Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( παράπλευρα... κέρδη για την κυβέρνηση :: 22-03-2003) 

Σε αντίθεση με την οικονομία που αποτιμά ήδη τις πρώτες επιπτώσεις από τον πόλεμο στο Ιράκ

Παράπλευρα… κέρδη για την κυβέρνηση

Ο πόλεμος συσπειρώνει γύρω της τους πολίτες

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μπορεί να αποτιμά ήδη τις πρώτες επιπτώσεις από τον πόλεμο στο Ιράκ, το… πολιτικό επιτελείο όμως χαμογελάει ικανοποιημένο!

Κώστας Σημίτης. Είχε διπλό στόχο η δήλωσή του ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να εμπλακεί στον πόλεμο

Η αντίφαση έχει τις ρίζες της στο δυσμενές για την κυβέρνηση κλίμα που κυριαρχεί εδώ και πολλούς μήνες, και επιβεβαιωνόταν από τις δημοσκοπήσεις. Τώρα, για πρώτη φορά ίσως έπειτα από τόσο καιρό, η κυβέρνηση έχει τις πρώτες ενδείξεις ότι το κλίμα βελτιώνεται. Όπως εξηγούσε κυβερνητικός παράγων, «είναι συνηθισμένο φαινόμενο σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή με τον πόλεμο στο Ιράκ, οι πολίτες να εμπιστεύονται την κυβέρνησή τους, η οποία εγγυάται και τους εξασφαλίζει σταθερότητα και ομαλή πορεία».

Κατά τον ίδιο κυβερνητικό παράγοντα, προς την κατεύθυνση αυτή κινούνταν οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη της περασμένης Τρίτης, λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες. «Ο Πρωθυπουργός, είπε, θέλησε να καταστήσει σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι οι πολίτες δεν πρέπει να ανησυχούν ούτε να αντιδρούν σπασμωδικά εξαιτίας του πολέμου, διότι η χώρα δεν πρόκειται να μετάσχει ούτε να έχει την παραμικρή εμπλοκή στον πόλεμο». Βεβαίως η δήλωση του κ. Σημίτη ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να εμπλακεί στον πόλεμο δεν έγινε μόνο για να διαβεβαιώσει τους πολίτες για την ομαλότητα στη χώρα. Είχε και μια άλλη διάσταση. Ο Πρωθυπουργός απευθυνόταν και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, το οποίο είναι εξαιρετικά ευαίσθητο σε ό,τι αφορά τα εθνικά θέματα. Έτσι μια εμφανής ανάμειξη της Ελλάδας στο πόλεμο θα μπορούσε να κινητοποιήσει τα αντιαμερικανικά ανακλαστικά του ΠΑΣΟΚ και να δημιουργήσει εστίες έντασης στο εσωτερικό του κόμματος, δίνοντας παράλληλα λαβή στα κόμματα της αντιπολίτευσης για κριτική από τα αριστερά στην κυβέρνηση.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Σημίτης ανέφερε ότι η Ελλάδα «θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τις διεθνείς συνθήκες». Θέλησε έτσι να πληροφορήσει τον ξένο παράγοντα ότι οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί για τις αμερικανικές βάσεις και με το ΝΑΤΟ για την παροχή διευκολύνσεων θα τηρηθούν - και τηρούνται ήδη (βάση της Σούδας, αεροδρόμιο Ακτίου, χρήση αεροδιαδρόμων). Όμως ο Πρωθυπουργός θέλησε επίσης να πληροφορήσει εξ αρχής τόσο τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ όσο και την… καραδοκούσα αντιπολίτευση, ότι η όποια «συνεισφορά» της στον πόλεμο είναι μόνο απόρροια των διεθνών υποχρεώσεών της και τίποτε περισσότερο…

Σε δεύτερη μοίρα και τα γκάλοπ. Επί του παρόντος η κυβέρνηση Σημίτη έχει πάρει, όσο κι αν φαίνεται παράξενο, μιαν ανάσα, από τον καταιγισμό των αρνητικών θεμάτων που της προέκυψαν στην περίοδο Δεκεμβρίου - Φεβρουαρίου. Ο πόλεμος φαίνεται επίσης ότι θα έχει και μιαν άλλη επίπτωση: θα περάσει σε δεύτερη μοίρα τα αποτελέσματα των δυο-τριών δημοσκοπήσεων που είναι έτοιμες να δημοσιοποιηθούν. Οι δημοσκοπήσεις αυτές που καταγράφουν μια σημαντική διαφορά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας (διαφορά της τάξεως των 8 και πλέον μονάδων) είναι φανερό ότι σε συνθήκες ομαλής πολιτικής ζωής θα είχαν περαιτέρω επιπτώσεις και στο πολιτικό κλίμα, αλλά και στην ψυχολογία της κυβέρνησης. Τώρα, δύσκολα θα φιλοξενηθούν στις πρώτες σελίδες, ακόμη και των προσκείμενων στη Ν.Δ. εφημερίδων. Αν δημοσιοποιηθούν τελικά…

Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ

Η Ελλάδα δεν είναι ουδέτερη, είναι κατά του πολέμου

«Πρώτα η Ελλάδα», υπογράμμισε χθες τη νύχτα ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κατά την άφιξή του στην Αθήνα από τις Βρυξέλλες. Σε μια σύντομη δήλωση για τον πόλεμο στο Ιράκ ο κ. Σημίτης τόνισε πως «η Ελλάδα δεν είναι ουδέτερη, είναι κατά του πολέμου, δεν θέλουμε αυτόν τον πόλεμο, δεν συμμετέχουμε σε αυτόν» και «μας ενδιαφέρει η προστασία των αμάχων».

«Παρακολουθούμε με προσοχή τις εξελίξεις, πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι, σταθεροί στο τιμόνι της λογικής, να έχουμε σύνεση και οξυδέρκεια. Αυτό που μας νοιάζει είναι το συμφέρον της Ελλάδας και του ελληνικού λαού».