Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ορίζοντες :: Καλλιτεχνική είδηση

( μεγάλα πλην... ώριμα ονόματα :: 31-01-2003) 

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ

Μεγάλα πλην… ώριμα ονόματα

Πενήντα εκδηλώσεις κόστους δύο εκατομμυρίων ευρώ με μεγάλα αλλά… ώριμα ονόματα περιλαμβάνει το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών

ΓΙΩΡΓΟΣ Δ. Κ. ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΗΣ

Πενήντα βραδιές στο Ηρώδειο, με τριάντα πέντε εκδηλώσεις - συμφωνική και άλλα είδη μουσικής, τραγούδι, χορός, θέατρο, όπερα, μιούζικαλ - από ελληνικά και ξένα συγκροτήματα, απαρτίζουν το, όπως πάντα, πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα του κόστους δύο εκατομμυρίων ευρώ (ήτοι 680 εκατ. δρχ. έναντι των περσινών 660 εκατ.) Φεστιβάλ Αθηνών, που ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος του Ελληνικού Φεστιβάλ κ. Περικλής Κούκος έχοντας πλάι του τον γενικό διευθυντή του Φεστιβάλ κ. Γιάννη Καραχισαρίδη και στο ακροατήριο τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και πολλούς καλλιτέχνες.

Η πρώτη - επιτέλους! - παρουσίαση της "Αμοργού" του Μάνου Χατζιδάκι, η επανεμφάνιση έπειτα από αρκετά χρόνια του συμφωνικού Μπρούκνερ σε πρόγραμμα συναυλίας στην Ελλάδα, η παρουσία ενός Έλληνα - του και συνθέτη Νίκου Χριστοδούλου - στο πόντιουμ της συναυλίας ενός διεθνούς επιπέδου συνόλου όπως η Ορχήστρα της Ακαδημίας του Αγίου Μαρτίνου των Αγρών είναι ανάμεσα στα ουσιαστικά γεγονότα του φετινού Φεστιβάλ. Το οποίο εμφανίζει επί μέρους ενδιαφέροντα σημεία και "γκλαμουριές", είναι "χορταστικό" αλλά η γενική εικόνα του αφήνει την αίσθηση του "μετρημένου", του άτολμου, του συντηρητικού και της επανάπαυσης σε ονόματα, οπωσδήποτε ιστορικά, που ανήκουν όμως οριστικά στο παρελθόν και σίγουρα δεν βρίσκονται στην ακμή τους - όρα Τζέσι Νόρμαν, Ίαν Άντερσον και Τζέθρο Ταλ, Μαρσέλ Μαρσό, Ρολάν Πετί, Μορίς Ζαρ…

Εν πάση περιπτώσει το Φεστιβάλ έχει να παρουσιάσει ξένα ονόματα ή συγκροτήματα όπως ο τενόρος Αντρέα Μποτσέλι, η σοπράνο Τζέσι Νόρμαν, το Μπαλέτο του Μόντε Κάρλο, ο… 80χρονος σπουδαίος Γάλλος μίμος Μαρσέλ Μαρσό σε μια αποχαιρετιστήρια, όπως δηλώνει, παράστασή του, ο ροκ Ίαν Άντερσον, ο συνθέτης Μορίς Ζαρ, το Αγγλικό Φεστιβάλ Μπαχ με τη μέτζο Ντέλα Τζόουνς, η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ, το Χοροθέατρο Πιλόμπολους, ο Αμερικανός ηθοποιός Έιβερι Μπρουκς στην παράσταση - συρραφή από τρεις τραγωδίες του Σοφοκλή "Ο κύκλος του Οιδίποδα" με μαύρους ηθοποιούς, το Μπαλέτο της Εθνικής Όπερας του Παρισιού με χορογραφία Ρολάν Πετί σε μουσική Γκαμπριέλ Γιαρέντ ή η Εθνική Ορχήστρα της Αγγλίας υπό τον Κουρτ Μαζούρ ενώ, μετά το άτυχο λόγω κακοκαιρίας περσινό "Γουέστ Σάιντ Στόρι", το Φεστιβάλ επιμένει στο μιούζικαλ με "Βιολιστή στη στέγη" που θα ετοιμάσουν ξένοι συντελεστές.

Στις εκδηλώσεις του Ηρωδείου θα πρέπει να προστεθούν πέντε βραδιές της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας - δύο με το Αμέρικαν Μπαλέ Θίατερ που θα συνεργαστεί με τον Κώστα Γαβρά και τρεις με τις Ιερές Μουσικές που επιμελείται ο Λάμπρος Λιάβας.

Ο κ. Κούκος επανέλαβε τους στόχους του Φεστιβάλ - έγκαιρος προγραμματισμός, μακρόπνοος σχεδιασμός, συνεργασίες και συμπαραγωγές με διεθνείς και ελληνικούς καλλιτεχνικούς οργανισμούς… -, τόνισε το ενδιαφέρον των χορηγών - επικοινωνίας κυρίως - και την όντως καρποφόρα προσπάθεια να προβληθεί διεθνώς το Φεστιβάλ ενώ δήλωσε ότι τον Μάιο υπολογίζεται να ανακοινωθεί, σε συνεργασία με τον Αθήνα 2004, το πρόγραμμα για τον Αύγουστο του 2004, που θα περιλαμβάνει σίγουρα μια συναυλία της Φιλαρμονικής του Βερολίνου η οποία θα μεταδοθεί απευθείας τηλεοπτικά σε όλο τον κόσμο.

INFO

Το Φεστιβάλ Αθηνών 2003 θα διαρκέσει από 2/6 έως 28/9, με την καθιερωμένη διακοπή, φέτος μεταξύ 6 και 23/8