Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γνώμες-Σχόλια :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( γνωμη - η απάντησή μας είναι "οχι" :: 11-03-2003) 

ΓΝΩΜΗ Η απάντησή μας είναι "ΟΧΙ"

Σε λίγες ημέρες, αν δεν υπάρξει μια σημαντική διπλωματική εξέλιξη, ο πρόεδρος Μπους θα αποφασίσει αν θα στείλει αμερικανικά στρατεύματα μέσα στο Ιράκ, παρά την αντίδραση των Ηνωμένων Εθνών. Πιστεύουμε ότι υπάρχει μια καλύτερη λύση που περιλαμβάνει συνέχιση και εντατικοποίηση των επιθεωρήσεων όπλων. Όπως και όλοι οι άλλοι στην Αμερική, όμως, αισθανόμαστε τα περιθώρια να στενεύουν. Εάν τεθεί το ερώτημα ΝΑΙ ή ΟΧΙ σε μια εισβολή χωρίς ευρεία διεθνή στήριξη, η απάντησή μας είναι ΟΧΙ.

Αν και ο Χανς Μπλιξ είπε ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν δεν σέβεται πλήρως τις εντολές των Ηνωμένων Εθνών να αφοπλιστεί, η τελευταία έκθεση των επιθεωρητών ήταν καταστροφική για την αμερικανική θέση. Όχι μόνο επισήμαναν ότι σημειώνεται πρόοδος, αλλά απέρριψαν και την ιδέα ότι το Ιράκ προσπαθεί ενεργά να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα. Η Ιστορία δείχνει ότι οι επιθεωρητές μπορεί να παραπλανηθούν, και ότι κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος πως ο κ. Χουσεΐν θα αφοπλιστεί και θα παραμείνει αφοπλισμένος με τη θέλησή του. Ένα ευρύτερο και επιθετικότερο πρόγραμμα επιθεωρήσεων όμως, με τη στήριξη ενός αποφασιστικού και ενωμένου Συμβουλίου Ασφαλείας, θα μπορούσε να εξασφαλίσει την παρακολούθηση του προγράμματος όπλων του Ιράκ.

Δυστυχώς, με το να ζητά την αλλαγή του καθεστώτος, ο κ. Μπους κατέστησε δυσκολότερο για την Ουάσιγκτον να υιοθετήσει αυτή τη μακροπρόθεσμη στρατηγική. Παγιδεύτηκε έτσι σε μια γωνία, όπου οι μόνες εναλλακτικές λύσεις είναι ο πόλεμος ή μια αδιανόητη αμερικανική υποχώρηση (…) Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να αποδείξουν ότι υπάρχουν ορισμένοι κανόνες που όλοι πρέπει να ακολουθήσουν, ο σημαντικότερος των οποίων είναι ότι δεν εισβάλλεις σε μια χώρα, αν δεν έχεις πειστικά επιχειρήματα. Όταν ο στόχος είναι θολός ή στηρίζεται σε αμφισβητήσιμους λόγους, τότε σταματάς και αναζητείς άλλα, λιγότερο ακραία μέσα για να επιτύχεις τους σκοπούς σου.