Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( δρόμοι :: 21-03-2003) 

Δρόμοι

ΡΟΥΣΣΟΣ ΒΡΑΝΑΣ

Ο πρόεδρος Μπους…

… δεν έκανε καλή δουλειά, δεν τα κατάφερε να πουλήσει καλά αυτόν τον πόλεμο στους συμπατριώτες του, δεν μπόρεσε να κρύψει ούτε την κομμώτριά του ούτε το σαρδόνιο γέλιο του μπροστά στον φακό. Όταν έρθει η στιγμή της αλήθειας, ο αμερικανικός λαός θα καταλάβει πως ο πρόεδρός του του πούλησε «γουρούνι στο σακί» και θα αρχίσει να βάζει τα σωστά ερωτήματα. Πού τελειώνει αυτός ο πόλεμος;

Δεν χρειάζεται…

… να απαντήσει ο πρόεδρος Μπους. Έχει ήδη απαντήσει πριν από αυτόν ο Αριέλ Σαρόν, που έχει σημαδέψει το Ιράν, τη Συρία και τη Λιβύη πάνω στον χάρτη του: «Υπάρχουν ανεύθυνα κράτη που πρέπει να τα αφοπλίσουμε γιατί έχουν όπλα μαζικής καταστροφής. Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτές τις απειλές και ύστερα τη Βόρεια Κορέα. Μια επιτυχημένη αμερικανική κίνηση στο Ιράκ θα χρησιμεύσει ως υπόδειγμα και θα κάνει ευκολότερη την επίτευξη αυτών των στόχων». Αυτά είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τις προάλλες σε Αμερικανούς γερουσιαστές και συμφώνησε μαζί του και ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Τζον Μπόλτον. «Η αμερικανική δράση είναι ζωτικής σημασίας», είπε ο Σαρόν. Το ερώτημα είναι για ποιον.

Είναι βέβαιο…

… πως αυτός ο πόλεμος εξυπηρετεί τα αμερικανικά ζωτικά συμφέροντα; Ο πρόεδρος Μπους λέει πως το Ιράκ «απειλεί τους γείτονές του», επισημαίνει ο συντηρητικός Αμερικανός αρθρογράφος Τζάστιν Ραϊμόντο, αλλά μόνο ένας από αυτούς τους γείτονες θέλει πόλεμο: το Ισραήλ. Ποιον ωφελούν, λοιπόν, αυτοί οι ατέλειωτοι πόλεμοι σε μια περιοχή που δεν έχει τίποτα ζωτικό για την Αμερική εκτός από το πετρέλαιο, που και αυτό οι Άραβες πρέπει να το πουλήσουν στην Αμερική για να επιβιώσουν; Ποιον ωφελεί ένας πόλεμος των πολιτισμών ανάμεσα στη Δύση και το Ισλάμ; Απάντηση: ένα κράτος, έναν ηγέτη, ένα κόμμα. Το Ισραήλ, τον Σαρόν, το Λικούντ. Ο πόλεμος που πολεμούν οι Αμερικανοί στο Ιράκ δεν είναι για να προστατέψει την Αμερική από τρομοκρατικές επιθέσεις, αλλά για να κάνει πιο ασφαλές το περιβάλλον του Ισραήλ. Όταν πια οι Αμερικανοί θα θάψουν τους νεκρούς τους, λέει ο Ραϊμόντο, ας βάλουν αυτή την επιγραφή στην ταφόπλακά τους: «Πέθαναν για τον Αριέλ Σαρόν».

Πότε θα τελειώσει…

… αυτός ο πόλεμος; Ο πρόεδρος Μπους είπε πως τα αμερικανικά στρατεύματα θα μείνουν στο Ιράκ «όσο χρειαστεί, ούτε μέρα παραπάνω» και έκανε τον αμερικανικό λαό να πιστέψει πως θα πάνε εκεί, θα πιάσουν τον Σαντάμ και θα επιστρέψουν θριαμβευτικά στην πατρίδα. Η αλήθεια, όπως την παραδέχτηκε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού στρατηγός Έρικ Σινσέκι, είναι πως πρόκειται για μια εμπλοκή με ανοιχτή ημερομηνία λήξεως κατά την οποία «εκατοντάδες χιλιάδες» στρατιώτες θα σταθμεύουν στο Ιράκ επ' αόριστον. Και έχει δίκιο, αφού αυτός ο πόλεμος δεν θα αργήσει να εξαπλωθεί σε όλη τη Μεση Ανατολή.