Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γνώμες-Σχόλια :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( γνωμη - κενή υπόσχεση στους αμάχους :: 22-03-2003) 

ΓΝΩΜΗ Κενή υπόσχεση στους αμάχους

SARAH SEWALL

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις ανησυχίες της κοινής γνώμης ότι θα υπάρξουν πολλά θύματα μεταξύ των αμάχων στο Ιράκ, ο πρόεδρος Μπους δεσμεύτηκε πως η Αμερική θα κάνει ό,τι μπορεί για να προστατέψει τη ζωή των αθώων. Επίσης ο στρατός ανακοίνωσε για πρώτη φορά με λεπτομέρειες τις προσπάθειες που θα καταβάλει για να περιορίσει αυτό που αποκαλεί «παράπλευρες απώλειες». Παρ' όλες αυτές τις καθησυχαστικές δηλώσεις, το Πεντάγωνο δεν προβαίνει σε εκτιμήσεις για το πώς η στρατιωτική βία επηρεάζει τους αμάχους. Ουδέποτε πραγματοποίησε κάποια συστηματική ανάλυση για να εκτιμήσει αν οι προσπάθειές του να προφυλάξει ζωές επιτυγχάνουν ή αποτυγχάνουν - ή για το τι μπορεί να κάνει για να τις βελτιώσει.

Το παράδοξο. Έχοντας δουλέψει τρία χρόνια στο Πεντάγωνο, κατανοώ τον λόγο. Το Πεντάγωνο δεν θέλει να έχει ευθύνη για απώλειες αμάχων επειδή φοβάται πως θα του επιβληθούν περαιτέρω περιορισμοί στον τρόπο με τον οποίο διεξάγει τους πολέμους. Το παράδοξο πάντως είναι πως ο στρατός ήδη επιχειρεί υποκείμενος σε περιορισμούς που έχουν στόχο να προστατευθούν αθώοι. Πράγματι, είναι πιθανό πολιτικοί περιορισμοί να υπονομεύσουν τις στρατιωτικές προσπάθειες, να αυξήσουν τους κινδύνους για τις δυνάμεις μας και, τελικά, οι αθώοι να πληγούν περισσότερο.

Στην περίπτωση του Ιράκ, οι πολιτικοί ηγέτες πιθανόν να επιλέξουν να μη βασιστούν πολύ σε αεροπορικές επιδρομές φοβούμενοι μήπως σκοτωθούν άμαχοι. Αλλά αν οι εναλλακτικές επιλογές είναι αιματηρές μάχες σώμα με σώμα ή μια πολιορκία που θα κάνει τους ασθενέστερους να λιμοκτονήσουν, τότε οι βομβαρδισμοί με βόμβες ακριβείας μοιάζουν πολύ πιο ανθρώπινοι.

Οι «καλές προθέσεις». Στο Αφγανιστάν, ο υπουργός Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ απέδωσε την απουσία ενημέρωσης για θανάτους αμάχων στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούσαν πάντα να επιβεβαιώσουν τι είχε συμβεί. Όταν τα αμερικανικά στρατεύματα καταλάβουν το Ιράκ, θα έχουν αυτή την ευκαιρία. Ο πρόεδρος Μπους μπορεί να τηρήσει την υπόσχεσή του να προστατέψει τη ζωή αθώων βάζοντας τις ΗΠΑ να εκτιμήσουν και να βελτιώσουν τις προσπάθειες του Πενταγώνου για την προστασία των αμάχων. Δεν μπορούμε να διεκδικούμε καλές προθέσεις και να σταματάμε εκεί. Αν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις υπερβάλλουν τον αριθμό των θανάτων μεταξύ των αμάχων, το Πεντάγωνο πρέπει να τους απαντήσει με γεγονότα. Αν ο στρατός εννοεί σοβαρά ότι θέλει να περιορίσει τα θύματα μεταξύ των αμάχων, πρέπει να ερευνήσει τις αιτίες και να αναπτύξει νέα εργαλεία και πολιτικές για να προστατεύσει τους αμάχους.