Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γνώμες-Σχόλια :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( αιχμες - έργα στα... χαρτιά :: 14-03-2003) 

ΑΙΧΜΕΣ Έργα στα… χαρτιά

ΘΕΜΗΣ ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Το πρόβλημα με τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στα Άνω Λιόσια δεν δημιουργήθηκε τώρα. Άρχισε να εκδηλώνεται σταδιακά, ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, δήμοι και υπουργεία, κατάλαβαν πως η κατάσταση με τις δύο χωματερές που λειτουργούσαν τότε στα Άνω Λιόσια και στο Σχιστό, είχε φθάσει στο απροχώρητο και έπρεπε να χωροθετηθεί ένας νέος ΧΥΤΑ.

Η καινούργια εγκατάσταση έγινε, αλλά, όπως ήταν φυσικό, είχε και ημερομηνία λήξεως. Τον Οκτώβριο του 2002. Τη θέση της υποτίθεται θα έπαιρναν άλλοι ΧΥΤΑ που θα χωροθετούνταν τόσο στα Άνω Λιόσια όσο και σε περιοχές της υπόλοιπης Αττικής, με σκοπό οι χιλιάδες τόνοι απορριμμάτων που παράγονται καθημερινά από την Αθήνα και τους γύρω δήμους να μη συγκεντρώνονται αποκλειστικά και μόνο σε έναν χώρο.

Όλα αυτά προβλέπονταν από τον Εθνικό και Περιφερειακό Σχεδιασμό για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, ο οποίος αναπροσαρμόστηκε για τελευταία φορά το 2001. Και εδώ αρχίζει το πρόβλημα. Το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν ακολούθησε σταθερή πολιτική, με αποτέλεσμα να ανατρέψει τον υπάρχοντα σχεδιασμό και πολλά έργα να μείνουν στα χαρτιά.

Και έτσι, λίγους μόνο μήνες πριν από τους Ολυμπιακούς, η Αθήνα δεν μπορεί να διαχειριστεί τα απορρίμματά της, καθώς βρίσκεται εξαρτημένη από μία μόνο χωματερή, προ πολλού κορεσμένη και η οποία μάλιστα εγκυμονεί καθημερινά κινδύνους για την υγεία των κατοίκων του Λεκανοπεδίου. Γίνεται λοιπόν σαφές ότι όσοι έχουν την πολιτική ευθύνη του προβλήματος την κρίσιμη αυτή στιγμή να μην αποποιούνται τις ευθύνες τους και σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους εργαζομένους να προχωρήσουν άμεσα στην εφαρμογή του Εθνικού και Περιφερειακού Σχεδιασμού.