Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( εφιάλτης η «μάχη των πόλεων» :: 22-03-2003) 

Η ΥΠΕΡΟΠΛΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΘΑ ΧΑΘΕΙ ΣΤΑ ΣΟΚΑΚΙΑ ΤΗΣ ΒΑΓΔΑΤΗΣ

Εφιάλτης η «μάχη των πόλεων»

ΛΟΥΚΑΣ ΔΗΜΑΚΑΣ

Στο αντάρτικο πόλεων είναι πολύ δύσκολο να προτρέξει κανείς σε εκτιμήσεις για το ποιος θα είναι ο νικητής και πότε

Οι δέκα ψηφιακοί στρατιώτες της 4ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας του αμερικανικού στρατού προχωρούν με χίλιες προφυλάξεις μέσα στους δρόμους της Βαγδάτης. Ο αέρας γύρω είναι γεμάτος καπνούς από το φλεγόμενο πετρέλαιο που μειώνει την ορατότητα στα μερικά μέτρα για το ελικόπτερο Απάτσι το οποίο προσπαθεί να τους παρακολουθεί. Για πρώτη φορά από την αρχή των επιχειρήσεων οι γιάνκηδες προχωρούσαν χωρίς την κάλυψη των σούπερ τανκς τους. Το αστικό περιβάλλον μάχης ήταν πολύ επικίνδυνο για τα άρματα και δεν τόλμησαν να μπουν μέσα στα σοκάκια. Μπροστά από τους στρατιώτες προχωρά ένα μικρό μη επανδρωμένο όχημα Lemming, που ψάχνει για ενέδρες και παγίδες.

Ξαφνικά το μικρό ρομπότ ανατινάζεται μέσα σε μια εκτυφλωτική έκρηξη, χτυπημένο από αντιαρματική ρουκέτα. Ταυτόχρονα πυκνά πυρά από Καλάσνικοφ θερίζουν την ομάδα των Αμερικανών στρατιωτών. Οι άριστα εκπαιδευμένοι Αμερικανοί πεζικάριοι σπεύδουν να καλυφθούν. Ο λοχίας Μίλερ σήκωσε το Μ-16 και άρχισε να γαζώνει με σφαίρες τα παράθυρα των διπλανών πολυκατοικιών, απ' όπου έρχονταν τα πυρά - οι σκηνές και οι ήχοι από την αγαπημένη του ταινία «Blackhawk Down» τού ήρθαν στον νου: «Μα εδώ είναι Βαγδάτη και 2003, δεν είναι το Μογκαντίσου του 1995…» σκέφθηκε.

Πιθανό σενάριο. Το σενάριο φαίνεται κινηματογραφικό αλλά σε λίγες ημέρες μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Αναφέρεται σε μονάδες και όπλα που στ' αλήθεια συμμετέχουν στην επίθεση στο Ιράκ και περιγράφει ένα ενδεχόμενο καθόλου απίθανο: Πρόκειται για το δυσμενέστερο, ίσως, σενάριο για τις ΗΠΑ, τον εγκλωβισμό τους σε μάχη των πόλεων. Ένας ανταρτοπόλεμος πόλεων στον οποίο θα συγκρούονται η πολιτικοφυλακή του Σαντάμ έχοντας στο πλευρό της την πλειονότητα των κατοίκων με τους Αμερικανούς πεζοναύτες. Σε μία τέτοια περίπτωση είναι πολύ δύσκολο να προτρέξει κανείς σε εκτιμήσεις για το ποιος θα είναι ο νικητής και πότε.

Η εξήγηση είναι απλή. Το μεγάλο αβαντάζ των Αμερικανών, τα έξυπνα όπλα και η υπεροπλία κάθε μορφής που βασίζεται κυρίως στη νέα τεχνολογία θα χαθούν στα σοκάκια της Βαγδάτης ή όποιας άλλης μεγάλης πόλης του Ιράκ. Σε μία τέτοια μάχη σώμα με σώμα οι Ιρακινοί που ξέρουν τα κατατόπια της πόλης θα έχουν το πάνω χέρι, ενώ η εικόνα, κάθε μέρα, έστω και μικρού αριθμού νεκρών Αμερικανών στρατιωτών είναι σαφές ότι γρήγορα θα μεταστρέψει την αμερικανική κοινή γνώμη κατά της ανάμιξης των ΗΠΑ στο Ιράκ.

«Η εκδοχή αυτή είναι ιδιαίτερα επώδυνη - και πολιτικά - για την Ουάσιγκτον και την ηγεσία της» επισημαίνει στα «ΝΕΑ» έμπειρος πρώην αρχηγός Γενικού Επιτελείου. «Η άφιξη στις ΗΠΑ κάθε μέρα έστω και 5 σάκων με νεκρούς φαντάρους ισοδυναμεί με την έκρηξη ''μικρών πυρηνικών'' στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης» προσθέτει.

Σώμα με σώμα. Το σενάριο της μάχης σώμα με σώμα μέσα στα χαλάσματα της Βαγδάτης γίνεται ακόμη δυσμενέστερο όσο περισσότερο χρόνο διαρκέσει. Γιατί από τη μια πλευρά, μία χώρα όπως το Ιράκ δεν φοβάται τις απώλειες όσο μεγάλες και να είναι ενώ, από την άλλη, κάθε Αμερικανός νεκρός στρατιώτης που θα φθάνει με την Αστερόεσσα πάνω στο φέρετρό του του θα προκαλεί μεταστροφή της κοινής γνώμης στις ΗΠΑ με γεωμετρική πρόοδο. Στα μέσα της δεκαετίας του '90 η εικόνα ενός μόνο Αμερικανού συρόμενου από τα εξαγριωμένα πλήθη στην πρωτεύουσα της Σομαλίας άλλαξε με μιας τη στάση των ΗΠΑ. Ας μην ξεχνάμε ότι την ήττα στο Βιετνάμ δεν την έφεραν τόσο οι Βιετκόνγκ όσο η διεθνής κατακραυγή και η αντίδραση των Αμερικανών φοιτητών έπειτα και από τη σφαγή στο Μάι Λάι…