Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ορίζοντες :: Καλλιτεχνική είδηση

( ταϋγετη - το ελληνικό σινεμά έχασε τη συμπαθή "γεροντοκόρη" του :: 29-01-2003) 

ΤΑΫΓΕΤΗ Το ελληνικό σινεμά έχασε τη συμπαθή "γεροντοκόρη" του

Η Ταϋγέτη, μία αξέχαστη φυσιογνωμία του ελληνικού κινηματογράφου

Σε ηλικία 89 ετών πέθανε χθες η Ταϋγέτη, η συμπαθής " γεροντοκόρη" του ελληνικού σινεμά - και της τηλεόρασης και του θεάτρου - που έκανε καριέρα με τη φυσιογνωμία και την κωμική της φλέβα. Η κηδεία της θα γίνει από το Νεκροταφείο των Αγίων Αναργύρων στις 4 το απόγευμα. Η Ταϋγέτη (χρησιμοποιούσε πάντα μόνο το μικρό όνομά της) έγινε δημοφιλής στο πλατύ κοινό που θα τη θυμάται μέσα από ταινίες όπως το "Γραφείο Συνοικεσίων" του Φρίξου Ηλιάδη, τον "Θησαυρό του μακαρίτη" του Ν. Τσιφόρου, "Ένας ήρωας με παντούφλες" του Αλ. Σακελλάριου, αλλά και τις κωμωδίες του Θανάση Βέγγου.

Η Ταϋγέτη Μπασούρη - που βρέθηκε και στην εξορία για τις αριστερές της πεποιθήσεις - διακρίθηκε κατά κύριο λόγο σε κωμικούς ρόλους και σε όλα τα είδη θεάτρου, από την τραγωδία μέχρι την επιθεώρηση. Από το 1973 μάλιστα κάνει την εμφάνισή της στην τηλεόραση, με τη σειρά "Το εικοσιτετράωρο ενός παλιατζή", για να συνεχίσει με αρκετές συμμετοχές μέχρις ότου εγκαταλείψει τη δράση.

Μοναχικό άτομο, έμεινε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ξεχασμένη από τον κόσμο του θεάματος. Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στις Δραματικές Σχολές του Εθνικού Ωδείου και του Εθνικού Θεάτρου. Το 1944 εμφανίστηκε με τον θίασο Γ. Κουκούλη, συμμετείχε στο Θέατρου του Λαού και έδωσε το "παρών" και σε άλλες παραστάσεις. Έπαιξε σε πολλά έργα με διαφόρους θιάσους (Αριστοφάνη "Λυσιστράτη", Άγγελου Σικελιανού "Ο θάνατος του Διγενή", Θεοδωράκη-Μποστ "Όμορφη πόλη", Γιαλαμά-Πρετεντέρη "Φτωχοδιάβολοι" κ.ά. Από το 1984 είχε προσληφθεί από το Εθνικό Θέατρο, όπου παρέμεινε έως το τέλος του 1992.