Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ομάδα :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( αντίο στο παρελθόν :: 17-03-2003) 

Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ: ΕΦΥΓΑΝ ΜΕ ΣΟΥΒΕΝΙΡ ΟΙ ΟΠΑΔΟΙ ΤΗΣ ΑΕΚ

Αντίο στο παρελθόν

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΦΙΝΑΣ

Αν, λέμε αν, όντως ήταν χθες το τελευταίο αντίο της ΑΕΚ στο Στάδιο της Νέας Φιλαδελφείας («Νίκος Γκούμας»), τότε ένα μεγάλο κεφάλαιο της ιστορίας έκλεισε. Πάντα με την προϋπόθεση ότι αυτή τη φορά τα λόγια και οι υποσχέσεις θα γίνουν έργα και θα κτιστεί ένα υπερσύγχρονο γήπεδο.

Τίτλοι πρωταθλήματος. Κυπέλλων. Ευρωπαϊκές πορείες. Από τον Νεστορίδη στον Μαύρο. Από τον Νικολάου στον Μανωλά. Από τον Δημητριάδη, στον Ντέμη. Για να αναφέρουμε μόνο ορισμένους από τους άσους, κάποιων οι επιτυχίες ακούστηκαν χθες από τα μεγάφωνα και προκάλεσαν ρίγη συγκίνησης.

Ο κόσμος, στο τέλος του αγώνα με τον Ακράτητο, εισέβαλε στο τερέν σε μια ειρηνική και νόμιμη εκδήλωση αφαίρεσης πολύτιμων αναμνηστικών. Κομμάτια από το γρασίδι… Καθισματάκια… Χώμα… Ορισμένοι έβγαζαν φωτογραφίες, όντας σε προχωρημένη ηλικία, καθώς είχαν πρωτοπατήσει στο γήπεδο νεαρά παιδιά. Το γερασμένο γήπεδο «φεύγει». Παίρνει μαζί τις ρυτίδες του. Και τα δάκρυα που άφησε ο Ντούσαν στη συνέντευξη Τύπου, ήταν αρκετά για να πείσουν και τους δύσπιστους αν αγαπά το παρελθόν και το σήμερα της ΑΕΚ.

Κι ας σήκωσαν και χθες οι φανατικοί ξανά το πανό.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ, η χθεσινή στροφή δεν πρόσθεσε τίποτα. Ο ΠΑΟ νίκησε το Αιγάλεω για πρώτη φορά τούτη την περίοδο και ο Ολυμπιακός πέρασε από την έδρα του Ιωνικού σε παιχνίδι σπουδαίο. Από πλευράς ηθικού και ψυχολογίας. Και, κυρίως, διότι, όπως λένε στο Λιμάνι, ήταν «κλειδί» για να φτάσουν στη μάχη με τον ΠΑΟ σε απόσταση βολής πριν από το ντέρμπι της Ριζούπολης.

Ο,ΤΙ και να λέει ο οποιοσδήποτε, η σχέση Φιλιππίδη-Μαρκαριάν περνά διάφορες φάσεις. Είτε τρυφερές στιγμές, είτε μέσα στην ένταση και τα… μουτράκια. Μετά το ματς με τον Πανιώνιο, λέγεται ότι ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟ είχε παραπονάκια για το πώς παρέταξε την ομάδα ο τεχνικός από την Ουρουγουάη. Στην πτήση της επιστροφής από το Οπόρτο, στο κουτί των παραπόνων έριξε φάκελο ο Μαρκαριάν! Κάτι του είπε ο Φιλιππίδης για από τώρα συζήτηση ανανέωσης της σύμβασης, αλλά ο προπονητής τέτοια σοβαρά θέματα δεν θέλει να τα κουβεντιάζει στους διαδρόμους ενός αεροσκάφους. Και με το δίκιο του… Προτιμά τα γραφεία.

ΝΕΥΡΑΚΙΑ πολλά είχε ο Ζντένεκ Σκάσνι χθες στο Χαριλάου. Το δίχως θεατές γήπεδο του Άρη. Είναι δε χαρακτηριστικό, ότι στο δεύτερο ημίχρονο ήταν ο μοναδικός θεατής της Θύρας 2. Ο Τσέχος προπονητής ήταν κινητικός στις εξέδρες, μιλούσε με σεκιουριτάδες και αστυνομικούς και στο τέλος ο ΟΦΗ, έστω και δίχως προπονητή (στον πάγκο…), πήρε τον βαθμό της ισοπαλίας. Πώς προέκυψε όμως η έξωση του Σκάσνι; Απλά, στο ημίχρονο θεώρησε σωστό να τα πει ένα χεράκι στον ρέφερι Σπυρόπουλο. Μπήκε στον αγωνιστικό χώρο, φώναξε-φώναξε-φώναξε και τελικά, για ένα ολόκληρο 45λεπτο δοκίμαζε πόσο αντέχουν οι φωνητικές του χορδές εξ αποστάσεως. Λόγω αποβολής…

ΟΙ ΗΤΤΕΣ φέρνουν γκρίνιες. Και συνήθως απώλεια ελέγχου… Συνέβη στον Γιάννη Γκαγκαλούδη, ένα παιδί που… βράζει το αίμα του όπως λένε, αλλά έως εκεί. Διότι όσα έκανε μετά το ματς Άρη-Αμαρουσίου έξω από το Παλέ, δεν δικαιολογούνται με τίποτα. Λοιπόν: ο πλέι μέικερ του Άρη κυνήγησε και χτύπησε στην πλάτη(!) δημοσιογράφο τοπικής εφημερίδας! Χωρίς φανερό λόγο… Ένα παράπονο κάθε αθλητής μπορεί να το έχει. Δεν είναι όμως επαρκές άλλοθι για την έκρηξη το δημοσίευμα περί φάλτσου πλέι μέικερ. Αλίμονο! Αποτέλεσμα; Μαύρα μεσάνυχτα έτρεχαν στην εφημερίδα να μπαλώσουν την κατάσταση και να ζητήσουν συγγνώμη ο πατήρ Γκαγκαλούδης και ο κ. Δαμιανίδης από πλευράς Άρη. Αμαρτίαις τέκνων…

ΟΛΑ κι όλα… Ο Ξενίδης μπορεί να μην είναι ο καλύτερος αμυντικός του κόσμου, μπορεί καλά-καλά να μην παίζει πολλές φορές και ως αλλαγή, αλλά με την ιδιότητα του χωρατατζή σκίζει! Χθες για παράδειγμα, αμέσως μετά το παιχνίδι, στη συνέντευξη Τύπου, εμφανίστηκε στο πάνελ, μολονότι δεν έπαιξε λεπτό. «Θα σας τα πω εγώ, να τελειώνουμε και να φύγουμε. Οι συμπαίκτες μου κάνουν μπάνιο», είπε ο Ξενίδης. Όταν του τέθηκε το θέμα των φάσεων που έπρεπε να αναλυθούν, ο Ξενίδης σοβαρά -σοβαρά, εξήγησε: «Μα ήμουν κοντά, ό,τι θέλετε σας λέω». Πέρα από την πλάκα, αν είναι να προσέρχονται παίκτες που δεν αγωνίστηκαν, ή όσοι δίνουν το παρών να λένε τα τετριμμένα, τότε ας καταργηθεί η παρουσία των ποδοσφαιριστών.