Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( επιτάχυνση για την καταβολή αποζημιώσεων στους αγρότες φλώρινας - καστοριάς :: 15-01-2003) 

ΜΙΝΙ ΥΠΟΥΡΓΙΚΑ

Επιτάχυνση για την καταβολή αποζημιώσεων στους αγρότες Φλώρινας - Καστοριάς

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ

Το αγροτικό, οι καθυστερήσεις στην καταβολή των αποζημιώσεων, οι υποδομές, και τα προβλήματα με το σύστημα υγείας κυριάρχησαν στα χθεσινά μίνι υπουργικά συμβούλια που πραγματοποιήθηκαν για τα προβλήματα των Νομών Φλώρινας και Καστοριάς. Επί έξι ώρες, υφυπουργοί και γενικοί γραμματείς υπουργείων άκουσαν τους εκπροσώπους των δύο Νομών να εγκαλούν την κυβέρνηση για παραλείψεις, ανακολουθίες και υστερήσεις στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου και να ζητούν λύσεις εδώ και τώρα. Τα μίνι υπουργικά συμβούλια πραγματοποιήθηκαν τελικά στη Χαριλάου Τρικούπη, και όχι στις έδρες των δύο Νομών, επειδή κρίθηκε ότι η εκτός έδρας πραγματοποίηση των συσκέψεων θα έχει καλύτερα αποτελέσματα στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων. Πέντε υφυπουργοί, οι κ.κ. Χρ. Πάχτας (Οικονομίας), Ε. Αργύρης ( Γεωργίας), Γ. Λιάνης (Αθλητισμού), Ε. Νασιώκας (Υγείας), Αλ. Καλαφάτης (Ανάπτυξης), και τέσσερις γενικοί γραμματείς, οι κ.κ. Β. Βαλασόπουλος (Εσωτερικών), Τ. Βασιλείου και Στ. Καμπέλης (ΠΕΧΩΔΕ) και η κ. Ι. Πανοπούλου (Εργασίας), εκπροσώπησαν την κυβέρνηση στις συσκέψεις για τα προβλήματα των Νομών Φλώρινας και Καστοριάς. Μετά το τέλος τους, οι εκπρόσωποι της Φλώρινας και της Καστοριάς συναποκόμισαν την επιτάχυνση των διαδικασιών για την καταβολή στους δικαιούχους αγρότες των επιδοτήσεων και των αποζημιώσεων.

Επιτόπου

Στη διάρκεια της συζήτησης για τα αγροτικά, αποδόθηκε μομφή στους μηχανισμούς των δύο νομαρχιών ότι δεν διευκόλυναν την καταβολή στους δικαιούχους των αποζημιώσεων και τονίσθηκε ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί προς τα έξω πως οι μετέχοντες "κέρδισαν" ακόμη την απλούστευση των διαδικασιών για την ένταξη των νέων αγροτών στα σχετικά προγράμματα χρηματοδότησης. Ακόμη ο διοικητής των ΕΛ.ΓΑ. έλαβε εντολή να μεταβεί στην Καστοριά για να επιλύσει προβλήματα του τοπικού πρακτορείου των ΕΛ.ΓΑ. που προκαλεί προβλήματα και στους αγρότες της περιοχής.

Στην Καστοριά (αλλά και τη Φλώρινα) θα μεταβούν οι υφυπουργοί Υγείας Ε. Νασιώκας και Δ. Θάνος για να ασχοληθούν με προβλήματα που αφορούν την παροχή υγείας στους κατοίκους των δύο Νομών, ενώ εκπρόσωπος της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας θα μεταβεί στην Καστοριά για να παρουσιάσει τα προγράμματα κατά της ανεργίας. Μεγάλο μέρος των δύο συσκέψεων αφιερώθηκε στην ολοκλήρωση των υποδομών στους δύο Νομούς, ειδικά των οδικών αξόνων που θα συνδέουν την Εγνατία με τα σύνορα. Ακόμη, στην κατασκευή των φραγμάτων Τριανταφυλλιάς (στη Φλώρινα) και Νεστορίου (στην Καστοριά). Οι απαντήσεις που έλαβαν οι εκπρόσωποι των φορέων ήταν πως τα έργα είτε βρίσκονται στο στάδιο της μελέτης είτε έχουν δημοπρατηθεί.

Για τα Σκόπια

Οι εκπρόσωποι του Νομού Φλώρινας έθεσαν στο κυβερνητικό κλιμάκιο αίτημα να διευκολυνθεί η έκδοση βίζας για έλευση στην περιοχή όσων κατοίκων των Σκοπίων επιθυμούν να έρθουν είτε για διακοπές είτε για ψώνια. Όπως ανέφεραν, η διευκόλυνση στην έλευση κατοίκων του γειτονικού κρατιδίου στη Φλώρινα θα έχει ευεργετικές επιδράσεις στην οικονομία της περιοχής. Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης εξέφρασαν αδυναμία να δώσουν λύση στο θέμα αυτό και αποφασίσθηκε να διαβιβαστεί στο υπουργείο Εσωτερικών, ενώ θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη και με το υπουργείο Εξωτερικών.

Σήμερα θα πραγματοποιηθούν στη Χαριλάου Τρικούπη μίνι υπουργικά συμβούλια για τα θέματα των Νομών Γρεβενών και Κοζάνης και αύριο για τον Νομό Ιωαννίνων.