Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γνώμες-Σχόλια :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( προβολεις - το σκουλήκι τρώει το μήλο :: 18-03-2003) 

ΠΡΟΒΟΛΕΙΣ Το σκουλήκι τρώει το μήλο

ΘΑΝΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Ο πόλεμος είναι ζήτημα ωρών. Η πλήρης εφαρμογή του δόγματος Μπους - χτυπάμε όποιον θέλουμε χωρίς προσχήματα - μεταμορφώνει τις ΗΠΑ από ηγετική δύναμη του πλανήτη σε αυτοκρατορία. Μία αυτοκρατορία χειρότερη και από την αρχαία Περσική, τη Ρωμαϊκή, τη Βυζαντινή, τη Βρετανική. Χειρότερη και από τον ίδιο τον εαυτό της.

Οι συνέπειες του πολέμου είναι προφανείς:

* Ο ΟΗΕ θα δεχθεί ένα τεράστιο πλήγμα στο κύρος του και ίσως και στην ίδια την ύπαρξή του.

* Μικρές και μεγάλες χώρες θα χάσουν κάθε εμπιστοσύνη στην ευθυκρισία της ηγεσίας των ΗΠΑ, καθώς τη φιλελεύθερη Αμερική υποκατέστησαν η ρεβανσιστική, θρησκόληπτη και αγροίκα Αμερική των Νότιων, Μεσοδυτικών Πολιτειών και του Τέξας.

* Οι διεθνείς σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τον κόσμο υποχωρούν στη ζώνη της καχυποψίας και της ψυχρής διπλωματίας.

* Η ενημέρωση και η πληροφόρηση από τις ΗΠΑ υποχωρεί στο επίπεδο της προπαγάνδας τύπου Γκέμπελς ή τύπου Ράμσφελντ.

* Η παγκόσμια ασφάλεια, οικονομία και συγκοινωνίες θα αναπτύσσονται υπό το βάρος του πολέμου και των ενδεχόμενων τρομοκρατικών αντιδράσεων.

Η παρακμή των ΗΠΑ έχει αρχίσει. Το σκουλήκι έχει αρχίσει να ροκανίζει το μήλο από μέσα.

Και όλα αυτά χάρη στον Τζορτζ Μπους τον μικρό. Έναν πρώην αλκοολικό, που βγήκε Πρόεδρος των ΗΠΑ χάρη σε μια τεράστια επιχείρηση καλπονοθείας στη Φλόριντα, την οποία σχεδίασε και εκτέλεσε με τον αδελφό του και μια ακροδεξιά εισαγγελέα.

Η ενδυνάμωση της Ευρώπης είναι απαραίτητη. Είναι καθήκον κυβερνήσεων και πολιτών. Όχι μόνο σε επίπεδο θεσμών (Σύνταγμα, ευρωστρατός, ομοσπονδία, κ.λπ.), αλλά κυρίως στο επίπεδο της κοινής ευρωπαϊκής συνείδησης.

Η Ευρώπη είναι η κιβωτός του πολιτισμού, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δημοκρατικών διεθνών σχέσεων, του διαλόγου, της αλληλοκατανόησης.

Είναι καιρός να ενώσουμε την Ευρώπη μέσα μας.

Για να γλιτώσουμε από τους φανατικούς σταυροφόρους και τους αγροίκους πιστολάδες του Τέξας.

Είναι η μόνη σωτηρία.