Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γνώμες-Σχόλια :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( γνωμη - ένας πόλεμος πρωτοφανής :: 21-03-2003) 

ΓΝΩΜΗ Ένας πόλεμος πρωτοφανής

Ο πόλεμος που μόλις κήρυξαν οι ΗΠΑ, είναι πρωτοφανής. Οι ΗΠΑ κήρυξαν τον πόλεμο σε ένα καθεστώς το οποίο θεωρούν εξαιρετικά και διπλά επικίνδυνο: το κατηγορούν ότι αναπτύσσει όπλα μαζικής καταστροφής· υποψιάζονται ότι ο Σαντάμ μπορεί να θέσει αυτά τα όπλα στη διάθεση τρομοκρατικών οργανώσεων. Αν το πρώτο σημείο μοιάζει αποδεδειγμένο, το δεύτερο δεν είναι καθόλου. Αλλά η κυβέρνηση Μπους εκτιμά ότι η απειλή είναι τόσο μεγάλη που δικαιολογεί έναν προληπτικό πόλεμο.

Η ανατροπή του Σαντάμ εξυπηρετεί έναν ακόμη σκοπό: να εμπνεύσουν οι ΗΠΑ ξανά τον φόβο, απευθύνοντας ένα πολύ σαφές μήνυμα σε αυτούς που δεν άκουσαν την προειδοποίηση, την οποία απηύθυνε η Ουάσιγκτον την επομένη της 11ης Σεπτεμβρίου: ουδείς μάς επιτίθεται ατιμωρητί.

Αυτός ο πόλεμος, τέλος, είναι στα μάτια των ΗΠΑ και ένας πόλεμος αρχών. Το μήνυμα αυτό έχει στρατηγικό χαρακτήρα. Αρχή πρώτη: η αμερικανική δύναμη, επειδή έχει ευθύνες που δεν έχουν άλλες δυνάμεις, δεν δεσμεύεται από το κοινό δίκαιο των εθνών. Αρχή δεύτερη: η αμερικανική δύναμη, επειδή θεωρεί εαυτόν σωτήρια, πρέπει να εμποδίσει την ανάδυση κάθε στρατιωτικού ανταγωνιστή.

Αυτούς τους λόγους φέρουν, λίγο-πολύ, οι πύραυλοι Κρουζ που θα χτυπήσουν τη Βαγδάτη.