Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( διαστάσεις - ο πεντάλογος του καλού ηγέτη :: 19-03-2003) 

Διαστάσεις Ο πεντάλογος του καλού ηγέτη

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΗΤΣΟΣ

Θέλετε να γίνετε ένας καλός ηγέτης; Ακολουθήστε πέντε απλά βήματα. Και προσέξτε να μην τα βάζετε με τον θεό της τύχης.

Μπλαιρ - Αθνάρ. Οι πρώτες παράπλευρες απώλειες (σκίτσο του Πλαντύ, από τη «Μοντ»)

1) Φροντίστε να βρίσκεστε πάντα σε φόρμα. Ένας από τους μεγαλύτερους ηγέτες του 20ού αιώνα, ο Νέλσον Μαντέλα, άντεξε επί 27 χρόνια την απομόνωση και τα καταναγκαστικά έργα. Οι συνεργάτες της Μάργκαρετ Θάτσερ θυμούνται τη Σιδηρά Κυρία να περνά όρθια νύχτες ολόκληρες στη διάρκεια του πολέμου των Φώκλαντ, καταναλώνοντας ουίσκι με σόδα. Ο Τσώρτσιλ, πάλι, προτιμούσε τη σαμπάνια. Γνωστός για την εντυπωσιακή ενεργητικότητά του, παρά τις πιέσεις που δέχεται, είναι και ο Τόνυ Μπλαιρ. Μοναδική παραφωνία, σημειώνει ο Τζόναθαν Φρήντλαντ στην Γκάρντιαν, είναι ο άνθρωπος που σε λίγες ώρες θα δώσει την εντολή για επίθεση: ο Τζωρτζ Μπους δεν κοιμάται ποτέ μετά τις έντεκα (κανόνας τον οποίο δεν παρέβη ούτε την 11η Σεπτεμβρίου) και είναι έτοιμος να παραμερίσει τη δουλειά για μια ώρα γυμναστική ή έναν αγώνα μπέιζ-μπολ στην τηλεόραση.

2) Να πιστεύετε βαθιά σε αυτό που κάνετε. Ο Μαντέλα δεν έκανε ποτέ πίσω στον αγώνα κατά του απαρτχάιντ. Ο Τσώρτσιλ πίστευε ακράδαντα ότι εκείνοι που ήθελαν τον κατευνασμό του Χίτλερ είχαν άδικο. Η Θάτσερ ήταν αποφασισμένη να πολεμήσει, παρά τις πιέσεις του Λευκού Οίκου, να δώσει μια ακόμη ευκαιρία στη διπλωματία (πώς αλλάζουν οι καιροί!). Και ο Μπλαιρ μπορεί να εξοργίζει πολλούς με την επιμονή του στην ανάγκη ανατροπής του Σαντάμ, κανείς όμως δεν μπορεί να τον κατηγορήσει για ιδεολογική ασυνέπεια. Όπως λέει κι ο Μπόνο, «είναι ένας άνθρωπος με ειλικρινή αισθήματα, που πλανάται ειλικρινά».

3) Να μην αποκλείετε τους επικριτές σας. Ένα παλιό ρητό λέει πως πρέπει να έχετε τους φίλους σας κοντά, και τους εχθρούς σας ακόμη κοντύτερα. Ο Τσώρτσιλ το ήξερε καλά, και πολέμησε τον Χίτλερ επικεφαλής μιας πολυσυλλεκτικής κυβέρνησης. Ο Μαντέλα βρήκε θέση στην κυβέρνηση ακόμη και για τους υποστηρικτές του απαρτχάιντ. Και ο Μπλαιρ άφησε την Κλαιρ Σορτ στη θέση της, παρά τα κοσμητικά επίθετα με τα οποία τον φόρτωσε.

4) Προσωποποιήστε τον αγώνα σας. Πρωταθλητής εδώ αναδεικνύεται ο Ζακ Σιράκ, ένας πολιτικός άχρωμος και άοσμος, που κατάφερε παρά ταύτα να αντιπροσωπεύσει τη Γαλλία σε δύο μεγάλες μάχες: κατά του φασισμού τού Λεπέν και κατά του πολέμου του Μπους. Ο αντιαμερικανισμός θα δώσει πάντως και στο μέλλον την ευκαιρία να αναδειχθούν πολλές προσωπικότητες.

5) Κάντε αυτόν τον πόλεμο, και τον επόμενο, αλλά όχι τον προηγούμενο. Το μοναδικό λάθος του Μαντέλα ήταν ότι δεν διέκρινε τον «επόμενο» πόλεμο: μετά το απαρτχάιντ, ο μεγαλύτερος εχθρός ήταν το AIDS. Το μεγάλο λάθος του Μπους και του Μπλαιρ είναι ότι επιμένουν σε «περασμένους» πολέμους: ο πρώτος θέλει να τελειώσει τη δουλειά που άφησε στη μέση ο μπαμπάς, ο δεύτερος νομίζει πως βρίσκεται ακόμη στο Κόσοβο.