Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( δίνει συνέχεια στη συνεργασία :: 04-01-2003) 

Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει τους δημάρχους και τους νομάρχες με τους οποίους συνεργάσθηκε προεκλογικά, αλλά και τις παρατάξεις τους

Δίνει συνέχεια στη συνεργασία

Κεντρικός πολιτικός στόχος οι εκλογές στην ΚΕΔΚΕ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ

Συνέχεια με… προοπτική δίνει το ΠΑΣΟΚ στις προεκλογικές διακηρύξεις περί συνεργασίας και συσπείρωσης των προοδευτικών δυνάμεων. Με επιστολή του γραμματέα του κόμματος Κώστα Λαλιώτη προς όλες τις οργανώσεις του Κινήματος ζητείται να διατηρηθούν και να ενισχυθούν οι σχέσεις που αναπτύχθηκαν στη διάρκεια των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, μέσω της στήριξης των αντίστοιχων δημοτικών και νομαρχιακών ψηφοδελτίων που υποστήριξαν το ΠΑΣΟΚ και "άλλες δημοκρατικές δυνάμεις".

Το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει στην Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος τον δήμαρχο Κοζάνης Πάρι Κουκουλόπουλο και στην Ένωση Αττικής τον δήμαρχο Νέου Ηρακλείου Γ. Μαστοράκο

Η στήριξη αυτή, που ζητείται να είναι διαρκής, δεν αφορά μόνο τους εκλεγμένους δημάρχους και νομάρχες και τις παρατάξεις τους, αλλά - και εδώ είναι το σημαντικό - και εκείνες τις παρατάξεις που δεν κατάφεραν να κερδίσουν τις εκλογές. Παράλληλα δίνεται εντολή να εκφραστεί η συνεργασία αυτή στις προσεχείς εκλογές στις Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων. Ανάλογες εντολές έχουν δοθεί και στους βουλευτές του κόμματος, όπως βέβαια και στις Νομαρχιακές Επιτροπές.

Κουκουλόπουλος - Μπακογιάννη. Το ΠΑΣΟΚ έχει αναγάγει τις εκλογές για το προεδρείο της ΚΕΔΚΕ σε κεντρικό πολιτικό του στόχο. Θα υποστηρίξει εκ νέου τον απερχόμενο πρόεδρο της Ένωσης δήμαρχο Κοζάνης Πάρι Κουκουλόπουλο και ευελπιστεί ότι θα τον αναδείξει και πάλι στη θέση αυτή. Όπως έγινε γνωστό, η καταγραφή του συσχετισμού δυνάμεων στην ΚΕΔΚΕ έδειξε ότι το ΠΑΣΟΚ και οι προοδευτικές δυνάμεις που συνεργάστηκαν μαζί του στις δημοτικές εκλογές έχουν οριακή πλειοψηφία, αλλά πάντως ορατή πλειοψηφία έναντι της Ν.Δ. Για τον λόγο αυτό, δεν πρέπει να θεωρείται άσχετη η "απόσυρση" από το προσκήνιο της υποψηφιότητας της δημάρχου Αθηναίων Ντόρας Μπακογιάννη, υποψηφιότητα που είχε προβληθεί λίγο μετά την εκλογή της. Ο συσχετισμός δυνάμεων όμως φαίνεται ότι τελικά την οδήγησε να μη θέσει υποψηφιότητα…

"Λογική συσπείρωσης". Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ τονίζεται ότι τόσο η υποψηφιότητα του κ. Κουκουλόπουλου για τη θέση του προέδρου της ΚΕΔΚΕ όσο και του δημάρχου Νέου Ηρακλείου Γ. Μαστοράκου για τη θέση του προέδρου της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής "δεν έχει κομματικά χαρακτηριστικά. Αλλά υπηρετεί τη λογική της συσπείρωσης των δυνάμεων που έδωσαν τη νικηφόρο μάχη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών". Όπως δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Λαλιώτης στα "ΝΕΑ", "σεβόμαστε την αυτοτέλεια και την αυτονομία των πολιτικών κινήσεων και των πολιτικών κομμάτων που συνεργάσθηκαν μαζί μας στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Οι υποψηφιότητες αυτές δεν αποτελούν σε καμιά περίπτωση κομματική έκφραση, αλλά δίνουν συνέχεια στην προσπάθεια που ξεκινήσαμε τον Οκτώβριο".

Οι εκλογές. Στο μεταξύ το οργανωμένο ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να ανασυνταχθεί προκειμένου να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που ανοίγονται για το επόμενο διάστημα. Ο κ. Λαλιώτης απέστειλε εγκύκλιο στις οργανώσεις του κόμματος που αφορά τον πολιτικό σχεδιασμό και τις προτεραιότητες στο διάστημα ως τις εκλογές, τις οποίες τοποθετεί τον Μάιο του 2004. Ο σχεδιασμός που καλούνται να κάνουν οι οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ θα είναι χωρισμένος σε τρία 5μηνα και "οφείλει να έχει πολλαπλούς και συγκεκριμένους στόχους και μετρήσιμα αποτελέσματα αναφοράς στο Κίνημα, την κυβέρνηση, την Κοινοβουλευτική Ομάδα, τις Περιφερειακές, Νομαρχιακές και Τομεακές Επιτροπές".

Με τους αγρότες. Σε κεντρικό επίπεδο, το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη προχωρήσει στον σχεδιασμό συγκεκριμένων πρωτοβουλιών για το επόμενο διάστημα. Η διαδικασία αυτή θα ξεκινήσει ουσιαστικά τις αμέσως επόμενες ημέρες με τη διοργάνωση συνδιασκέψεων για τους αγρότες και την ανάπτυξη της υπαίθρου. Οι συνδιασκέψεις θα πραγματοποιηθούν κατά περιφέρεια και νομό και - πρωτοποριακό για την περίπτωση αυτή - κατά προϊόν (θα πραγματοποιηθεί για παράδειγμα άλλη συνδιάσκεψη για το βαμβάκι, άλλη για τα καπνά, άλλη για το λάδι). Το ίδιο μοντέλο πολιτικών πρωτοβουλιών θα ακολουθηθεί και για άλλες κοινωνικές και οικονομικές ομάδες, όπως οι μικρομεσαίοι, οι επιστήμονες, οι νέοι, οι γυναίκες.

Πιέσεις για αλλαγές. Στο μεταξύ, το διαρκώς επανερχόμενο "αίτημα" για ανανέωση, που εκφράστηκε και στις πρόσφατες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, εξακολουθεί να απασχολεί τον Πρωθυπουργό Κ. Σημίτη και τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Όμως η προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναστέλλει τις όποιες αλλαγές στην κυβέρνηση και τις μεταθέτει για μετά τον Ιούνιο του 2003. Παρ' όλα αυτά υπάρχουν πιέσεις για αλλαγές με τη χρησιμοποίηση νέων προσώπων σε επίλεκτες θέσεις του κρατικού μηχανισμού και κυρίως στις γραμματείες των περιφερειών και σε διοικήσεις ΔΕΚΟ (όπως ο ΟΤΕ).