Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γνώμες-Σχόλια :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( ημερολογιο - η δικτατορία των ειδικών... :: 11-03-2003) 

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ Η δικτατορία των ειδικών…

ΤΑΚΗΣ ΚΑΜΠΥΛΗΣ

Όλο και περισσότερο, όλο και πιο πολλοί διαπρεπείς νομικοί τονίζουν ότι επειδή πολλά ζητήματα γύρω από τη δίκη της 17Ν δεν είναι απλά, μα αντίθετα απαιτούν την εξειδικευμένη γνώση, κατάλληλοι όχι μόνο για να αποφαίνονται μα και για να τα συζητούν δήμόσια, δεν είναι - ούτε λίγο ούτε πολύ - παρά μόνο οι ειδικοί επιστήμονες!

Σαν να πρόκειται δηλαδή για το κομμάτι εκείνο της κοινωνίας που εφοδιασμένο λόγω γνώσης με το προνόμιο της αναζήτησης της αντικειμενικής(!;) αλήθειας μπορεί εκάστοτε να θέτει την ικανή και αναγκαία συνθήκη που χαράζει τα όρια ακόμη και στο αν έχουν οι μη ειδικοί αντίστοιχο δικαίωμα!

Με λίγα λόγια, η δική μου/σου αλήθεια δεν έχει βάρος ή περιεχόμενο παρά μόνο αν μπορώ να πιστοποιήσω ότι δικαιούμαι διά να ομιλώ. Ότι είμαι/είσαι ειδικός.

Και ποιος το ξεκαθαρίζει αυτό; Ποιος με νομιμοποιεί ή με κηρύσσει εν αδίκω; Ο πρύτανης της Νομικής, ο πρόεδρος δικαστών και εισαγγελέων ή ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου;

Και για να μην ξεχνιόμαστε: Η απόφαση ότι πάμε σε μη πολιτική δίκη δεν ήταν αποτέλεσμα ενδελεχούς συζήτησης νομικών. Ήταν πολιτική απόφαση. Και ως τέτοια πρέπει να συζητηθεί.

Η δικτατορία των ειδικών καταντά τη δημοκρατία πληκτική, γράφει ο Πασκάλ Μπρικνέρ, και πολύ ισοπεδωτική…

Και η δίκη της 17Ν δεν γίνεται για τους ειδικούς…