Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γνώμες-Σχόλια :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( ματιες - η καισαρική :: 19-03-2003) 

ΜΑΤΙΕΣ Η καισαρική

ΛΕΥΤΕΡΗΣ Π. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Μπορεί και να 'χει αρχίσει, στην πράξη, ο πόλεμος, την ώρα που γράφω αυτές τις γραμμές. Γιατί ο άλλος πόλεμος, ο προκαταρκτικός, με την προπαγάνδα, την κίνηση των στρατευμάτων, το σπάσιμο νεύρων, την εκκένωση των πρεσβειών, την απομάκρυνση των ανδρών του ΟΗΕ, έχει ήδη τελειώσει. Μένει να πέσουν οι πρώτες βόμβες, για ν' ακολουθήσει η εισβολή των αμερικανικών δυνάμεων στη Βαγδάτη. Και αυτό θα γίνει χωρίς ο Μπους να περιμένει, όπως δείχνουν τα πράγματα, να εκπνεύσει το τελεσίγραφο των Αζορών προς τον ΟΗΕ ή να φέρει κάποιο αποτέλεσμα η πρωτοβουλία των Αράβων, για την οριστική εγκατάλειψη του Ιράκ από τον Σαντάμ Χουσεΐν.

Το πιο ανατριχιαστικό πράγμα, πάντως, που συμβαίνει αυτές τις ημέρες στη Βαγδάτη - και το επεσήμανε και ο Αλέκος Αλαβάνος - είναι τούτο: εκατοντάδες έγκυοι γυναίκες, που βρίσκονται στον 7ο μήνα και τον 8ο μήνα, τρέχουν στα νοσοκομεία και κάνουν καισαρική τομή - κι αυτό, βέβαια, είναι φοβερά επικίνδυνο και για τις ίδιες και για τα βρέφη - γιατί φοβούνται ότι με τον πόλεμο δεν θα βρίσκουν μαιευτήριο για να γεννήσουν - όλα θα είναι κλειστά ή κατεστραμμένα!

Άκουσα σε μια τηλεόραση ότι αυτό το πελώριο κύμα αντιαμερικανισμού, που έχει σηκωθεί, λειτουργεί, εμμέσως, υπέρ του Σαντάμ. Λάθος είναι αυτή η άποψη. Ουδείς είναι υπέρ του Σαντάμ. Κτήνος είναι κι αυτός. Ένα δημιούργημα των Αμερικανών είναι, που σφάζει, εξορίζει, κλέβει τους συμπατριώτες του, χωρίς να δίνει σε κανέναν λογαριασμό. Και το γεγονός ακόμη ότι δεν εγκαταλείπει τη χώρα του, την οποία θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει, ύστερα από την αμερικανική καταιγίδα, δείχνει το ποιόν του. Αν έφευγε τώρα, θα γλίτωναν χιλιάδες Ιρακινοί από τον θάνατο. Αν φύγει αργότερα, κυνηγημένος, όλοι αυτοί οι άμαχοι, όπως και οι στρατιώτες, θα έχουν σκοτωθεί.

Αυτό, πάντως, που κάνουν σήμερα οι Αμερικανοί, μαζί με τη θλιβερή παρέα του Μπλερ και του Αθνάρ, θα έπρεπε να το έχουν σκεφτεί καλά: ίσαμε σήμερα, είχαμε μια αρχή, έναν οργανισμό, στον οποίο καταφεύγαμε για να βρούμε το δίκιο μας. Η αρχή αυτή κουτσά-στραβά λειτουργούσε. Τώρα, όμως, δεν θα υπάρχει. Ο Μπους την έγραψε στα παλιά του τα παπούτσια και την κατήργησε! «Εγώ έχω τα όπλα, εγώ είμαι η υπέρτατη εξουσία, εγώ είμαι το Δίκαιο». Πού πάμε, λοιπόν;

Η αλαζονεία στη μέγιστη τιμή της. Ο θρησκόληπτος, όμως, και ηλίθιος ηγέτης των ΗΠΑ, θα έπρεπε να έχει σκύψει και σε κανένα ιστορικό βιβλίο, πριν αναλάβει τις τύχες των ΗΠΑ. Αν το είχε κάνει, θα είχε διαπιστώσει, ότι όταν η αλαζονεία φτάσει στην αιχμή της, από την άλλη ημέρα κιόλας αρχίζει η κατρακύλα.