμένοι ηθοποιοί, όπως οι Γιάννης Βόγλης, Γιάννης Φέρτης, Ρένη Πιττακή, Βασίλης Παπαβασιλείου, Πέτρος Φιλιππίδης, Γιάννης Βούρος, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Μάγια Λυμπεροπούλου, Άννα Συνοδινού, Λήδα Τασοπούλου, Δημήτρης Πιατάς, Νίκος Χαραλάμπους, η νεώτερη στον χώρο Ταμίλα Κουλίεβα και ο νεοεισαχθείς στο αρχαίο δράμα κωμικός Βασίλης Χαραλαμπόπουλος θα πρωταγωνιστήσουν.

Πρωτιά σκηνοθετική τόσο στην τραγωδία όσο και στον επιδαύριο χώρο θα έχει ο Στάθης Λιβαθινός, με τη «Μήδεια» του Ευριπίδη, που ανεβάζει το Εθνικό Θέατρο, ενώ αναζητείται ακόμα - μετά την αποχώρηση του Σπύρου Ευαγγελάτου - ο σκηνοθέτης της δεύτερης παραγωγής του, «Ίων» του Ευριπίδη. Πρωτιά θα έχει και ο Θέμης Μουμουλίδης, καθώς και το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, στην Επίδαυρο, με την «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη.

Στο φετινό πρόγραμμα δεν συμμετέχει η Πολιτιστική Ολυμπιάδα, ενώ ακυρώθηκε, λόγω ατυχήματος της πρωταγωνίστριας, η ξένη συμμετοχή, με τη «Λυσιστράτη» σε σκηνοθεσία Ντόντιν, του ρωσικού θεάτρου «Μάλι».

Στη διάρκεια του Φεστιβάλ θα λειτουργεί το μικρό Μουσείο Επιδαύρου με την εμπλουτισμένη έκθεση κοστουμιών αρχαίου δράματος.

Μουσική και αγροτουρισμός

Τις εκδηλώσεις του «Μουσικού Ιουλίου», που από πέρυσι πραγματοποιεί το Ελληνικό Φεστιβάλ στο μικρό θέατρο της Παλαιάς Επιδαύρου θα ανοίξει η Καμεράτα - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, με Μότσαρτ. Θα ακολουθήσει το ρεσιτάλ πιάνου της Αλεξάνδρας Παπαστεφάνου με Σοπέν, Σούμαν, Φορέ, Ραβέλ, Ντεμπισί, Σκριάμπιν.

Η τρίτη εβδομάδα θα είναι αφιερωμένη στη μουσική για παραστάσεις αρχαίου δράματος των Μάνου Χατζιδάκι, Γιώργου Κουρουπού, Νίκου Κυπουργού, Χρήστου Λεοντή, Θάνου Μικρούτσικου και Γιώργου Τσαγκάρη από το συγκρότημα Alea ΙΙΙ της Βοστώνης. Το πρόγραμμα θα κλείσει η Ελευθερία Αρβανιτάκη με τραγούδια Δ. Παπαδημητρίου σε ποίηση Ελύτη, Καρυωτάκη, Πολυδούρη, Γκανά και Άρα Ντινγκτζιάν σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου.

Στην παραλία της Παλαιάς Επιδαύρου θα πραγματοποιηθεί και φέτος το πανηγύρι του Αγροτουρισμού, με προϊόντα από την παραγωγή της επιδαύριας γης.

INFO

Συνολικά το κόστος των Επιδαυρίων ανέρχεται σε 882.000 ευρώ: 780.000 για τις οκτώ παραγωγές αρχαίου δράματος και 102.000 για τις συναυλίες του «Μουσικού Ιουλίου».