Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γνώμες-Σχόλια :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( ημερολογιο - ιερά εξέταση και... 17ν :: 12-03-2003) 

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ Ιερά Εξέταση και… 17Ν

ΤΑΚΗΣ ΚΑΜΠΥΛΗΣ

Οι Ιησουίτες δεν έμειναν στην ιστορία λόγω της (αξιοθαύμαστης) άνθησης των επιστημών στα σχολεία τους και στα μοναστήρια τους… Ούτε λόγω των καθ' όλα αποδεκτών (στα πλαίσια της εποχής) απόψεών τους περί χριστιανικής αρετής και ορθής πίστης.

Έμειναν - στιγματισμένοι - για το τρίτο χαρακτηριστικό της δράσης τους: για τον τρόπο με τον οποίο επέβαλλαν τον δογματισμό τους μέσω της Ιεράς Εξέτασης. Επειδή νομιμοποίησαν τον φόβο και τον τρόμο ως αποδεκτά επιχειρήματα αρκεί τα αποτελέσματα να ήταν υπέρ του τάγματός τους. Η Ιερά Εξέταση τού χθες κατά παράδοξο τρόπο έχει πολλές ομοιότητες με όσους σήμερα - και πολύ σοβαρά - υποστηρίζουν ότι η δολοφονία και ο τρόμος συνιστούν πολιτικά επιχειρήματα στα πλαίσια μιας πολιτικής (και δη αριστερής) αλλαγής!

Ομοιότητα πρώτη: η καθαρότητα.

Ο εχθρός είναι ένας, συγκεκριμένος (ο Διάβολος ή ο… ιμπεριαλισμός) και δεν υπάρχουν άλλες αποδεκτές λύσεις πλην των «καθαρών» (παράδεισος ή επανάσταση).

Ομοιότητα δεύτερη: ο δογματισμός.

Η έπαρση που επιτρέπει σε όσους θεωρούν ότι κατέχουν την απόλυτη αλήθεια να αντλούν και τη νομιμοποίησή τους από αυτήν.

Ομοιότητα τρίτη: η μεταφυσική υπεκφυγή.

Στα πλαίσια του ανώτερου σκοπού (ή της επανάστασης), η πράξη (δολοφονία) ακριβώς επειδή τελικά θα δικαιωθεί εκ του αποτελέσματος είναι αποδεκτή.

Ομοιότητα τέταρτη: δεν υπάρχει δόγμα που να μη γίνει κάποια στιγμή παρελθόν…