Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γνώμες-Σχόλια :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( η αλλη οψη - οι φορείς, ο στόχος και η εποπτεία :: 11-03-2003) 

Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ Οι φορείς, ο στόχος και η εποπτεία

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΥΛΕΡΕΣ

Η βιωσιμότητα των περισσότερων μεγάλων και μεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων εξαρτάται πλέον σε μεγάλο βαθμό και από τις εξαγωγικές τους επιδόσεις.

Για τον λόγο αυτό η κυβερνητική πολιτική στήριξης των ελληνικών εξαγωγών θα πρέπει να αποκτήσει νέα δυναμική, να γίνει πιο αποτελεσματική και περισσότερο ενιαία.

Μέχρι σήμερα τα χαρακτηριστικά αυτά ήταν είδος εν ανεπαρκεία, με αποτέλεσμα οι εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας να ανιχνεύουν μόνες τους τις ξένες αγορές, χάνοντας έτσι πολύτιμο χρόνο, προς μεγάλη χαρά των ανταγωνιστών τους.

Πρόσφατα η κυβερνητική πολιτική άρχισε να κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως φαίνεται ότι από το "όπου λαλούν πολλά κοκόρια αργεί να ξημερώσει" δεν έχουμε ακόμη απαλλαγεί.

Το δίκτυο των κυβερνητικών φορέων που είναι εντεταλμένοι για την προώθηση των ελληνικών εξαγωγών θα συνεχίσει να είναι πολυδιασπασμένο και κατά συνέπεια λιγότερο αποτελεσματικό.

Οι μεν εμπορικοί ακόλουθοι των ανά τον κόσμο ελληνικών πρεσβειών θα εποπτεύονται από το υπουργείο Εξωτερικών, οι δε Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών και Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

Το ερώτημα που τίθεται είναι πολύ απλό: Αφού ο στόχος όλων αυτών των φορέων είναι ο ίδιος, γιατί να μην είναι ενιαία και η εποπτεία τους;

Μήπως γιατί κάποιοι δυσκολεύονται να δεχθούν έστω και την παραμικρή συρρίκνωση των αρμοδιοτήτων τους;