Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γνώμες-Σχόλια :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( γνωμη - είμαστε όλοι απόντες; :: 11-03-2003) 

Κοντός ψαλμός

ΓΝΩΜΗ Είμαστε όλοι απόντες;

ΣΟΦΙΑ ΝΙΚΟΛΑΙΔΟΥ

Μια μεγάλη δίκη. Μια αίθουσα δικαστηρίου με ακατοίκητες καρέκλες. Η περιπτερού της περιοχής σχολιάζει πως θα ήθελε, εξάπαντος, τις κάμερες στην αίθουσα. Έτσι μόνο θα μάθαινε τι τρέχει εκεί μέσα. Δεν της πέρασε από το μυαλό ότι θα μπορούσε να περάσει την πύλη και να δει τι γίνεται με τα ίδια της τα μάτια.

Και πολύ σωστά. Θα περιμέναμε να κλείσει το περίπτερό της και να τρέχει να παρακολουθήσει τη δίκη; Ποιοι, επιτέλου, είναι αυτοί που, από διαστροφικό ενδιαφέρον ή απλή περιέργεια, θα μπορούσαν να διημερεύουν στο δικαστήριο; Αν εξαιρέσουμε τους μαθητές που εκείνη την ώρα βρίσκονται στα σχολεία, τους φοιτητές που παρακολουθούν μαθήματα στις Σχολές τους, τους εργαζόμενους που ιδρώνουν τη φανέλα, τι απομένει;

Αν κάποιος δεν έχει εύλογο, ζεστό ή απλώς ιδιοφελές ενδιαφέρον, όπως οι συγγενείς των θυμάτων και οι δημοσιογράφοι, πώς είναι δυνατόν να παρευρεθεί σ' αυτήν την τόσο σημαντική δίκη;

Άνεργοι και συνταξιούχοι. Άνθρωποι που συνωστίζονται στις ουρές των τραπεζών στις 8.30 το πρωί. Ίσως κανένας κρυφο-μυθιστοριογράφος που αλιεύει υλικό. Μόνο αυτές οι κατηγορίες μπορούν ανέμελα και χωρίς περισσή σκέψη, να διαθέσουν ψαχνό χρόνο στην παρακολούθηση μιας δίκης. Για όλους τους υπόλοιπους, οι συγκεκριμένες ώρες είναι εργάσιμες. Μένουν τα δελτία, οι εφημερίδες και, για τους πλέον διεστραμμένους, το διαρκές και νευρικό ζαπάρισμα σε πολλαπλά, πανομοιότυπα παράθυρα.

Τι σημαίνουν οι άδειες καρέκλες σε μια τόσο μεγάλη αίθουσα, γεμάτη δικηγόρους, δημοσιογράφους, κατήγορους και κατηγορούμενους; Μάλλον όχι αδιαφορία. Όμως η φωτογραφία σταμπώνεται στο μυαλό και επιμένει. Αυτό που βλέπουν τα μάτια μας είναι μια ηχηρή απουσία. Στην περιφρουρημένη αίθουσα βρίσκονται μόνο οι εμπλεκόμενοι στη δίκη κι όσοι ψωμίζονται από αυτήν. Όλοι οι υπόλοιποι είμαστε εξ αποστάσεως παρόντες. Δεν έχουμε πρόσωπο στις φωτογραφίες. Αλλά κοιτάμε προς τα κει. Αυτή η αίθουσα είναι πιο γεμάτη απ' όσο δείχνει.