Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( δρόμοι :: 14-03-2003) 

Δρόμοι

ΡΟΥΣΣΟΣ ΒΡΑΝΑΣ

Την ώρα…

… που η Αμερική προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και να μπει για πλιάτσικο στο Ιράκ, αναπόφευκτα μας έρχονται στο νου οι προηγούμενες επεμβάσεις της στα Βαλκάνια. Θυμηθήκαμε και ένα άρθρο του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, πρώην «εκτελεστή» της εξωτερικής πολιτικής του Κλίντον στα Βαλκάνια, που κατηγορεί την κυβέρνηση Μπους για έλλειψη αποφασιστικότητας: «Το 1999, η κυβέρνηση Κλίντον και οι ΝΑΤΟϊκοί σύμμαχοί μας αποφασίσαμε να βομβαρδίσουμε τη Σερβία (επί 77 μέρες), χωρίς καν να ζητήσουμε την έγκριση του ΟΗΕ» («Ουάσιγκτον Ποστ», 27/2/2003). Διαβάσαμε τη δήλωση του «μετριοπαθούς» Αλβανού ηγέτη Βετόν Σουρόι, που συγκρίνει τον Σαντάμ με τον Μιλόσεβιτς: «Η αλλαγή θα έρθει μόνο όταν αρχίσουν να πέφτουν οι βόμβες». Διαβάζουμε και τις ειδήσεις για τη δολοφονία του Σέρβου πρωθυπουργού Ζόραν Τζίντζιτς. Και αναρωτιόμαστε μήπως κάποιος άνοιξε πάλι την πόρτα του φρενοκομείου.

Η Γιουγκοσλαβία…

… μπορεί να μας δώσει σήμερα πολλές ιδέες για το τι πρόκειται να ακολουθήσει στο Ιράκ: μια «ζώνη του λυκόφωτος», ένα ιμπεριαλιστικό προτεκτοράτο, που θα το λυμαίνονται στρατιές από Δυτικούς γραφειοκράτες και συμμορίες της μαφίας. Και εκατομμύρια Ιρακινοί πρόσφυγες στη Δύση. Τέσσερα χρόνια μετά την επίθεση του ΝΑΤΟ στη Σερβία, περίπου 700.000 Σέρβοι παραμένουν μακριά από τα σπίτια που έχτισαν με τα ίδια τους τα χέρια. Η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες τούς καταγράφει κάθε χρόνο, αλλά ποιος μιλάει γι' αυτούς; Ουσιαστικά ακυβέρνητη, η Σερβία παραμένει μια ανύπαρκτη χώρα, όπως άλλωστε και η Βοσνία οκτώ ολόκληρα χρόνια μετά τις συμφωνίες του Ντέιτον.

Η μεγάλη…

… ιεροεξεταστής της Χάγης θυμάται με καθυστέρηση τεσσάρων χρόνων πως σε έναν εμφύλιο πόλεμο καμιά πλευρά δεν είναι αθώα του αίματος και ανακαλύπτει πως και οι Αλβανοί έκαναν μαζικές σφαγές στο Κοσσυφοπέδιο. Η Κάρλα ντελ Πόντε βάζει να συλλάβουν έναν πρώην διοικητή του UCK και τρεις συνεργάτες του που βαρύνονται με δεκάδες φόνους, αλλά αφήνει να της ξεφύγει ο αρχηγός Χακίμ Θάτσι. Την ίδια ώρα, το Δικαστήριο της Χάγης καταδικάζει σε κάθειρξη 11 ετών τη Σερβοβόσνια Μπιλιάνα Πλάβσιτς, 72 ετών, επειδή πολέμησε εναντίον εκείνων που είχαν συμμαχήσει με την οργάνωση Αλ Κάιντα. Αυτά για τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Με τον θάνατο…

… του Τζίντζιτς βλέπουμε πάντως πού οδηγεί αυτή η αμερικανική πολιτική «αλλαγής καθεστώτων». Βοσνία, Μαυροβούνιο, Σερβία, Κοσσυφοπέδιο, Σκόπια, Πρέσεβο, επικίνδυνα μέρη που εκτρέφουν μαφιόζους και τρομοκράτες. Θύμα αυτής της πολιτικής έπεσε και ο μάνατζερ των αμερικανικών συμφερόντων στην περιοχή Τζίντζιτς. Παράπλευρη απώλεια. Μετά τα πλουσιοπάροχα δώρα που έδωσε η Αμερική στους τρομοκράτες του UCK, θα πρέπει να περιμένουμε και άλλες. Όπως συμβαίνει στη Μέση Ανατολή, έτσι και στα Βαλκάνια ο ανταγωνισμός ανάμεσα στην Αμερική και την Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να οξυνθεί. Και όταν δύο ελέφαντες μαλώνουν σε ένα χωράφι, την πληρώνει πάντα το χορτάρι.