Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( μίνι υπουργικό εκτός έδρας! :: 14-01-2003) 

Μίνι υπουργικό εκτός έδρας!

Ταξίδι στη Φλώρινα για να ακούσουν τα προβλήματα και να δώσουν επιτόπου λύσεις

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ

Οι θερμοκρασίες στη Δυτική Μακεδονία είναι σήμερα κάτω από το μηδέν, αλλά παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες οκτώ υπουργοί και υφυπουργοί μεταβαίνουν στη Φλώρινα για να λάβουν μέρος στο πρώτο εκτός έδρας "μίνι υπουργικό".

Ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θεωρεί τη διαδικασία εξαιρετικά σημαντική για την πορεία του κυβερνητικού έργου και την προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την καθημερινότητα

Στόχος της σύσκεψης θα είναι να ακουστούν τα προβλήματα της περιοχής και να δοθούν - επιτόπου - λύσεις, επ' ακροατηρίω μάλιστα, ώστε και να έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή δημοσιότητα. Το εγχείρημα, διότι περί εγχειρήματος πρόκειται, έχει ως στόχο να αποδείξει τρία πράγματα: πρώτον, ότι η κυβέρνηση είναι κοντά στην κοινωνία, δεύτερον, ότι οι υπουργοί δίνουν άμεση λύση στα προβλήματα και, τρίτον, ότι το ΠΑΣΟΚ έλαβε και αποκωδικοποίησε το μήνυμα των δημοτικών εκλογών. Για τον λόγο αυτό, έχει ζητηθεί από τους μετέχοντες στο υπουργικό κλιμάκιο να είναι απολύτως διαβασμένοι και να έχουν έτοιμες λύσεις στα αιτήματα που θα τους τεθούν από τους πολίτες, τους φορείς και τους παράγοντες των νομών που θα επισκεφθούν.

Πατέντα ΠΑΣΟΚ

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα εκτός έδρας "μίνι υπουργικά συμβούλια" είναι μια πατέντα του ΠΑΣΟΚ, που χρησιμοποιείται ως η λύση απέναντι στη διαρκώς αυξανόμενη εντύπωση ότι η κυβέρνηση έχει διακόψει τις σχέσεις της με την κοινωνία και τα προβλήματά της. Είναι όμως επιβεβλημένο να αναφερθεί ότι της διοργάνωσής των προηγήθηκε επί δίμηνο καταγραφή των τοπικών προβλημάτων κάθε νομού, με τη συνεργασία δημοτικών και νομαρχιακών αρχόντων αλλά και βουλευτών και μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Η καταγραφή ξεκίνησε τον Νοέμβριο, μετά δηλαδή το αποτέλεσμα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, και κρίθηκε επιβεβλημένη προκειμένου να επανασυνδέσει το ΠΑΣΟΚ με τους παραδοσιακούς του συμμάχους - χαμηλόμισθους, συνταξιούχους, αγρότες, μικρομεσαίους. Αποτέλεσε δε μια επίπονη διαδικασία, καθώς οι σχετικοί κατάλογοι καταρτίσθηκαν με τη συμβολή όλων των φορέων εξουσίας τής κάθε εκλογικής περιφέρειας.

Στο σημερινό "μίνι υπουργικό" της Φλώρινας θα λάβουν μέρος υπουργοί ή υφυπουργοί από τα υπουργεία Οικονομίας, Γεωργίας, ΠΕΧΩΔΕ, Ανάπτυξης, Εσωτερικών, Εργασίας, Υγείας και ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Λιάνης, καθώς και όλοι οι τοπικοί παράγοντες της περιοχής. Την ευθύνη της διοργάνωσης έχει ο βουλευτής και μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου Μιχάλης Νεονάκης, ενώ στον σχεδιασμό μετέχουν επίσης ο υπουργός Επικρατείας Στ. Μανίκας, το μέλος του Ε.Γ. Μιλένα Αποστολάκη και ο γραμματέας του Τομέα Οργανωτικού Λευτ. Κατσικαρέλης.

Στην Καστοριά

Με την ίδια περίπου σύνθεση θα πραγματοποιηθεί αύριο "μίνι υπουργικό" στην Καστοριά, με οικοδεσπότη τον υπουργό Δικαιοσύνης Φιλ. Πετσάλνικο, ενώ Πέμπτη και Παρασκευή θα πραγματοποιηθούν ανάλογες συσκέψεις στην Ήπειρο. Πλην των υπουργών και των βουλευτών κάθε νομού, στις συσκέψεις αυτές μετέχουν μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, νομάρχες, δήμαρχοι, νομαρχιακές και τομεακές επιτροπές, προεδρεία επιμελητηρίων ή μαζικών φορέων που ανήκουν πολιτικά στο ΠΑΣΟΚ. Με εντολή του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, που θεωρεί τη διαδικασία αυτή εξαιρετικά σημαντική για την πορεία του κυβερνητικού έργου και την προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την καθημερινότητα, τα "μίνι υπουργικά" συμβούλια θα καλύψουν ολόκληρη τη χώρα μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Ο Στεφανής

Σε ό,τι αφορά την ίδια την κυβέρνηση, έχει σημασία να αναφερθεί ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαπας διέψευσε χθες για άλλη μια φορά ότι υφίσταται θέμα παραίτησης του υπουργού Υγείας και Πρόνοιας Κ. Στεφανή. Σχετικές φήμες είχαν κυκλοφορήσει και χθες το πρωί και ανέφεραν ότι ο κ. Στεφανής προτίθεται να παραιτηθεί αδυνατώντας να αντιμετωπίσει τα πολλαπλά και συσσωρευμένα προβλήματα στον χώρο της Υγείας. Από διάφορες πλευρές πάντως τίθεται και πάλι θέμα για τον διοικητή του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριο, στον οποίο καταλογίζεται ότι απέφυγε συστηματικά να δώσει ευθείες και ολοκληρωμένες απαντήσεις για τα χάλια του συστήματος Υγείας του ΙΚΑ, τα οποία, όπως αναφέρθηκε, "διέσυραν τη δημόσια εικόνα της κυβέρνησης τις ημέρες που αναλάμβανε επίσημα την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Είναι έτσι πολύ πιθανόν, όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές, να ζητηθεί εντός των ημερών από τον κ. Νεκτάριο "να αναλάβει τις ευθύνες του"…